Çocuk ortodonti tedavileri, erken yaşta başlamak üzere planlanan süreçlerdir. Bu süreçler doğrultusunda çocuğun yetişkinlikte ileri seviye diş problemi yaşamasının önüne geçilmektedir. Bahsedilen ortodonti tedavileri sadece diş ile sınırlı kalmamaktadır. Ağız sağlığı adına çene ve diğer unsurlar üzerinde de tedaviler gerçekleştirilebilmektedir.
Dr. Yasin Akgül tarafından çocuk ortodonti alanında farklı yöntemler ile birlikte uygulamalar gerçekleştirilmektedir. Özellikle erken yaşlardaki biberon kullanımı, parmak emme gibi durumlar neticesinde ortaya çıkan ağız anomalileri sonlandırılmaktadır. Çene, diş yamukluğu ya da çarpıklığı adına siz de çocuk ortodonti tedavisi adına muayenehanesine başvurabilirsiniz.
Çocuk Ortodonti Nedir?
Kısaca çocuk ortodonti uygulaması; ağız, diş ve çene üzerinde oluşan sorunları gidermek adına gerçekleştirilen estetik bir tedavidir. Bu tedavide amaç sağlıklı bir yapıya kavuşmak kadar estetik bir görünüm elde etmektir. Özellikle ortodonti denildiğinde akla diş teli ya da şeffaf plaklar gelecektir. Tüm bu ortodonti tedavileri çocuklara uygulandığında ‘çocuk ortodonti’ olarak adlandırıldığı görülür.
Erken yaşlarda diş problemleri kendini göstermeye başlamaktadır. Söz konusu çene yamukluğu da olduğundan semptomlar erkenden fark edilebilir. Diş gıcırdatma, çene sesleri ve ağrıları, dişlerde yamuk görünüm gibi durumlar neticesinde çocuk ortodonti tedavisi başlanmaktadır. Olabildiğince erken yaşta başlanması yetişkinlikte görülecek sorunların da önüne geçecektir.
Çocuk Ortodonti Tedavisi Kimlere Uygulanmaktadır?
Diş tedavileri cinsiyet fark etmeksizin uygulanan yöntemlere sahiptir. Çocuk ortodonti söz konusu olduğundan cinsiyetten ziyade yaş sınırlaması olmaktadır. Ortalama olarak 6-7 yaşından itibaren özellikle 11-12 yaş olmak üzere herkese ortodonti yapılabilmektedir. Daha erken yaşta tercih edilmeme sebepleri bulunmaktadır.
Özellikle süt dişlerinin dökülmesi ve yeni dişlerin sürülmesi sırasında ortodonti tedavisi olmanın bir anlamı yoktur. Çünkü halihazırdaki dişler sürekli dişler değildir. Hastanın eğer sürekli dişleri geldiyse, süt dişlerinin tamamı döküldüyse çocuk ortodonti uygulaması için uygun bulunacaktır. Hastaların genellikle:
- Diş yamukluğu,
- Dişlerde çarpıklık,
- Dişler arasında boşluk,
- Alt ve üst çene arasındaki asimetri gibi durumlarda çocuk ortodonti tedavisi olduğu görülmektedir.
Özellikle çene anomalileri kendini farklı semptomlarla belli etmektedir. Gece diş gıcırdatma, aşırı çene sıkma ve buna bağlı olarak ağrı gibi şikayetler varsa siz de Dr. Yasin Akgül gözetiminde tedavi olabilirsiniz.
Ortodontik Tedaviye Kaç Yaşında Başlanmalı?
Bilinenin aksine çocuk ortodonti tedavisi için gösterilebilecek ileri bir yaş yoktur. Yani, birey ya da çocuk uygun bulunduğu takdirde tedaviyi gerçekleştirebilmektedir. Kısaca ‘X yaşına kadar mutlaka tedavi olunması gerekmektedir’ gibi bir durum söz konusu değildir. Tam tersine yetişkin ortodonti uygulamasında da göreceğiniz üzere her yaşta neredeyse tedavi yapılabilmektedir. Çocukluk döneminde ise ergenliğe girmeden önce çocuk ortodonti uygulamasını yaptırabilirsiniz.
Güncel Olarak Çocuk Ortodonti Tedavisi Sırasında Kullanılan Yöntemler
Çocuk ortodonti tedavisi için farklı yöntemlerin kullanıldığı görülmektedir. Her bir yöntem kendi içerisinde değişik avantaj ve dezavantajlara sahip olmaktadır. Kısaca bu yöntemler ve avantaj dezavantajları şu şekilde sıralanabilmektedir:
Yöntemler | Avantajları | Dezavantajları |
Ortognatik Ortodonti |
· Çene yapısında meydana gelen bozulmaları ortadan kaldırır.
· Var olan çene ağrıları ya da diş gıcırdatmaların önüne geçilmektedir. |
· Diğer ortodontik tedavilere göre daha uzun sürmektedir.
· Çene yapısına bağlı olarak bazı ağrı, sızılara neden olabilmektedir. |
Metal Diş Teli Tedavisi |
· Dişlerin yapısındaki düzelmeleri sağlar.
· Geleneksel yöntem olduğundan her muayenehanete uygulama yaptırılabilmektedir. · Her yaşta çocuğa uygulanması neredeyse mümkündür. |
· Uygulama süresi diğer çocuk ortodonti tedavilerine kıyasla uzundur.
· Dışarıdan gelecek darbelere bağlı olarak ağız içinde yaralanmalara yol açabilir. · Hijyen ve temizlik konusunda ekstra dikkat gerektirir. |
İnvisalign Tedavisi (İnvisalign First) |
· Şeffaf plaklar ile dışarıdan fark edilmeyecek şekilde tedavi sağlar.
· Estetik bir görünüm ile diş yapısında değişim sağlamaktadır. |
· Fiyatlandırması diğer tedavilere göre daha fazla olabilmektedir.
· Hastanın yeme ve içme zamanlarında plaklarını çıkararak takibi sürdürmesi gerekir. |
Lingual Ortodonti |
· Dişlerin iç kısmına takılan teller sayesinde görünmeyen bir çocuk ortodonti tedavisi sağlar. | · Dişlerin iç kısmında yer almasından dolayı ekstra özen ve dikkatle temizlenmesi gerekecektir. |
1 – Ortognatik Ortodonti
Çene yapısındaki bozulmalar için çocuk ortodonti tedavisi sırasında uygulanmaktadır. Farklı aparat ve apareyler kullanılarak çenenin yapısı değiştirilmeye çalışmaktadır. Tedavi süresi çenenin durumuna göre değişiklik gösterir. Aynı zamanda her iki çenede uygulanmak zorunda değildir. Alt ya da üst çene çocuk ortodonti tedavisi olarak gerçekleştirilebilmektedir.
2 – Metal Diş Teli Kullanımı
En yaygın çocuk ortodonti uygulaması arasında diş teli bulunmaktadır. Diş teli kullanımı genç ortodonti uygulaması arasında da yaygındır. Teller dişlerin üzerine braketler ile birlikte tutturularak tedavi gerçekleşmektedir. Kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken farklı kurallar mevcuttur. Kurallara uyulduğu takdirde kısa sürede sonuç alabilmek mümkündür.
3 – İnvisalign Tedavisi – İnvisalign First Uygulaması
En güncel çocuk ortodonti uygulamaları arasında İnvisalign bulunmaktadır. Şeffaf plak uygulaması olarak da adlandırılan bu tedavi oldukça estetiktir. İnvisalign First olarak da adlandırılan çocuk ortodonti tedavisi sırasında diş teli kullanılmaz. Plaklar ile dişlerin yapısında değişim meydana getirilmektedir.
4 – Lingual Ortodonti
Lingual ortodonti dişlerin iç kısmına diş tellerinin yerleştirilmesi ile gerçekleşmektedir. Eğer estetik çocuk ortodonti tedavisi yaptırmak isterseniz tercih edebilirsiniz. Metal diş teli uygulamasına oldukça benzerdir. Sadece tek farkı bu yöntemde diş telleri dişin iç kısmına yapıştırılması ile süreç oluşturulmasıdır.
Diş Teli Kaç Yaşına Kadar Yapılmalı?
Çocuk ortodonti tedavisi sırasında diş teli kullanımı için uygun yaşta hareket etmek gerekir. Yetişkin ortodonti uygulaması sırasında da diş teli yapılabilmektedir. Yalnız yaş ilerledikçe dişlerin hareket etmesi ve kemiğin kaynama süresi artmaktadır. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda çocuk ortodonti tedavisinin geciktirilmemesinde fayda bulunmaktadır.
Çocuklarda Ortodontik Tedavi Yapılmazsa Ne Olur?
Söz konusu çocuk ortodonti tedavisi yapılmazsa özellikle yetişkinlik dönemlerinde daha ciddi problemler ortaya çıkmaktadır. Estetik kaygılar, özgüven eksikliği gibi psikolojik etkiler ortaya çıkar. Sağlık problemleri fiziksel olarak da beraberinde gelecektir. Hal böyle olunca bireylerin çok gecikmeden tedavisinin gerçekleşmesi gerekecektir.
Ortodonti Ücreti Ne Kadar? Şeffaf Plak Kaç TL 2024?
Güncel olarak çocuk ortodonti tedavi ücreti internet üzerinden duyurulamamaktadır. Çünkü maliyetlerin sık değişmesi ve hastanın ağız yapısı önemlidir. Eğer siz de çocuk ortodonti tedavisi olmak isterseniz ve bununla birlikte fiyat teklifi almak isterseniz muayenehanemizle iletişime geçebilirsiniz.
Dr. Yasin Erdem Akgül çocuk ortodonti başta olmak üzere her yaşta ortodonti uygulaması yapmaktadır. Yaygın olarak çocuk ortodonti tedavileri yapılmaya devam etmektedir. Klinik ile iletişime geçerek söz konusu tedavi için hemen randevu alabilirsiniz.
Çocuk Ortodonti Tedavisi Hakkında Merak Edilenler
Ortodontik problemler çocuk yaştan itibaren görülebilir. Hatta doğum sonrası oluşan dudak-damak yarıkları gibi rahatsızlıklar ortodonti uzmanının müdahalesi ile tedavi edilir. Ortodonti, doğumdan itibaren ihtiyaç duyulabilen, yaşam kalitesini yükselten önemli bir uzmanlık alanıdır.
İlk Ortodontik Muayene Kaç Yaşında Olmalıdır?
Çocuklarda süt dişlerinin düşüp daimi dişlerin yerleşimi 6-7 yaş aralığıdır. Bu yaşlarda damak, diş, çene ve iskeletsel sorunların teşhisi mümkündür. Bu yüzden ileride yaşanabilecek sağlık sorunlarının ve estetik problemlerin önüne geçmek için en ideal ortodontik muayene zamanlaması 6-7 yaş aralığıdır. Bu yaşlarda muayeneden geçmemiş bir çocuğun en geç 11-12 yaş aralığında ortodontik muayeneden geçmesi önemlidir.
Çocuklarda Görülen Ortodontik Problemler Nelerdir?
Çocuk ortodonti tedavisi sırasında en sık karşılaşılan problemler şu şekildedir:
- İstenmeyen Alışkanlıklar
- Yanak ve dudak ısırma, parmak emme, uzun süren emzik veya biberon kullanımı, tırnak yeme, kalem gibi sert cisimleri kemirme, ağız açık uyuma gibi tekrarlanan davranışlar.
- Dişlerde görülen Problemler
- Süt dişlerinin erken veya geç kayıpları
- Çapraşıklık, yanlış konumlanmış veya sürmemiş dişler
- Önde konumlanmış dişler
- Tavşan diş dediğimiz üst dişlerin fazla önde konumlanması
- Çenede Görülen Problemler
- Alt yada üst çenenin yüze göre geride konumlanmış olması
- Alt yada üst çenenin yüze göre ileride konumlanmış olması
- Çene darlığı
- Ağızda Görülen Problemler
- Alt ve üst dişlerin temas etmemesi
- Ağızda görülen kapanış problemleri
- Dengeli olmayan yüz görünümü
- Genetik Problemler
- Ailede görülen alt çene büyüklüğü, yüz uzunluğu gibi durumların genetik olarak çocuklarda da görülmesi.
- Ağız açık uyuma, bademcik, geniz eti, ağız solunumu, atipik bebek yutkunması gibi durumlar mevcut ise ortodontik sorunlar meydana gelebilir
- Bunların dışında doğum ile ortaya çıkan Dudak-Damak yarıkları da ortodontik müdahale gerektiren çocuk ortodonti uzmanlık alanının çözebileceği rahatsızlıklardır.
Dudak-Damak Yarıklarının Tedavisi Nasıl Yapılır?
1000 çocuktan birinde görülen dudak / damak yarıkları tedavisinin ilk evresinde, ortodonti uzmanları ve cerrahlar, işbirliği içinde tedavi sürecini birlikte yürütür. Bu rahatsızlıkla dünyaya gelen bebeklerde doğumun akabindeki 1-2 gün içerisinde ortodonti uzmanı tarafından muayene edilerek tedavisine başlanması gerekir.
Tedavinin ilk aşamasında beslenme problemi çeken çocuğun yeterli kiloya ulaşması hedeflenir. Bunun için beslenme plakları uygulanır. Bununla birlikte dudak, damak ve burun bölgelerindeki deformasyonlar bir takım apareyler ve elastiklerle şekillendirilir. Böylelikle ilerde yapılması gerekecek olan estetik cerrahi işlemlerden daha başarılı sonuçlar alınır.
Çocuklar da Diş Teli Kullanabilir mi?
Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da diş teli kullanabilir. Çocuklara diş telinin takılması yetişkinlere yapılan uygulamanın aynısıdır. Önce diş yüzeyleri özel hijyen sağlayıcılar ile temizlenir. Özel yapıştırıcılar diş yüzeyine sürülür. Diş teli / Braket dediğimiz kare şeklindeki metal parça diş yüzeyine yapıştırılır. İstenen dişlere braketler yerleştirildikten sonra braketleri birbirine bağlayacak olan düz diş teli braketlerdeki uygun boşluğa yerleştirilir.
Dişler birbiri ile irtibatlandırılır. Bir dişe uygulanan kuvvet, diğer dişleri de etkiler, böylelikle diş hareketleri sağlanmış olur. Ağız içinde istenen diş yada çene hareketi başlatılmış olur. Diş telleri daimi dişler üzerine uygulanabildiği için çocuğun tedaviye başlama zamanı ortodonti uzmanı tarafından belirlenir, bu şekilde optimum süreç içerisinde tedavi tamamlanmış olur.
Çocuğunuzun Diş Sağlığından Ne Kadar Eminsiniz? 0 (545) 372 54 85
Çocuklarda Diş Teli Kullanımı Bir Dezavantaj mı?
Günümüzde diş tellerinin görsel olarak daha estetik ve eğlenceli hale gelmesi ile tel kullanmak eskisi gibi görünüm olarak kullanıcıyı rahatsız etmiyor. Diş tellerine takılan lastikler hastanın seçtiği renklerden yapılabiliyor, bu da çocuklar için diş telini eğlenceli kılabiliyor ve kendini farklı göstermenin bir yolu olabiliyor. Yine günümüzde diş teli kullanımı yaygınlaştığı için tel kullanan kişilere alışıldı, eskisi gibi tel kullanan çocuklarla alay edilmiyor hatta tel kullanan çocuk bu yönüyle popüler olabiliyor.
Bazı ortodontik sorunlar diş teli ya da apareyler takılmadan da tedavi edilerek düzeltilebilir. Problemin çocukken tedavi olunarak önüne geçilmesi sağlıklı diş yapısının temelini oluşturur ve ileride daha büyük ortodontik sorunları önler. Çocuk ortodontisi sorunların tespiti ile başlar. İlk muayene sonrası yapılması gereken müdahaleler belirlenir.
Çocuk Ortodonti Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
Uygulanan çocuk ortodonti tedavisinin sağladığı avantajlar şu şekilde yer almaktadır:
- Erken teşhis edilen her rahatsızlıkta olduğu gibi ortodontik problemlerde erken teşhis edildiğinde tedavi daha basit, daha hızlı ve daha az maliyetli olur.
- Çocuk ortodonti tedavisi çocukların diş ve çene yapılarındaki problemlerin teşhis ve tedavisini sağlar. Böylece çocuklar daha sağlıklı bir ağız yapısına kavuşur. Ağızda oluşabilecek çarpık ve yanlış diş diziliminin önüne geçilir.
- Çarpık dişlerin temizliği oldukça zordur. Ortodontik müdahale ile düzeltilen dişlerin hijyeni daha kolay sağlanır. Ağızda oluşabilecek diş ve dişeti hastalıklarının önüne geçilmiş olur.
- Çenede oluşacak yanlış konumlanmanın önüne geçilerek yüzde orantısız görünüm oluşması engellenir. İleri yada geride konumlanmış çene yapılarında orantı sağlanır.
- Çenede darlık varsa genişleme sağlanır.
- İstenmeyen alışkanlıkların önüne geçilir. Parmak emme, tırnak yeme, uzun süren emzik kullanımı, dil itimi, ağız açık uyuma gibi olumsuz alışkanlıklarla ilgili ebeveyn bilinci yerleşir. Bu alışkanlıkların sebep olduğu ortodontik problemler ortadan kaldırılır.
Çocuklarda ağız solunumu yerine burun solunumu gerçekleştirildiği için, solunum sorunlarının önüne geçilir. Çocuklar daha rahat nefes alır. Rahat nefes almak fizyolojik ve psikolojik sağlık için önemlidir. - Düşme, yaralanma gibi travmalarda oluşan diş kırıkları, yamulmalar, kaymalar erkenden tedavi edilerek ileride daha büyük sorun oluşturmaları önlenir.
Sağlıklı ağız yapısı ile çocukların özgürce gülmesi garanti altına alınır. Rahatça konuşabilen, kendini ifade edebilen, gülebilen çocukların yetişmesi sağlanır. - Çocuklarda ağız ve diş sağlığıyla ilgili bilinç yerleşmiş olur. Sağlıklı diş ve çene yapısı ile büyümeleri sağlanır.
- Çocuklarda fiziksel görünümünü iyileştirir, estetik kaygının oluşmasını önler, özgüveni destekler.
- Çocuk ortodonti tedavisi sağlıklı, bilinçli, iyi görünümlü ve özgüvenli çocukların yetişmesini sağlar.
Diş Teli Kullanan Çocuklar Nelere Dikkat Etmelidir?
Uygulanan çocuk ortodonti tedavisi eğer diş teli şeklindeyse şu unsurlara dikkat edilmesi gerekmektedir:
- Kola, soda gibi asitli içeceklerden uzak durarak.
- Ayva, elma gibi sert yiyecekleri ısırmadan dilimleyerek.
- Çıtır simit, tost gibi sert gıdaları lokmalara ayırarak ısırmadan tüketmelidirler.
- Sakız, lokum gibi yapışkan yiyeceklerden uzak durmalı.
- Çerez, cips gibi gıdaları tüketmemelidirler.
- Ağız hijyenine dikkat ederek dişlerini düzenli fırçalamaları gerekir.
Aileler çocuklarının süt dişlerini geçici gördükleri için dişlerin ağızdan erken kaybını sorun olarak görmüyorlar. Oysa erken ayrılan dişlerin oluşturduğu boşluk ağız yapısını etkiler. Hem diş dizilimini hem de çenenin gerekli genişliğe ulaşmasını önler. Bu yüzden çocukların ağız bakımı ve sağlığı ile ilgili bilinçlendirilmeleri gerekir. Ailelerin çocuklarına dişlerini fırçalama alışkanlığı kazandırması çocukların ağız sağlığı için en önemli öğrenimdir.
Ağız bakımı her yaştan insan için vücut sağlığını ve estetiğini etkileyen önemli bir alışkanlıktır. Çocuklarımıza bu alışkanlığı kazandırmaya özen göstermeliyiz. 2 yaşından sonra nasıl çocukları bir göz doktorunun muayene etmesinde fayda varsa çocukların diş ve diş eti sağlığı için bir pedodonti uzmanı ile ortodonti uzmanı diş hekimini ziyaret etmelerinde fayda vardır.