Genç ortodonti uygulaması uzman hekim Dr. Yasin Akgül tarafından yapılmaya devam etmektedir. Ergenlik/gençlik dönemindeki bireyler adına estetik bir diş görünümü hedeflenmektedir. Bu görüntü özellikle özgüveni iyileştirdiğinden gençlerde ortodonti tedavisi yaygınlaşmasına neden olmaktadır. Hastaların büyük bir çoğunluğu bu yaşlarda başvuruda bulunarak tedaviyi yaptırmaktadır.
Ergenlikte ortodonti tedavisi yetişkinlerdekinden farklılık göstermemektedir. Tam tersine ortodonti tedavisi uluslararası alanda ortak bir kabul görmektedir. Yapılan işlemler, ortodonti yöntemleri ortaktır. Ancak genç ortodonti uygulamaları merak edilenleri ve uzmanlara gelen soruları ile ayrışmaktadır.
Ortodonti Nedir?
Kısaca ortodonti; hastanın diş, ağız ve çene yapısındaki çarpıklık ya da yamukluğu gidermek adına uygulanan tedaviler bütünüdür. Günümüzde uzmanlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Tek bir yönteme sahip değildir. Tam tersine genç ortodonti uygulamaları adına birden fazla seçenek sunulmaktadır. Hastalar kendine uygun olan yöntemi tercih ederek işleme onay verebilmektedir.
Estetik ve psikolojik olarak etkiye neden olan dişlerde çarpıklık durumu olumsuz etkiler yaratır. Özellikle söz konusu ergenlik olduğundan dış görünümüne dikkat edilir. Hal böyle olunca dişlerinden memnun olmayan gençlerde ortodonti tedavileri uygulanmaktadır. Hem sağlık adına hem de tamamen estetik kaygıyı gidermek adına uzman kontrolünde yapılan diş tedavisidir.
Günümüzde Genç Ortodonti Uygulaması Kim Tarafından Yapılmaktadır?
Diğer diş tedavileri ile kıyaslandığında genç ortodonti tedavisi herhangi bir uzman tarafından yapılamaz. Alanında uzmanlaşmış bir diş hekimine ihtiyaç duyulmaktadır. Ergenlerde ortodonti tedavisi yapabilmek adına uzmanın ‘Ortodontist’ unvanına sahip olması gerekmektedir. Bunun için öncelikle bireyin Diş Fakültesi mezunu olması daha sonra 4 sene uzmanlık alanında eğitim alması gerekir.
Dr. Yasin Akgül, bu aşamalardan geçerek ‘ortodontist’ unvanını almıştır. Kliniğinde var olan hastalara ortodonti tedavileri kapsamında tüm uygulamaları yapabilmektedir. Hastaların sağlıklı, sorunsuz ve hedeflenen görüntüye kavuşabilmesi adına bu tarz uzmanlara başvurması gerekir. Eğer siz de ortodontik tedavi yaptırmak isterseniz iletişime geçebilirsiniz.
Gençler Neden Ortodontik Tedavi Almalı?
Ergenlik insan hayatında 12-13 yaşlarında başlayıp, 18-20 yaşlarında biten bir süreç. Bu zaman dilimi insan yüzünün en fazla değişim ve gelişim gösterdiği dönem. Bu değişimin yüz simasında olumlu seyretmesi için gereken tedavi varsa alınmalıdır. Bu yüzden çocukluk döneminden gelen yada ergenlikte 20 yaş dişleri gibi etkenlerle oluşan ortodontik sorunların bu yaşlarda tedavi edilmesi önemlidir.
Çocukluk döneminde tedavi edilmemiş olan ortodontik sorunlar, yüzün değişimiyle beraber ergenlikte daha yoğun olarak ortaya çıkar. Ortodontik müdahale ergenlik döneminde yapıldığında sorun, etkili ve hızlı bir şekilde çözülür
Genç Ortodonti Uygulaması Ne Zaman Yapılmalı?
Genel itibari ile genç ortodonti uygulaması adına bir sorun oluşmasının beklenmesine gerek yoktur. Önleyici bir tedavi olması amacıyla da başvuruda bulunmak mümkündür. Ancak genel itibari ile hastada:
- Çenede yamukluk ya da kayma,
- Dişlerde çarpıklık,
- Yamuk diş görünümü,
- Üst üste binen diş yapısı,
- Ağız yapısında anomali görüldüğü takdirde ortodonti uygulaması yapılmalıdır.
- Diastema (Ayrık dişler)
Gençlerde ortodonti tedavisi için genelde estetik sorun ortaya çıktığında başvuruda bulunulmaktadır. Fakat daha önce de değinildiği üzere herhangi bir ciddi problem olmaksızın önleyici olması adına da tedavi alınabilmektedir.
Gençlerde Ortodonti Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Genç yaşta ortodonti tedavisi olmak, tedavi süresi üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Çünkü hastanın yaşı genç olduğunda dişlerin kayması ve kemiklerin kaynama süresi daha kısadır. Durum böyle olunca yetişkin ortodonti tedavisine kıyasla çok daha erken bir sürede sonuç alınabilmektedir. Genç ortodonti uygulamaları genellikle 6 ay – 1 sene içerisinde son bulmaktadır.
Ergenlikte Ortodonti Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?
Günümüzde ortodonti tedavileri kapsamında birçok uygulama yapılabilmektedir. Çeşitliliğin çok olması özellikle çocuk ortodonti uygulamasının yapılmasına da olanak sağlamaktadır. Her yaştan birey istek ve beklentisi, ücretler doğrultusunda yöntemi seçerek hareket edebilmektedir. Dr. Yasin Akgül tarafından da uygulanan yöntemler şu şekildedir:
1 – Metal Diş Tedavisi
Metal diş tedavisi en çok bilinen ve yaygın olarak kullanılan yöntemdir. Genç ortodonti tedavisi kapsamında da tercih edildiği görülmektedir. Ancak estetik kaygı yaratması, dışarıdan fark edilmesinden dolayı kişiler tarafından kolay kolay tercih edilmemektedir. Genel tercih edilme sebebi ise ücretlerinin daha uygun olmasıdır.
2 – Lingual Ortodonti
Lingual ortodonti uygulaması dışarıdan görüntü vermemek adına uygulanmaktadır. Ve bu yüzden ergenlerde ortodonti uygulaması adına tercih edilebilmektedir. Dişin ön değil, arka kısmında tel ve braketler takılmaktadır. Genç ortodonti tedavisi kapsamında özellikle bu yönüyle avantaj olarak ortaya çıkmaktadır. Hasta dışarıdan görünmeyen bir tedavi olur.
3 – İnvisalign Şeffaf Plaklar
Genç ortodonti uygulamaları arasında en yaygın yöntem İnvisalign şeffaf plaklar olmaktadır. Şeffaf plakların görünüm itibari ile avantajları oldukça fazladır. Söz konusu genç ortodonti olduğunda estetik kaygı ortaya çıktığından plaklar doğru tercih olacaktır. Plaklar aracılığıyla herhangi bir braket ya da diş teli olmaksızın tedavi yapılmaktadır.
Gençlerde Ortodonti Tedavisi Kalıcı Sonuç Bırakır mı?
Uzman tarafından genç ortodonti uygulamaları yapıldığında kalıcılık elde edilmesi hedeflenmektedir. Özellikle diğer uygulamalara nazaran çok daha uzun sürmesi tekrarlanmasına engel olmayı gerektirir. Dr. Yasin Akgül, kaymaları önlemek ve kalıcı sonuç kalması adına hastalara belirli konularda bilgiler vermektedir.
Söz konusu genç ortodonti uygulaması olduğunda da durum değişiklik göstermemektedir. Özellikle bu uygulama sırasında kurallara uyulduğunda genç ortodonti tedavisi bittiğinde kayma oluşmaz. Kalıcı sonuçlar yaratmasından dolayı uzun vadede oldukça rahat bir şekilde dişlerinizi kullanabilirsiniz. Ancak bunun için genç ortodonti tedavisi kurallarına uymanız gerektiğini unutmamalısınız.
Lingual Retainer ve Pekiştirici Plaklar
Ortodonti tedavisi sonrasında dişlerin yeni konumlarını koruması için çeşitli retansiyon (pekiştirme) yöntemleri kullanılmaktadır. Bunlar arasında lingual retainer ve pekiştirici plaklar (retainer plakları) en yaygın olanlardır.
Lingual Retainer:
Lingual retainer, dişlerin arka yüzeylerine yapıştırılan ince tellerden oluşan sabit bir aparattır. Genellikle alt ön dişlere uygulanır ve dişlerin yeniden eski konumlarına dönmesini engeller. Lingual retainer, görünmez olduğu için estetik kaygıları minimize eder ve sürekli sabit kaldığı için kullanıcı tarafından çıkarılmaz. Bu nedenle, dişlerin yeni pozisyonlarını koruması açısından oldukça etkilidir.
Pekiştirici Plaklar:
Pekiştirici plaklar, hastaların takıp çıkarabileceği hareketli apareylerdir. Bu plaklar, dişlerin tedavi sonrası sabitlenmesini sağlar ve genellikle şeffaf malzemeden yapılır. Genç hastaların günlük olarak belirli saatlerde bu plakları takmaları önerilir, özellikle geceleri kullanımı yaygındır. Pekiştirici plaklar, dişlerin konumlarını korumasına yardımcı olarak uzun vadeli stabilite sağlar.
Ergenlikte Ortodontik Tedavi Sırasında Nelere Dikkat Edilmeli?
Tedavilerin istenen yönde sonuç vermesi adına uzmanların ve hastaların belirli sorumlulukları bulunmaktadır. Ortodontik tedaviler, özellikle uzun süreli olduklarından dolayı daha fazla dikkat edilmesi gereken unsurları beraberinde getirir. Genç ortodonti tedavisi sırasında genel olarak şu etmenlere dikkat etmek gerekir:
Beslenme Sırasında Plak Kullanımı | Yemek yerken ya da içecek tüketirken İnvisalign şeffaf plaklar kullanılmamalıdır. Sadece su tüketimi sırasında plakların kullanılmasında mahsur bulunmamaktadır. Ancak diğer tüm tüketimler sırasında plakların çıkarılması, işlem bittikten sonra temizlenen dişlere plakların takılması gerekir. |
Plakların Temizliği ve Hijyeni | Genç ortodonti sırasında özellikle Dr. Yasin Akgül tarafından hijyene önem verilmektedir. Plakların belirli aralıklarla temizlenmesi ve hijyenik bir ortamda korunması gerekmektedir. |
Genç Ortodonti Tedavisinde Plak Kullanım Süresi | Ortodonti tedavisinin en temel konularından birisi plakların kullanım süresidir. Güncel olarak genç ortodonti tedavisi sırasında en az 20 saat kullanılması gerekir. Uyku süresinde de plakların takılı kalması tedaviyi etkili kılacaktır. |
Ortodontist ile Oluşturulan Randevuların Devamlılığı | Ortodontist tarafından kontroller ve bazı bilgilendirmeler adına randevular verilmektedir. Plaklar hastaya genç ortodonti tedavisi kapsamında verilse de randevulara gecikmeden katılım gösterilmesi gerecektir. |
Doğru Zamanda Doğru Plağa Geçiş | Plaklar arası geçiş yapmak için genç ortodonti hikayesine bağlı olarak uzman tarafından yönlendirme yapılır. Doğru zamanda plakların değiştirilmesi hastayı zorlamayacağı gibi istenilen yönde hareketi de sağlar. |
Ortodontik Tedavi Gençlerde Spor Yapmaya Engel mi?
Gençler arasında spor yaygın bir durumdur. Özellikle hareketin yaygın olmasından dolayı genç ortodonti tedavisi sırasında spor sorun oluşturur mu şeklinde meraklar ortaya çıkar. Halbuki özellikle İnvisalign şeffaf plak kullanımı spora engel oluşturmayacaktır. Genç oldukça rahat bir şekilde tedavisini olabilmektedir. Yalnız metal diş teli kullanacaksa bu aşamada darbe almamaya dikkat etmelidir veya koruyucu aparatlar yapılmalıdır.
- Ergenlik döneminde ortodontik tedavi alınmadığında dezavantajlar neler olabilir?
Ergenlik dönemi zamanına kadar ortodontik müdahale alınmamışsa, ilerleyen yaşlarda ortodontik tedavi alınabilir. Fakat ortodontik müdahalenin hızlı ve etkili sonuç verdiği dönem geçtiği için tedavi süreci daha uzun olabiliyor, ilerleyen yaşlarda kemikler yerleşmiş olduğu için tedavi seçenekleri de azalmış olabiliyor. Kemik bozuklukları yüz gelişimi tamamlanmadan ortodontik müdahalelerle çözülebilir. Fakat yüz gelişimini tamamlanırsa olası problemler cerrahi müdahale gerektirebilir. Bu yüzden iskeletsel bozukluk yaşanıyorsa, cerrahi müdahaleye gerek kalmadan ergenlik döneminde işlem yapılmalı. Ortodontik yaklaşımlarla hızlı ve etkili bir şekilde problemin çözümüne odaklanılmalı.
- Ergenlik Döneminde Neler Ortodontik Tedaviye Neden Olur?
Aslında olması gereken çocukların 7 yaşında ortodontik muayeneden geçmesidir. Erken dönemde tedavi edilmemiş ortodontik problemler ilerleyen yaşlarda daha büyük sorun olarak ortaya çıkar.
Örneğin: Yanlış konumlanmış üst kesici dişler alt çeneye erken temas ederek, alt çene gelişimini baskılayabiliyor. Öncesinde yapılacak müdahaleler ile kolaylıkla tedavi edilebilecek türden problemler, ilerleyen yaşlara bırakılırsa daha büyük sorunlara sebep olabiliyor. 20 yaş dişleri alt ve üst çenede diş diziliminin en sonunda yer alan üçüncü ve son azı dişleridir. 17-25 yaş aralığında ve genel olarak geç yaşta ortaya çıkarlar. Onlu yaşların sonu yirmili yaşların başı gibi. Bu yüzden akıl dişi ya da 3. azı dişi olarak adlandırılırlar.
Kısmi olarak çıkan ya da yamuk çıkan 20 yaş dişleri diğer dişleri iterek ortodontik sorunlara neden olabilirler. En son çıkan kalıcı dişler olduklarından genellikle ağızda bu dişlerin sığacağı boşluk olmayabilir. Ağrı, iltihap ve hastalığa neden olabilirler. Dişler gömülü kalabilir. 20 yaş dişleri gömülü ise; 3.azı dişi etrafında şişme, hassasiyet ya da iltihap oluşturabilirler. Yarım çıkan, bir kısmı gömülü kalan 20 yaş dişleri ise, diğer dişleri iterek çarpık bir oluşturabilirler.
Yarısı gömük dişte yiyecek artığı kalabilir. Hassas doku nedeniyle gömük kısımda ağrı, iltihap, şişme, enfeksiyon olabilir. Yine gömük 20 yaş dişi kist oluşumuna neden olabiliyor, bu kistler tedavi edilmediklerinde daha tehlikeli olabiliyor. Sonradan ağız içi yapıya dahil oldukları için ağızda kalmaları ya da çekilmeleri diş hekiminin muayene ve tetkikler sonrası yönlendirmesi ile belirlenir. 20 yaş dişleri geç çıktıkları için ağızda farklı sonuçlar doğurabiliyor. Ortodontik problemlere neden olabiliyorlar ve genelde ağrılı, sancılı çıktıkları için ergenlere sorun oluşturabiliyorlar.
- Gençler Neden Ortodontik Tedaviyi Tercih Ediyor?
En fazla ortodontik tedaviye başvuran yaş grubu gençler. Fiziksel görünümün ve sosyal kabulün en önemli olduğu dönem gençlik yılları. İnsanların dışardan nasıl gözüktüklerini en fazla önemsedikleri dönem. Fiziksel görünüme en çok yatırım yapılan, kişisel bakıma en fazla zaman ayrılan yaşlar. Bu dönemde gençler nasıl algılandıklarını çok önemsiyorlar.
Sosyal ortamlarda iletişimi kuvvetlendirmeye çalışıyorlar. İletişim kurarken en fazla kullanılan ve incelenen detay, insan yüzü. Yüz simasından memnun olmayan genç rahatlıkla iletişime geçemiyor. Yüz simasında kusur varsa etraftan gelen eleştiri, iğneleme, alay gibi rencide edici ya da yargılayıcı üslup, gençleri fazlasıyla olumsuz etkiliyor. Estetik bir gülüşe sahip olmadığını düşünen gençler, rahatlıkla gülümseyemiyor. Diş ya da çene yapısında kötü bir görünüme sahip olduğunu düşünenler rahat hareket edemiyorlar.
Fotoğraf çekilirken ağızlarını kapalı tutmayı tercih ediyorlar. Konuşurken elleriyle ağızlarını kapatıyorlar. Tabi en önemlisi iyi hissetmedikleri için özgüvenli bir duruş sergileyemiyorlar. Ortodontik sorunlar fiziksel görünümü olumsuz etkiliyor. Gençler estetik kaygılar ya da ortodontik sorunun artık yaşam kalitesini düşürmesi nedeniyle tedaviye başvuruyorlar. Hem daha iyi bir görünüme kavuşmak hem de daha sağlıklı yaşamak adına gençlerin de tercihi ortodontik tedavi oluyor
Dişlerinizin Sağlığından Ne Kadar Eminsiniz?
- Genç Yaşta Ortodontik Tedavi Almanın Avantajları Nelerdir?
Tedaviden sonra ağız içi hijyeni sağlamak kolaylaşır. Dişlerin dizilimi düzgün olduğu için arada kalan sıkışan ya da bakteri oluşumuna neden olabilecek diş yüzeyleri kalmadığından dişler tam olarak temizlenebilir. Diş çürükleri, dişeti sorunları, diş plakları azalır. İlerde oluşabilecek farklı sağlık sorunlarının önüne geçilmiş olur. Ortodontik tedavi sürecinde ağız içi hijyenin önemi daha fazla anlaşılır.
Tedavi gören gençler sıklıkla dişlerini fırçalar, bakımına özen gösterirler. Çünkü diş temizliği ortodontik tedavide tedavinin seyrini etkileyen faktördür. Tedavi süresince buna dikkat eden gençler etkili diş fırçalama alışkanlığını kazanırlar. Tedavi sonrası temiz ve beyaz dişler, açık pembe dişetleri, inci gibi dizilmiş düzgün dişlerle sağlıklı ve estetik bir görünüme kavuşmuş olurlar. Bugün artık gençler arasında ortodontik tedavi oldukça yaygın. Bu yüzden eskisi gibi tel takmak sıra dışı bir durum gibi görülmüyor. Gençler birbirlerine diş hekimi ve tedaviyle ilgili bilgi veriyor, destek oluyor.
Fiziksel görünümün en önemsendiği dönemde görünüm iyileştiği için gençte kendine güven artıyor. Önceden konuşurken, gülerken ağzını kapatan, fotoğraflarda önden profil vermek istemeyen, gülümseyemeyen genç gitmiş yerine rahatlıkla konuşan, kendini daha iyi ifade eden, gülümseyen ve poz veren bir genç gelmiş oluyor. Görünümün düzgün, simetrik ve oranlı olması kişinin özgüvenine katkı sağlar. Gençliğin dinamizmi özgüvenle mayalandıktan sonra ergenin çalışarak elde edemeyeceği başarı yoktur. Sağlık ise hayattaki en önemli kazançtır. Estetik ve sağlıklı ağız yapısına kavuşan genç, fizyolojik ve psikolojik olarak daha sağlam bir duruşa sahip olur.
Güncel Ergenlerde Ortodonti Tedavi Ücretleri için Bize Ulaşın!
Genç ortodonti tedavisi olmak istiyorsanız ve ücretlendirmeye dair merakınız mevcutsa bizimle iletişime geçin! Kliniğimizden alacağınız randevu ile ağız ve diş yapınıza bağlı olarak güncel fiyatlandırmalar tarafınıza iletilecektir. Diğer taraftan Dr. Yasin Akgül aracılığıyla profesyonel genç ortodonti uygulamasına katılabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Ortodonti tedavisi için ideal yaş nedir?
Ortodonti tedavisi her yaşta uygulanabilir, ancak diş gelişiminin tamamlanmadığı çocukluk ve ergenlik dönemlerinde tedavi daha hızlı ve etkili olabilir. Yetişkinler de tedavi görebilir, sadece tedavi süresi daha uzun olabilir.
Ortodonti tedavisinde şeffaf plaklar mı yoksa metal braketler mi tercih edilmeli?
Her iki seçenek de etkilidir. Şeffaf plaklar estetik kaygıları olan hastalar için idealdir, çünkü plaklar neredeyse görünmezdir. Metal braketler ise daha dayanıklıdır ve tedavi süresi bazen daha kısa olabilir.
Diş teli takıldıktan sonra ne kadar süre kullanmak gerekir?
Diş teli kullanım süresi hastanın ortodontik ihtiyacına göre değişir. Genel olarak tedavi süresi 1 ila 3 yıl arasında değişebilir, ancak düzenli kontroller ve iyi bir ağız hijyeni ile bu süreç hızlandırılabilir.
Şeffaf plaklar yemek yerken çıkartılmalı mı?
Evet, şeffaf plaklar yemek yerken mutlaka çıkartılmalıdır. Plaklar yemek sırasında zarar görebilir veya renk değişimi yaşanabilir. Yemekten sonra dişler fırçalanıp plak tekrar takılmalıdır.
Ortodontik tedavi ağrılı mıdır?
Ortodontik tedavinin başlangıcında ve plak ya da braket ayarları yapıldığında hafif bir rahatsızlık hissedilebilir. Bu durum genellikle birkaç gün içinde geçer. Dişlerin hareketine alıştıkça rahatsızlık azalır.