Ortodonti diş fırçası, ortodontik tedaviler sırasında dişlerin temizliğinin ve hijyeninin sağlanması için kullanılan fırçalardır. Normal diş fırçalarına göre farklı yapıda olan bu ürünlerin özellikleri de farklıdır. Yapısı gereği farklı formlarda olan fırçanın kullanım amacı diş aralarına daha iyi müdahale edebilmektir. Peki, ortodontik diş fırçası nedir? Nasıl kullanılır? İşte, konu hakkında bilmeniz gereken detaylar.
Ortodonti Diş Fırçası Nedir?
Ortodonti diş fırçası, diş teli ve diğer ortodontik tedaviler sırasında dişlerin temizliği için kullanılan fırçalardır. Özel olarak tasarlanan bu fırçalar, diş tellerinin veya tedaviye bağlı olarak dişlere yerleştirilen diğer ürünlerin (braket vs.) etrafını etkili olarak temizler. Böylece yemek artıkları dişlerde birikmez, bakteri ve çürük oluşumu meydana gelmez.
Ortodonti tedavisi sırasında çok etkili sonuçlar veren bu fırçaların bazı özellikleri şu şekildedir:
- Yumuşak veya orta sertlikte kıllara sahip olabilir.
- Başlığı küçük ve ovaldir.
- Diş tellerinde etkili temizlik yapmak için kılları V şeklindedir.
- Ergonomik bir sapa sahiptir ve rahat tutuş sağlar.
Tedavi sırasında dişler, normal zamanlara göre daha hassastır. Bu durum, diş etleri için de geçerlidir. İlgili dönemde tercih edilen fırçaların yumuşak veya orta sertlikte olması gerekir. Aksi durumda sert kıllar, diş ve diş etlerine zarar verebilir.
Ortodonti Diş Fırçaları ile Normal Diş Fırçaların Arasındaki Farklar
Ortodonti diş fırçası ile normal fırçalar arasında ilk bakışta herhangi bir fark yok gibi görünür. Ancak bunlar, tamamen farklı ürünlerdir. Aralarındaki farkın daha net şekilde anlaşılması için aşağıdaki tablo incelenebilir:
Özellikler | Ortodonti Diş Fırçaları | Normal Diş Fırçaları |
Başlık Tasarımı | İncedir ve kılları sıktır. | Daha geniş bir tasarıma ve daha düz kıllara sahiptir. |
Amaç | Ortodonti tedavileri sırasında dişlerin bakımı ve temizliği | Genel diş temizliği |
Kıl Yapısı | Kılları genellikle yumuşaktır. Böylece fırçalama sırasında dişlere zarar vermez. | Farklı sertlik derecelerine sahip seçenekleri vardır. |
Temizlik Hassasiyeti | Diş temizliğini hassas bir şekilde gerçekleştirir. Ortodonti tedavisi için yerleştirilen diş tellerine zarar vermez.
|
Genel diş temizliği için tasarlanmıştır. |
Boyut ve Şekil | Başlık şekilleri değişkenlik gösterirken, başlık boyutu ise küçüktür. Sapları nispeten daha incedir. | Başlık şekli standarttır. |
Diş Teli veya Braket Bakımı İçin Önerilir mi? | Özellikle diş teli veya braket kullananlar için geliştirilmiştir. Bu tedaviler sırasında etkin ve kolay şekilde diş temizliği sağlar. | Standart diş bakımı için kullanılır. Diş teli tedavisinde sınırlı erişim sağlar. |
Diş Eti Sağlığı İçin Uygun mu? | Diş eti sağlığı için uygun yapıda ve sertliktedir. | Diş eti sağlığı için uygundur. |
Kullanım Talimatları | Diş telleri, braketler ve diğer ortodontik tedaviler sırasında kullanılır. Kullanımında dikkatli ve özenli olunmalıdır. | Standart diş fırçalama yöntemleri kullanılır. |
Ortodonti Diş Fırçası Seçimi Nasıl Yapılır?
Ortodonti diş fırçası almak isteyenler, çok sayıda seçenekleri olduğunu fark etmektedir. Bu kadar fazla seçenek arasından doğru seçimi yapmak bazen çok kolay olmayabilir. Doğru seçim yapmak için şu hususlara dikkat etmek yeterli olacaktır:
- Tercih edilen fırçanın yumuşak kıllara sahip olması, diş tellerine ve diş eti çizgisine zarar vermeden fırçalama yapılmasını sağlar. Sert kılların, hassas diş etlerine zarar verebileceği unutulmamalıdır.
- Kılların V şeklinde olması gerekir. Bu şekildeki kıllar, diş tellerinin arasına çok rahat bir şekilde girer ve etkili temizlik sağlar.
- Fırçanın başlık bölümünün oval ve küçük olması, en zor noktalara kolay şekilde ulaşmasına imkan verir.
- Güvenilir markaların kaliteli ürünleri tercih edilmelidir.
- Diş hekimi tarafından tavsiye edilen ürünlere yönelmek gerekir.
Ortodonti Diş Fırçası Nasıl Kullanılır?
Ortodonti diş fırçası ile ilgili merak edilen hususlardan birisi de kullanımı ile ilgilidir. Bu fırçaların kullanımında izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:
- İlk olarak eller sabunlanarak dezenfekte edilir.
- Ortodonti diş fırçası ıslatılarak nemlendirilir. Sonrasında ise üzerine yeterli miktarda macun sürülür.
- İlk olarak diş telleri veya braketlerin olduğu bölüm fırçalanır. Bu bölümler aşağı ve yukarı yönlü olarak fırçalanır.
- Yapılan bu hareket sayesinde dişlerdeki yemek artıkları temizlenir.
- Son olarak ise dişlerin iç yüzeyleri dikkatli bir şekilde fırçalanır.
- Fırçalama tamamlandıktan sonra ağız bol su ile çalkanır ve işlem tamamlanır.
Ortodonti Diş Fırçası Kullanmanın Avantajları
Ortodonti diş fırçası kullanmak, diş fırçalama işlemlerinde farklı yararlar ve avantajlar sağlar. Bunlardan bazıları şu şekildedir:
- Diş telleri, yiyecek artıklarının çok rahat bir şekilde birikebileceği alanlar oluşturur. Ortodonti diş fırçası, bu alanları etkili bir şekilde temizler.
- Diş tellerinde yiyecek artıkları ve bakterilerin birikmesine izin vermez; böylece plak oluşumunu engeller.
- Diş tellerinin temizliğini kolay hale getirir. Kıl yapısı ve yoğunluğu sayesinde diş tellerinin olduğu bölgeleri zorlanmadan temizler.
- Etkili temizlik sayesinde olası çürükleri engeller.
- Hassas kıl yapısı ile diş etlerinin zarar görmeden fırçalanmasını sağlar.
Ortodonti diş fırçası, çoğunlukla diş tellerinin temizliğinde kullanılır. Diş tellerinin temizliğinde kullanılan bir diğer seçenek ise arayüz fırçasıdır. Bundan dolayı arayüz fırçası (diş teli fırçası) ile ortodontik fırçaların aynı olduğu düşünülmektedir. Her ne kadar bu fırçaların bazı ortak özellikleri olsa da farklı fırçalardır.
Arayüz fırçası; dişlerin arasındaki boşlukların, diş eti çizgisinin ve dişlerin arka yüzeylerinin fırçalanması için kullanılır. Küçük boyutu ve esnek yapısı ile diş tellerinin altının temizlenmesini de sağlar. Bu özellikleri nedeniyle ortodonti tedavileri sırasında yoğun olarak tercih edilmektedir.
Arayüz fırçası bu süreçte, diş ipi ile yapılan temizliğe benzer etkiler gösterir. Metal teller ve braketler nedeniyle diş ipi kullanılamayan bu dönemde, arayüz fırçası ile söz konusu ihtiyaçlar giderilebilir.
Dr. Yasin Akgül, uygulamış olduğu ortodonti tedavileri sırasında veya sonrasında diş temizliği ile ilgili bilgilendirmeleri yapmakta, hangi fırçaların tercih edilmesi gerektiğini açıklamaktadır. Ortodonti tedavileri konusundaki ihtiyaçlarınız veya konuya dair detaylı bilgiler için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Arayüz Fırçası Günde Kaç Defa Kullanılır?
Arayüz fırçalarının günde en az 2 defa kullanılması tavsiye edilmektedir. Hassas dişleri olanlar, her ana öğünde sonra bu fırçalar ile diş temizliği yapabilir.
Arayüz fırçası, normal diş fırçalarına göre çok daha farklı bir yapıdadır. Bu durum, arayüz fırçası kaç kullanımlık sorusunun sorulmasına neden olmaktadır.
Bu fırçalar, dişler arasındaki boşluklar, diş eti çizgisi ve tellerin alt bölümleri gibi noktaların fırçalanması için kullanılır. Bu bölümlere zarar vermeden etkili diş hijyeni sağlamak için hassas yapıdadır. Hassas yapıda olması, kolay yıpranmasına ve özelliğini kaybetmesine neden olur. Bu yüzden arayüz fırçalarının, kullanım yoğunluğuna bağlı olarak 1-2 haftada değiştirilmesi gerekir.
Ortodonti Diş Fırçası ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Ortodonti diş fırçası ile ilgili sık sorulan sorular ve bu sorulara verilen yanıtlar şu şekildedir:
1 – Ortodonti Diş Fırçası Ne İşe Yarar?
Ortodonti diş fırçası, ortodonti tedavisi sırasında dişlerin hassas ve etkili şekilde fırçalanmasını sağlar. V şeklinde kıl yapısı, diş teli gibi tedavilerin oluşturduğu en zor alanları dahi kolaylıkla temizler.
2 – Arayüz Fırçası Ne Zaman Kullanılır?
Arayüz fırçası, sabahları ve geceleri kullanılabilir. Günde iki defa kullanılması tavsiye edilir. Ancak hassas dişlere sahip kişiler, yemeklerden sonra bu fırça ile dişlerini temizleyebilir.
3 – Arayüz Fırçasına Macun Sürülür Mü?
Arayüz fırçasında macun kullanılmaz. Bu fırçaya, diş ipi mantığıyla bakılabilir. Normal fırçaların girmekte zorlandığı alanların temizlenmesi için kullanılır.
4 – Arayüz Fırçası Kaç mm Olmalı?
Arayüz fırçasının farklı seçenekleri vardır. Diş hekiminin tavsiyesine göre bunlar arasından uygun olan tercih edilmelidir.
5 – Diş Teli Arayüz Fırçası Nasıl Kullanılır?
Arayüz fırçası ile diş tellerinin alt bölümleri temizlenirken, sert hareketlerden kaçınılmalı ve olabildiğince hassas hareket edilmelidir. İleri geri hareketleri ile ilgili bölümler temizlenmelidir.