4 Adımda Diş Teli Nasıl Takılır?

dis-teli-nasil-takilir

Ortodontik tedavi sırasında diş teli nasıl takılır? Diş dizilimindeki problemler ve çene sorunları ile ilgili diş teli tedavisine başvurulmaktadır. Diş tellerinin takılma süreci ise hastaların en çok merak ettiği konular arasında yer alır. Bu konu genellikle hastaların tedaviye karşı ön yargılı ve kaygılı olmasının sebeplerindendir. Halbuki diş teli takılması sanıldığından çok daha kolaydır.

Bir uzman diş hekimi (ortodontist) tarafından ilk etapta hastanın ağız ve dişlerinin yapısı incelenir. Görüntüleme ve manuel tetkiklerin sonucunda hastanın ilk kontrolleri sağlanır. Kontrol sonunda uzman tarafından tedavi planlaması hazırlanır. Planlamaya bağlı kalarak ilerleyen süreçte önce gerekliyse diş çekimi daha sonra sırasıyla diş taşı ve plak temizliği, braketlerin yapıştırılması ve diş tellerinin takılmasıyla tedavi başlar.

Ayrıntılı Anlatımıyla Diş Teli Nasıl Takılır?

dis-teli-nasil-takilir

Hastaların tedaviye ön yargılı olmaması ve kaygısını azaltmak adına tedavi öncesinde aşamalar hakkında bilgi verilmektedir. Dr. Yasin Akgül olarak, hastalarımın tedavi süreci hakkında  bilgilendirilmesine önem veriyorum. Her tedavi öncesinde aşamalar ve hastayı bekleyen konular hakkındaki detayları aktarıyorum. Böylece hastanın bilinmezlikten dolayı meydana gelen kaygıları, stresi ortadan kalkmış oluyor.

Peki diş teli nasıl takılır? Her tedavi hastaya özel bir aşamaya sahiptir. Örneğin bazı hastalarımızda diş çekimi gerekirken bazı hastalarımızda buna ihtiyaç duymayız. Ancak genel olarak izlediğimiz tel takma aşamaları şu şekildedir:

Aşamalar Uygulama Şekli
Hastanın Ağız ve Dişlerinin  Yapısının İncelenmesi Manuel inceleme ve görüntüleme yöntemleriyle dişlerin yapısı hakkında bilgi alınır. Tedavi öncesi gerçekleşmesi gereken farklı tedaviler varsa (dolgu, diş çekimi ya da kanal tedavisi vs.) hastaya bildirilir.
Diş Teli için Uygun Zemin Hazırlanır Ortodonti tedavisi uzun süreceğinden ve braketlerin de sağlam şekilde dişe tutunabilmesi adına hazırlık yapılır. Dişler temizlenir, gerekli malzemeler de tedavi için hazırlanır.
Braket ve Diş Telinin Takılma Aşamaları Tedavinin asıl uygulama aşamasıdır.

Genelde ikinci seansta bu aşama uygulanmaya başlar. Temiz diş yapısı üzerine braketler özel yapıştırıcılar ile sabitlenir. Daha sonra braketler arasına uygun diş telleri geçirilerek lastiklerle sabitlenir. Diş teli nasıl takılır konusunda bu aşamanın yönteme göre değişiklik göstereceğini unutmamalısınız. (Bknz. Lingual ortodonti)

Hastaya Gerekli Bilgilerin Aktarılması Diş teli takıldıktan sonra hastaya bundan sonraki süreçte dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi aktarılır. Arayüz fırçası kullanımı, hijyen başta olmak üzere beslenmeye dair bilgi  verilmektedir.

 

Gelin birlikte bu aşamalara daha yakından bakalım.

1 – Hastanın Diş Yapısının İncelenmesi

dis-teli-nasil-takilir

İlk seansta diş hekiminin yapacağı uygulamalardan birisi diş yapısının incelenmesidir. Manuel olarak görüntü bozuklukları saptanabilirken röntgen gibi görüntüleme teknikleri sayesinde kökler de incelenir. Özellikle ihtiyaç duyulan 20lik diş çekimi, kanal tedavisi gibi diğer tedaviler fark edilir. Bahsedilen bu tedaviler yapılmadan diş teli tedavisine başlanılamayacağı bilgisi hastaya verilir.

Çünkü 20lik dişlerin komşu dişlere baskısı ya da sağlıksız dişlerin tedavi sürecinde diğer dişleri olumsuz etkileme olasılığı bulunur. Bu yüzden önce bu tarz tedavilerin tamamlanmasıyla tamamen ortodontiye yönelik hareket etmek gerekir. Bahsedilen bu aşamadaki işlemlere ortodontist tarafından uygun görülürse diş çekimi de dahil edilebilir. Diğer dişlerin kayması için alan açmak, dizilimi istenen düzeye getirmek için diş çekimi yapılabilir.

2 – Dişlerin Hazırlanması

Braketlerin diş yüzeyine yapışabilmesi ve tedavi süresince dişleri daha sağlıklı göstermek adına işlemler yapılır. Bunların başında da diş taşı ve plak temizliği gelmektedir. Burada uygulanacak olan yöntemi diş beyazlatma ile karıştırmamalısınız. Diş yüzeyi ve dişler arasındaki istenmeyen unsurların ortadan kaldırılması adına diş taşı ve plak  temizliği yapılır. Böylece tedaviye daha temiz bir yüzey üzerinde başlanabilmektedir.

3 – Braket ve Diş Telinin Takılması

Bu aşamaya kadar gerçekleşen uygulamaların tamamı tek seans içerisinde gerçekleşecektir. Bir sonraki seansta ise artık diş teli nasıl takılır konusunun detayları uygulanmaktadır. Hastanın temizlenmiş dişleri üzerinde uygulama yapılarak tellerine kavuşması sağlanır.

İlk etapta sadece üst çenede yer alan dişler üzerinde çalışılmaktadır. Hastanın dişleri üzerinde rahat çalışabilmek için dudak yanak ekartörleri kullanılır. Daha sonra her bir diş üzerine braketlerin sabitlenmesi için diş sağlığına  zarar vermeyen  yapıştırıcılar sürülür. Yapıştırıcının sürülmesi sonrası braketler teker teker diş konumuna göre yerleştirilir. Son aşamada bu braketlerin yapıştırıcı ile  sabitlenmesi sağlanır ve diş telleri braketler arasından geçirilmektedir.

Braketlerden sonra geçirilen diş tellerinin çıkmaması ve oynamaması için lastikleri takmaktayız. Böylece telinizin yemek, konuşma gibi sebeplerden dolayı çıkması mümkün olmayacaktır. Tüm bu uygulamaların sonucunda diş telleriniz artık takılmış olacaktır.  Yalnız burada bir bilgi vermemiz gerekmektedir. Eğer hastaya metal diş teli tedavisi değil de lingual ortodonti uygulanacaksa diş tellerinin dişin iç yüzeyine yapıştırılması ile işlemlerinin sürdüğünü bilmelisiniz. Lingual ortodontide diğer tüm işlemler  geleneksel diş teli uygulamasıyla benzerlik gösterir.

Kısaca diş teli nasıl takılır bu şekilde anlatılabilir.

4 – Gerekli Bilgilerin Aktarılması

Hastaya sadece tedavi öncesi ‘Diş teli nasıl takılır?’ konusunda bilgi vermekle kalmıyoruz, uygulama sonrasında da bilmesi gerekenler hakkında bilgi sahibi olmasını sağlıyoruz. Böylece tel ve braketlerin korunması mümkün olacak buradan hareketle de diş diziliminde düzelmeler meydana gelecektir. Özellikle hastanın neler tüketip tüketemeyeceği , ağız hijyenini nasıl sağlayacağı konusunda bilgiler vermekteyiz.

Çocuklarda Diş Teli Nasıl Takılır?

dis-teli-nasil-takilir

Yetişkinlere kıyasla çocuklarda diş teli nasıl takılır? Öncelikle çocuklarda tedavi sürecini kolaylaştırmak adına eğlenceli, oyun dolu bir süreç izlemekteyiz. Çocuklarda diş hekimi fobisi oluşturmamak adına uygun şartlar yakalandıktan sonra yetişkinlerdeki gibi benzer süreçler izlenmektedir. Çocuk ortodonti tedavisi sırasında:

  • Süt ya da kalıcı dişlerin incelenmesi,
  • Var olan dişlerin çürük gibi durumlarının saptanması,
  • Gerek duyulursa diş çekiminin sağlanması,
  • Braket ve diş tellerinin takılma aşamaları izlenmektedir.

Diş Teli Takılması Ne Kadar Sürer?

Tel tedavisi sırasında hastanın sahip olduğu diş yapısı ve yaşına göre diş telinin takılma süresi değişiklik gösterecektir. Hastaya ilk etapta genellikle sadece üst çene bölgesindeki dişlere tel takılmaktadır. Yetişkinlerde bu uygulamanın süresi ortalama 20-30 dakika kadardır. Ancak çocuklarda hiperaktif olmaları, kaygı yaşamalarına göre sürenin daha uzun sürebildiği görülmektedir. Aynı zamanda her iki çeneye de uygulama yapılacaksa sürenin uzayacağını bilmelisiniz.

Diş Teli Takıldıktan Sonra Dişler Ne Zaman Düzelmeye Başlar?

Hastaların muayenehanemize yönelttiği sorular sadece ‘Diş teli nasıl takılır?’ ile sınırlı kalmaz. Uygulanan bu tedavinin ne zaman sonuç vereceği de merak konusudur. Özellikle yaşa bağlı olarak ilk değişikliklerin gözlenme süresi değişebilir. Çünkü erken yaşlarda dişlerin hareket etme hızı daha yüksek iken ilerleyen yaşlarda bu düzelme hızı azalacaktır. Genel olarak dişlerde hareket gözlenmesi için 2-3 aylık bekleme süresi mevcuttur.

Diş Teli Takılırken Acıyor mu? Diş Teli Nasıl Takılır Acıtır mı?

Diş teli uygulaması sırasında hastaların en büyük kaygı sebebi canını acıtacağını düşünmesidir. Halbuki diş teli nasıl takılır aşamalarında da anlattığımız üzere hastayı zor duruma itecek bir durum söz konusu değildir. Çocuklarda da yetişkinlerde de herhangi bir acı belirtisi, sızlama ya da ağrı durumu gözlemlenmemektedir.

Diş Teli Takılırken İğne Yapılır mı?

Hayır. Daha önce Diş teli nasıl takılır aşamalarında da değinildiği üzere herhangi bir şekilde iğne yapılması gerekmemektedir. Hastanın ağrı ya da acı yaşayacak bir durumu olmadığından uyuşturma (lokal anestezi)  yöntemine başvurulmaz.

Güncel Diş Teli Fiyatları Ne Kadar?

2023 yılı itibari ile diş teli fiyatları değişiklik göstermektedir. Diş hekiminin tecrübesi, uygulanacak olan yöntem, seçilen muayenehane gibi sebeplere bağlı olarak ücretler farklılaşır. Malzeme maliyeti de etkili olan bir unsur olduğundan en net fiyat bilgisini muayenehanemize ulaşarak alabilirsiniz.

dis-teli-nasil-takilir
Diş Teli Nasıl Takılır?

Diş Teli Nasıl Takılır Konusu Hakkında Sık Sorulan Sorular

Muayenehanemizde uzman diş hekimlerimize diş teli nasıl takılır, ilk aşamada beni neler bekliyor gibi sorular yoğun olarak gelir. Dr. Yasin Akgül olarak sık karşılaştığım sorular ve cevapları şu şekildedir:

1 – Diş Teli Tedavisinde İlk Ne Yapılır?

Hastanın ağız ve diş yapısı incelenir. Kanal tedavisi, diş dolgusu ya da diş çekimi ihtiyacı varsa önce bunun giderilmesi adına kontroller sağlanır.

2 – Diş Teli 1 Ayda Etkisini Gösterir mi?

Çoğu zaman hayır. Tel sayesinde oluşturulan baskı dişlerin yer değiştirmesine yardımcı olur. Ancak bu süreç ortalama olarak 2-3 aylık bir süre zarfında gerçekleşecektir.

3 – Diş Teli Kaç Ayda Bir Kontrol Edilir?

Ortodontist tarafından uygun görülen süreye bağlı olarak değişmektedir. Genellikle ayda bir kere ya da 2 ayda bir kontroller sağlanmaktadır.

4 – Diş Çekilmeden Diş Teli Takılır mı?

Hastanın diş dizilimini düzeltmek için dişlerin kayabileceği bir alan yoksa diş çekilmesi uygun görülmektedir. Ancak her hasta için diş çekimi olması şart değildir. Aynı zamanda diş çekimi gerekli görülse dahi çekilecek diş sayısı değişebilmektedir.