Yetişkin ortodonti tedavileri günümüzün en yaygın diş tedavileri arasında yer almaktadır. Yaş olarak yetişkin sayılan neredeyse herkese uygulama yapılabilmektedir. Elbette burada uzman görüşüne ihtiyaç duyulmaktadır. Hastanın ağız ve diş yapısı uyumlu ise yetişkin ortodonti uygulaması yapılabilmektedir.
Ortodonti tedavileri bir uzman tarafından yapılmaktadır. ‘Ortodontist’ olarak adlandırılan uzmanlar özenli bir çalışma göstermektedir. Dr. Yasin Akgül bu alanda eğitim almış olup yıllardır sektörde çalışmaktadır. Özellikle yetişkin ortodonti olmak üzere her yaştaki bireye uygulama yapabilmektedir. Eğer siz de ağız ve diş yapınızdan memnun değilseniz, bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Yetişkinlerde Ortodontik Tedavi Mümkün mü?
İnsan, yaşı kaç olursa olsun sağlıklı ve estetik gülüşe sahip olmak, rahatlıkla konuşmak ve gülümsemek ister. Bu en doğal ihtiyacımız. İlerleyen yaş, tedaviye başlamak için engel değil. Teknolojinin bugün geldiği nokta sayesinde her yaşta ortodontik tedavi uygulanabiliyor.
Geçmişte ekonomik durumları, tedavinin varlığından haberdar olunmaması, cesaret edememe ya da yaşam koşulları gereği ortodontik tedavi alamamış kişiler olabiliyor. Ya da çocuklukta, ergenlikte tedaviye başlayıp çeşitli nedenlerle yarım bırakanlar olabiliyor. Gelişimini tamamlamış olduğu için müdahale edilemeyen alanlara artık müdahale edebiliyoruz. Bugün için artık ortodontik tedavide yaş sınırı yok.
Yetişkinlerde ortodonti tedavisine başlamadaki tek kıstas diş ve kemik dokularının sağlıklı olmasıdır. Diş etleri sağlıklı ise, diş ve diş eti kayıpları, diş eti çekilmelerinin varlığı, diş ve çene yapısının uygunluğuna bakmak için muayene yapıyoruz. Muayene sonucuna göre en uygun yöntemi belirleyerek tedaviye başlıyoruz.
Yetişkin Ortodonti Nedir?
Ortodonti tedavilerinin yetişkinlerde uygulanmasına ‘yetişkin ortodonti’ denmektedir. Yetişkinlerde bu uygulamanın diğer yaşlarda olduğu gibi yaygın bulunduğu görülmektedir. Özellikle genç ortodonti tedavilerindeki gibi benzerlik göstererek ilerlenmektedir. Keza diğer tüm uygulamalarda olduğu gibi bir uzman tarafından gerçekleştirilmektedir.
Birden fazla ortodonti yöntemi uygulanabilmektedir. Çünkü özellikle yetişkin ortodonti tedavileri daha kapsamlıdır. Yaştan ötürü hastanın neredeyse tüm yöntemlere uygunluğu bulunmaktadır. Ancak yine de var olan yöntemler arasından hasta ve uzman görüşüne bağlı olarak tercih yapılabilmektedir.
Yetişkin Ortodonti Yöntemleri Nelerdir?
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte yetişkin ortodonti yöntemleri de artış göstermektedir. Her bir yöntemin farklılaşması hastalara seçim hakkını tanımaktadır. Günümüzde her ne kadar ‘yetişkin ortodonti’ denildiğinde akla sadece diş teli gelse de bu eksik bilgidir. Çünkü ortodonti tedavileri kapsamında birden fazla yöntem uygulanabilmektedir.
Uygulanabilen yöntemler şu şekilde yer almaktadır:
Yöntemler | Açıklamaları |
Metal Diş Teli Uygulaması | Bilinen en klasik yetişkin ortodonti yöntemidir. Dişlerdeki çarpıklık ve yamukluğu gidermek amacıyla uygulanmaktadır. Diş üzerine sabitlenen braketler ve tel sayesinde dişlerin zaman içerisinde estetik görünüme kavuşması hedeflenir. |
Lingual Ortodonti | Metal diş teli tedavisine oldukça benzemektedir. Tel sayesinde diş yapısında değişim hedeflenmektedir. Diğer taraftan farkı diş telinin diş içine uygulanmasıyla ortaya çıkmaktadır. Braket ve tel dişin iç kısmına takıldığından dışarıdan fark edilmemektedir. |
Invisalign Tedavisi | Yetişkin ortodonti uygulaması sırasında estetik görünüme önem verilmektedir. Bu yüzden diş telinden ziyade Invisaling uygulanmaktadır. Şeffaf plak tedavisinde plaklar sayesinde bireyin diş yapısında değişim oluşturulmaktadır. |
Ortognatik Ortodonti | Çene yapısında meydana gelen anomalileri ortadan kaldırmak amacıyla yetişkin ortodonti kapsamında uygulanmaktadır. Çene darlığı, çene geriliği gibi unsurlar bu alanın içerisine girmektedir. |
Hangi Durumlarda Yetişkin Ortodonti Uygulaması Yapılabilmektedir?
Yetişkin ortodonti hastaları genellikle benzer sebeplerden dolayı Dr. Yasin Akgül ile iletişime geçmektedir. Çünkü ortodonti tedavisi sınırları net bir şekilde çekilmiştir. Bu yüzden çocuk ortodonti uygulamasında olduğu gibi benzer sebeplerle hastalar gelmektedir. İşte, genellikle yetişkin ortodonti tedavisine neden olan durumlar:
1 – Alt Çene Geriliği Aparatı Yetişkinlerde Ortodonti Tedavisi
Alt çene geriliği durumunda hastanın ağız yapısında değişim oluşur. Çenelerin birbirine hedeflendiği şekilde denk gelmesi için yetişkin ortodonti tedavisi yapılır. Tedavi sırasında hasta ağzına bir aparey takılmaktadır. Aparey sayesinde çene zaman içerisinde üst çene ile eşitlenerek istenilen forma kavuşabilmektedir.
2 – Dişleklik Tedavisi
Dişlek diş durumu ön dişlerde meydana gelen anormallikten kaynaklanmaktadır. Diş boyutlandırmasından ziyade dişlerin önde bulunması durumunda yetişkin ortodonti uygulanmaktadır. Bunun için telsiz tedavi mümkündür. İnvisalign tedavi sayesinde kişiler dişlek yapıdan kurtularak ilerleyebilmektedir.
3 – Yetişkinlerde Çene Darlığı Tedavisi
Çenenin önde ya da geride durmasından ziyade dar bir yapıda olması da bir sorundur. Fark edildiği takdirde yetişkin ortodonti kapsamında tedavi edilebilmektedir. Aparatlar aracılığıyla çene yapısında oynama oluşturulmaktadır. İleri düzey bir darlık söz konusuysa ve gerekli görülürse yetişkin ortodonti olarak operasyonlar yapılmaktadır.
4 – Diş Çarpıklığı ve Yamukluğu
Olası diş çarpıklık ve yamukluğu sırasında yetişkin ortodonti uygulaması yapılmaktadır. Yetişkin ortodonti yöntemlerinin en çok uygulanma sebebidir. Çünkü farklı sebeplere bağlı olarak dişlerin görünümünde değişim meydana gelebilmektedir. Genel itibari ile uygulama nedenleri arasında ilk sıradadır.
Yetişkin Ortodontik Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
Protez – Protez kullanması gereken yetişkinlerin düzgün bir şekilde protezini kullanabilmesi ve kullanım süresinin uzun olabilmesi için ortodontik muayene almalarında fayda var. Gerekirse protez öncesi kısa süreli ortodontik tedaviler ile, dişlerin daha dik konuma getirilmesi ve konumlarının iyileştirilmesi ile protezin daha uzun ömürlü ve sağlıklı olması sağlanıyor.
İmplant – İmplant yaptırılmadan önce ortodontik muayeneden geçilmesi tedaviyi daha etkili bir noktaya taşır. Ortodontik müdahalelerle diş boşluğu kapanarak implanta gerek kalmayabilir ya da implant yapılacak diş sayısı azaltılabilir. İmplant boşluklarında düzensizlikler var ise kısa süreli ortodontik tedaviler ile bu düzensizlikler giderilerek, daha sağlıklı şekilde implantlar yerleştirilir, implant bakımlarınız daha sağlıklı ve kolay şekilde yapılabilir.
Ortodontik müdahale gerekirken yapılan farklı ağız içi tedaviler, daha sonra tedavinin seyrini olumsuz etkileyebilir. Protez implant gibi sabit üniteler yaptırmadan önce ortodonti doktoru tarafından kontrol edilmelidir. Dişlerin Kesilmesi – Dişlerini kestirmek durumunda kalan yetişkinler, diş çekimlerinin oluşturduğu boşlukları ortodontik tedavi ile çözümleyebilirler. Böylece dişlerini kesim yaptırmadan sorunlarından kurtulabilirler. Ortodontik tedavi ile dişlerin çene içinde hareketi sağlanarak diş kesimi ya da kaplamasına gerek kalmadan da tedavi yapılabilir.

Erişkin Yaşta Ortodontik Tedavinin Dezavantajları Nelerdir?
Tedavi Süresi – Yetişkinlikte ortodontik tedaviye başlamanın iki negatif yönü var. Birisi tedavinin süresinin gençlerde uygulananlara göre daha uzun soluklu olması. Bunun nedeni gelişimini tamamlamış alanlara yeniden müdahale edildiğinde vücudun var olan bütünü değiştirmede geç cevap vermesidir.
Karşılaştığımız vakalarda da tedavi gerçekleşiyor ve sonuç güzel oluyor, tedaviyi alanlarda sonuçtan memnun oluyor fakat tedavi süresi bir ergeninkinden daha uzun süreli olabiliyor. Bu noktada erişkinin tedavi süresini göze alması gerekir.
Tedavi Seçenekleri – Diğer negatif yönü ise, ilerleyen yaşlarda ağızda oluşan deformasyon nedeniyle tedavi çeşitlilikleri sınırlıdır. Ortodonti uzmanının uygun gördüğü tel türü ve tedavi yöntemi uygulanmak durumundadır. Hastanın istediği seçenekler tedavide uygulanamayabilir. İlerleyen yaşta diş teli ile görünmek istemeyen yetişkinler için seçenekler var.
Diş teli ile görünmek istemeyen yetişkinler için Lingual Ortodonti ya da Şeffaf Braketler gibi estetik çözümler sunan tedavi metotları mevcuttur.
Yetişkinlerde Ortodonti Tedavisi Kaç Yaşına Kadar Yapılır?
Yetişkin ortodonti tedavisi için üst bir yaş sınırı yoktur. 18 yaşından itibaren neredeyse her yaşta yapılabilmektedir. Sadece hastanın ağız içerisinde çok fazla diş kaybı olmaması gerekir. Birden fazla diş kaybı olduğunda dişlerin kayma ve tekrar yamulma ihtimali bulunur. Aynı zamanda ilerleyen yaşlarda dişlerin kayma süresi uzayacaktır. Bu yüzden ne kadar erken tedavi yapılırsa o kadar iyidir.
Yetişkinlerde Ortodonti Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Hastanın yaşına, şikayetçi olduğu duruma ve yetişkin ortodonti yöntemine göre süre değişiklik göstermektedir. Tedavi süresi hakkında net bir sonuç alabilmek için bizzat diş hekimi ile görüşmek gerekir. Dr. Yasin Akgül ağız yapınızda incelemeler yaptıktan sonra size net bir bilgi verecektir.
Genel itibari ile yetişkin ortodontisi süresini etkileyen unsurlar ise şu şekildedir:
- Hastanın yaşı,
- Hastanın var olan diğer hastalıkları,
- Kullanılacak yöntem,
- Şikayetçi olunan durum,
- Diş hekiminin tecrübesi,
- Hastanın tedavi süresinde dikkate aldığı durumlar.
Yetişkin Ortodonti Fiyatları Ne Kadar?
Güncel yetişkin ortodonti fiyatları hakkında net bir bilgiyi internet üzerinden vermek zordur. Hastaya ve tarihe bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Bakanlık tarafından alınan karar neticesinde de internetten fiyat bilgisi vermek yasaktır. Var olan yetişkin ortodonti fiyatları için randevu alabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Diş Teli Çene Yapısını Düzeltir mi?
Diş teli uygulaması sadece dişlerin yerinde değişime neden olmaktadır. Çene yapısında yamukluk ya da kayma varsa bunun için özel aparatlar kullanılmaktadır. Metal diş teli kullanmak çeneyi tedavi etmek için yeterli olmayacaktır.
Üst Dişlerin Önde Olması Nasıl Tedavi Edilir?
Üst dişler alt dişlere göre öndeyse iki sebebi olmaktadır. İlki çene yapısında olan kaymadır. Eğer çenede sorun varsa ortognatik ortodonti uygulanacaktır. Çenenin daha geri gelmesi sağlanarak eşitlik sağlanır. Eğer yamukluk ve çarpıklıktan kaynaklı bir önde oluş söz konusu ise genel ortodonti tedavileri ile (diş teli, İnvisalign vs.) tedavi edilebilmektedir.
30 Yaşından Sonra Diş Teli Takılır mı?
30 yaşından sonra ortodonti tedavisi uygulanabilmektedir. Yetişkinlerde 18 yaşından itibaren uygulanabilmektedir. 30 yaş oldukça genç bir yaştır. Bireyin geç kalma gibi bir durumu söz konusu değildir. Diş hekimi tarafından onay verildiği takdirde diş teli takılabilmektedir.
Diş Teli 1 Ayda Etkisini Gösterir mi?
Diş teli uygulaması farklı sürelerde uygulanmaktadır. Kalıcı sonuçlar için 6 ay – 1 sene arasında beklemek gerekmektedir. Ancak ileri düzey çarpıklık olmadığı müddetçe 1 ay içerisinde bile dişler düzelebilmektedir. Fakat gerekli kaynamanın oluşması ve sabitlenmesi için daha fazla beklemek gerekecektir.
ŞEFFAF PLAKLAR METAL BRAKETLERE GÖRE DAHA MI MALİYETLİ?
Önceden Invisalign daha maliyetli bir tedavi yöntemiydi. Sadece bir firma bu işi yapıyordu, daha pahalı idi, bugün fiyatlar daha uygun, ulaşılabilir düzeyde bir maliyeti var. Yine de tellere göre daha maliyetli ama arada uçurum yok.
Ortodontik tedavi sırasında diş fırçalama alışkanlıklarında değişiklik yapmam gerekir mi?
Ortodontik tedavi sırasında ağız hijyenine dikkat etmek çok önemlidir. Diş telleri ve braketler dişlerde plak birikimine neden olabilir, bu nedenle dişlerinizi daha sık ve dikkatlice fırçalamanız gerekebilir. Özellikle diş tellerinin etrafındaki alanlar iyice temizlenmelidir. Ayrıca diş ipi ve ağız gargarası kullanarak dişlerinizi ve diş etlerinizi sağlıklı tutmanız önerilir.