Şeffaf Plak Tedavisi Nedir, Temizliği Nasıl Yapılır?

seffaf-plak-tedavisi

Şeffaf plak tedavisi ile konforlu ve estetik görünümlü tedavi süreçlerine ne dersiniz? Bu işlemin, diğer metal diş tellerine göre daha pratik ve kullanışlı olduğunu söylemek doğrudur. Şeffaf plak tedavisi ile temizlik konusunda da artık rahat etmek mümkündür. Peki, istediğiniz zaman takıp çıkarılma özelliğine sahip bu plakların temizliği nasıl olmalıdır?

Şeffaf Plak Tedavisi Nedir?

seffaf-plak-tedavisiTelsiz ortodontik tedavi de denilen bu yöntem; metal ve porselen teller kullanılmadan, şeffaf plaklarda yapılan işlemlerin tümüdür. 3 boyutlu yazıcılar sayesinde ağız içi tarama sonucuna göre, kişiye özel plakların hazırlanmasıdır. Birbirinden çok avantajı vardır. Bunlar;

●       İstediğiniz zaman çıkarılma özelliğiyle, oldukça kullanışlıdır.
●       Ağrı, acı gibi olumsuz durumlar minimum seviyede yaşanır. Bundan dolayı çok konforludur.
●       Pürüzsüz yüzeyi sayesinde, ağız içinde herhangi bir yara veya sürtünmeye bağlı tahriş söz konusu değildir.
●       Portatif olmasıyla, ağız hijyeni dahil olmak üzere temizliği basit ve rahattır.
●       Özellikle yemek yerken çıkarılma özelliğiyle, maksimum konfor sağlar.
●       Konuşma gibi durumlarda rahatsızlık vermeyeceği gibi, görüntü olarak da psikolojiye iyi gelen görünmezliktedir.

Şeffaf Plağı Nasıl Temizlemeliyiz?

Öncelikle şeffaf plakların kullanımının, diş tellerine göre daha rahat olduğunu bilmeniz doğru olacaktır. Bunun yanı sıra diş teli takarken yaşanan en büyük problemlerden bir tanesi, yemek kalıntılarının tellerin arasında kalmasıdır. Şeffaf plak tedavisi işlemlerinde, böyle sıkıntılar ile karşılaşmazsınız. Yemek esnasında takılıp çıkarılabilen bu plakların temizliği de oldukça rahat ve basittir.

Ancak gerekli bakım ve hijyen sağlanmadığı müddetçe, plak içi bakteri üretimini arttırabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken 4 basit adım vardır. Haftada bir veya geceleri yapacağınız birkaç dakikalık işlemle, daha sorunsuz gülüşlere “Merhaba” diyebilirsiniz. Bunlar şöyle sıralanacak olursa;

seffaf-plak-tedavisiPlakları Yıkayın : Ağzınızdan çıkardığınız plakları, hemen soğuk veya ılık suyla yıkayın. Üzerinde artıklar varsa, elinizle hafif ovalayarak temizleyin.

Plakları Suda Bekletin : Temizliğinden tam olarak emin olma adına, 5 dakika şeffaf plak aligneri ılık su içinde bekletin. Bunu yaparken şu içerisine;

  • Ağız gargarası
  • Kaynar su
  • Aşındırıcı ya da diş beyazlatma ürünleri
  • Diş macunu
  • Sıvı sabun
  • Protez temizleyici gibi ürünleri kullanmayın.

Şeffaf  Plaklarınızı Fırçalayın : Kesinlikle orta sertlikte diş fırçası ile ılık su altında fırçalama yapın. Birinci ve ikinci adımda temizlenmeyen bütün yiyecek kalıntıları, bu aşamada kolaylıkla çıkacaktır. Şeffaf plak tedavisi noktasında en önemli detay, diş macunu kullanmamanız gerektiğidir.

Son Olarak Plakları Tekrar Yıkayın: Ağzınıza takmadan önce, son kez yıkayıp öyle kullanın. Herhangi bir kalıntı kalmadığından emin olmalısınız. Bu şekilde hem dayanıklı, hem uzun süreli kullanım sağlamış olursunuz.

A – Şeffaf Plak Temizleme Ürünleri

Şeffaf plaklar ağız içinde bulunduğu sürede, sık sık temizlemeniz gereken ürünlerdir. Öğreneceğiniz pratik yollarla sıkılmadan, düzenli olarak temizleme alışkanlığı elde edebilirsiniz. İnvisalign plakları temizleme yolları nelerdir?

Şeffaf Plak Temizleme Kristalleri :  Eczanelerde, kolaylık sağlaması bakımından oldukça işe yaramaktadır. Plak üzerindeki bakteriyel kalıntılar, bu kristaller sayesinde çözülecektir. Bu sayede temizlik derinlemesine olacaktır. Doktorunuz tarafından ;

  • Bu kristaller öneri olarak sunulabilir.
  • Genelde gece uygulayabilirsiniz.
  • Kristalleri kullanmadan önce suda eritin.
  • Eridikten sonra şeffaf plak tedavisi noktasında plakları, kristalli suda 1 – 2 bekletin.

Diş Plağı Temizleme Suları : Özel bir karışıma gerek yoktur. Kesinlikle şeffaf plak tedavisi süreci içinde sararma ve koku engelleme amaçlı, bol su işe yarayacaktır. Eczanelerden alınacak doktor tavsiyesi ürünleri kullanın.

seffaf-plak-tedavisiB – Plaklarda Sararma ve Koku Oluşumunu Engelleyen Temizlik Nasıl Olmalı ?

Sararan şeffaf plak tedavisi üzerinden net bir cevap vermek mümkün değildir. Ancak sararmayı engelleyecek işlemlerde bulunabilirsiniz. Yani yemek yerken plakları çıkarıp, temizliğini bol su ile yapmalısınız.

Bunun yanında koku için, mutlaka kendi dişlerinizi fırçalayın. Fırçalanmamış dişlere takılan plak, koku yapar. Tükürük birikmesi de kokuya sebep olur. Bol suda bekletmek ve ağız hijyenine dikkat etmek sorunu çözecektir.

C – Şeffaf Plak Tedavisi Püf Noktaları

Şeffaf plak tedavisi temizliği konusunda, çok abartılı işlemlere gerek kalmadan temizleme sağlayabilirsiniz. Bunun için birkaç detaya önem vermelisiniz. Bunlar;

●       Başta ağız ve diş sağlığınız için mutlaka, günde en az iki defa olmak koşuluyla dişlerinizi fırçalayın.
●       Şeffaf plak tedavisi kapsamında temizleme işlemi yaparken, sadece su ve fırça kullanın. Yani plağınızın şeffaflığını ancak bu şekilde koruyabilirsiniz.
●       Durulama esnasında bol su kullanın.
●       Plağı steril hale getirdikten sonra kullanmayacaksanız eğer, saklama kabına koyun.

Şeffaf Plağı Her Çıkardığımda Temizlemeli miyim?

İdeal olan temizleme yöntemi, Şeffaf plak tedavisi noktasında her yemek sonrasıdır. Öncelikle dişlerinizin hijyenini sağlayın. Daha sonra plağınızı ılık suyla, orta sertlikteki diş fırçası yardımı ile herhangi bir hijyen ürünü kullanmadan temizleyin. Bunu yapmanızın sebebi, plağın şeffaflık özelliğini bozmamaktır.

Şeffaf Plak Ne Zaman Temizlenmeli?

Sadece yemek ya da kahve, çay içerken çıkarmanız gereken şeffaf plakları günde en az iki defa temizlemelisiniz. Şeffaf plak tedavisi sürecinde gece, yemek sonrası, dişler fırçalanırken, genel plak temizliği ile bu işin üstesinden kolayca gelebilirsiniz. Bu konuda;

  • Öncelikle dişlerinizi temizlemelisiniz.
  • Sonrasında plakları yukarıdaki aşamalara göre kalıntılardan arındırmalısınız.
  • Özellikle gece boyu biriken bakterilere karşı ilk iş, sabah plak temizliğini yapmanız olacaktır.
  • Ayrıca gün sonu da oldukça önemlidir. Gün içinde biriken kir ve bakterilerin yok edilmesi anlamında mühimdir.
  • Her yemek sonrası mutlaka temizlenmelidir.
  • Genel temizlik için de kristallerden ve plak temizleme sularından faydalanabilirsiniz. Bunu da mümkünse gece yapın.
  • Bütün bunlardan sonra, şeffaf plak tedavisi öncesi sonrası farkını göreceksiniz.

Şeffaf Plağı Nerede Saklamalıyız?

Şeffaf plak tedavisi temizliğinin en büyük yardımcılarından biri, plaklara ait saklama kutularının olmasıdır. Özellikle, dışarda ve şehir dışı ortamlarında plağınızı hijyenik kullanmak adına önemlidir. Başlangıç setinde iki adet kutu bulunur. Saklama kutuları;

  • Plaklar temizlendikten sonra bakteri riskine karşı bu özel kutular, fazlasıyla işinize yarayacaktır. Havalandırma delikleri sayesinde, plaklarda koku oluşumuna engel olur.
  • Aynı zamanda plakların kaybolma ihtimalini de asgariye çekecektir.
  • Kutu içini asla ıslak bırakmayın.
  • Haftada bir de olsa mutlaka temiz bir fırça ile ve bol su yardımıyla kutuyu yıkayın.
  • Plakları hiçbir zaman peçete tarzı ürünlerin içine koymayın.
seffaf-plak-tedavisi
Şeffaf Plak Tedavisi

Şeffaf Plak Temizliği Neden Önemlidir?

Şeffaf plak tedavisi ne kadar sürer? Noktasında süreç ne kadar uzarsa, plağın ağızda kalma oranı da artacaktır. Genellikle 20 – 23 saat arasında takılması önerilir. Sürenin uzaması demek, daha dayanıklı ve şeffaf plak kullanımını arttırmaya yönelik işlemlerin fazlalaşması demektir. Bu noktada;

●       Plak mukus ile temas ettiği için, sık sık temizlenmelidir.
●       Doktor tavsiyeli plak kristalleri sayesinde, temizleme işlemine katkıda bulunabilirsiniz.
●       Düzenli olarak yapılan temizlik sonrası hem tedavi süresi kısalır, hem de bakteri oluşumu engellenir.
●       Bunun yanı sıra etkili ve düzenli plak temizliği demek, uzun kullanımlı, renk değişimine uğramayan Şeffaf plak tedavisi demektir.

Başta Şeffaf plak tedavisi olmak üzere; Ortaca Ortodonti Muayenehanesi hekimlerinden ortodonti uzmanı Yasin Akgül’den, bilgi ve kaliteli hizmet alabilirsiniz. Ayrıca şeffaf plak tedavisi 2023 fiyat konusunda da bütçenize uygun tedavi sürecine şahit olabilirsiniz.