Şeffaf plak kullananlar tarafından yapılan yorumlarından hareketle, çağın dijital teknoloji bağlamında kullanılan operasyon tekniklerinden biri olduğunu görebilirsiniz.Telsiz, diş çarpıklığı tedavisi noktasında tedaviye yeni başlayan hastalara uygulanabilmektedir. Aynı zamanda şeffaf plaklar tedavisi biten hastalara koruyucu amaçla da kullanılmaktadır.
Görüntüleri açısından birbirlerine çok benzeseler de şeffaf plakların çok farklı işlevleri vardır. Şeffaf plak kullananlar hangi amaçla bu tedaviye başlamıştır, şeffaf plakların çeşitleri nelerdir?
- Dişlerin konumunu düzelten şeffaf plaklar
- Dişlerin konumları düzeldikten sonra tekrar eski haline dönmemesi için koruyucu amaçlı kullanılan şeffaf plaklar
- Diş sıkma problemi olan hastalarda “bruksizm” denilen diş sıkmaya bağlı oluşan kuvvetlerden dişleri koruyan şeffaf plaklar.
Peki şeffaf plak kullananlar nelere dikkat etmelidir? Şeffaf plak kullananlar nasıl plak temizliği yapmalıdır?
Şeffaf Plak Tedavisi Nedir?
Telsiz ortodonti olarak bilinen bu yöntem, porselen ya da metal diş teli kullanımı olmadan şeffaf plaklar ile yapılan tüm işlem sürecini kapsar. Yani 3 boyutlu cihazlar ile şeffaf plak kullananlar adına kişiye özel plak hazırlanması işlemidir. Özellikle sosyal işlerde çalışan kişilere ve belirli darbe kuvveti alma riski olan sporculara önerilmektedir.
Diğer taraftan tedavi sürecinin farkına varılmasını istemeyen estetik arayışında olanlar ile ağız hijyenini rahat bir şekilde sağlamak isteyen, rahatça yemek isteyen herkese yönelik bir tedavidir. Tedavi sırasında ve sonrasında şeffaf plak kullananlar adına hızlı ve etkili tedavi ile gülüş tasarımlı estetik görünüm amaçlanır. Daha önce şeffaf plak kullananlar arasında tedaviye neden olan ortak sebepler saptanmıştır. Hastalarımız arasındaki ortak özellikler şunlardır:
- Dişlerde çarpıklık oranı fazla olan
- Dişlerin arasında diastema dediğimiz yaygın boşlukları bulunan
- Alt ve üst çene kapanmada sıkıntılar yaşayan
- Çene darlığı ve çene geriliği problemi olan bireyler bu tedavi ile rahatlıkla doğal estetik gülüşlerine kavuşabilirler.
Genel olarak hastalarım arasındaki şeffaf plak kullananlar yukarıdaki şikayetlerinden dolayı muayenehanemize başvurur. Bunun yanında çok sayıda diş eksikliği olanlar için şeffaf plaklar yeterince destek alamadıklarından tedavi etkinliği düşük olmaktadır.
Ortodontik Şeffaf Plak Kullananlar Nelere Dikkat Etmelidir?
Ortodonti şeffaf plak kullananlar, tedavi sonrasında ve sırasında bazı hususlara dikkat etmelidir. Ancak bu şekilde hızlı bir iyileşme ve alışma süreci yaşayabilirsiniz. Peki bu noktada yapmanız gerekenler nelerdir?
1 – Alışma Dönemi
Kullanım kolaylığı ve kısa süreli alışma bakımından oldukça konforludur. Şeffaf plak kullananlar üzerinden yapılan araştırmalara göre, ilk günlerde dişlerde hafif baskı, konuşma sırasında geçici süreli rahatsızlıklar hissedilebilir. Doktor tavsiyesine uyulduğu takdirde bu süreç çok kısa sürecektir ve birkaç gün içinde konuşmaya ve dişte meydana gelen baskılara alışılacaktır.
2 – Kullanım Esnasında
Önceden şeffaf plak kullananlar, aktif şekilde tedavisini sürdüren hastalara plakların takılması ve çıkarılması için diş hekiminin tavsiyelerinin dinlenmesi gerektiğine vurgu yapmaktadır. Şeffaf plak kullanımı için muayenehanemize başvuran hastalarımıza ayrıntılı anlatımlar gerçekleştirmekteyiz. Şeffaf plaklar ile ilgili akla gelebilecek tüm sorular ilk seansımızda cevaplanmış olmaktadır.
Plağı takarken dişlerin tüm yüzeyine eşit baskı uygulanmasıyla plak dişlere tam olarak adapte olmaktadır. İlk olarak plağın ön tarafını adapte edip sonrasında plağın arka tarafı dişlerin üzerine yerleştirilmelidir. Çıkarırken de şeffaf plak kullananlar için plağın arka ve iç tarafından plağı çıkarmalarının daha kolay olduğu bilinmektedir.
Plağınızı taktıktan sonra, katlanmış bir peçete ya da mendili çiğneyerek plağın iyice yerine yerleşmesini sağlayabilirsiniz bu durum tedavi sürecinizin hızlanmasına ve plağın daha iyi adapte olmasına yardımcı olacaktır.
3 – Yeme – İçme Durumlarında
Plak, ağız içindeyken kesinlikle aşırı tüketimlerden uzak durun. Aşırı sıcak çay ya da kahve tüketilmesi plağın esneyip bollaşmasına ve etkisinin düşmesine sebep olacaktır. Ilık ürünlerin tüketimi bu noktada işinize yarayacaktır. Diğer türlü plakta aşınma, renk değişimi ve bakteri üremesine sebep olabilirsiniz. Ancak plağı çıkardığınızda dilediğiniz şekilde içecek ve yiyecek tüketebilirsiniz, kısıtlama bulunmaz.
4 – Temizlik ve Bakım Esnasında
Temizliği oldukça rahat ve konforludur. Yemek sonrasında fırçalama, diş ipi kullanımı gibi doğal dişe uyguladığınız tüm işlemleri yapabilirsiniz. Şeffaf plak kullananlar için önerilenler şu şekildedir:
- Plak temizliğinde de aynı diş fırçanızı kullanabilirsiniz.
- Akan suyun altında veya antibakteriyel sıvı el sabunları ile şeffaf plağınızı fırçalayabilirsiniz.
- Diş macunu ile şeffaf plak temizliği pek tavsiye edilmemektedir. Macun içindeki bazı partiküller plak yüzeyini çizerek plağın renkleşmesine ve kokmasına sebep olmaktadır.
5 – Koruma Yöntemi
Şeffaf plak tesliminde doktorunuz tarafından verilen plak kabı koruyucudur. Peçete ve benzeri malzemeler bakteri üremesine sebep olduğu için koruyucu kabın içine sadece plak yerleştirilmelidir. Şeffaf plak kullananlar her zaman kabını yanında bulundurmalı, herhangi bir sebepten plağını çıkarması gerektiğinde, şeffaf plaklarını kabında muhafaza etmelidir.
İnvisalign Şeffaf Plak Yorumları Nasıl?
İnvisalign şeffaf plak kullananlar tarafından gelen olumlu yorumlar genellikle tedavi hakkında bilgi sahibi olmayı kolaylaştırmaktadır. Klasik metal destekli diş tellerinden ziyade, daha hızlı ve etkili sonuç verdiğini görebilirsiniz. Küçükten büyüğe herkesin pozitif yönde baktığı bu tedavi yöntemi, son dönemlerin herkes tarafından tercih edilen popüler ortodonti seçeneklerinden biridir.
1 – Pekiştirme Tedavisi Şeffaf Plak Kullananlar
Şeffaf plak kullananlar, genelde tedavi sonrasında daha başarılı sonuçlar elde etmek için pekiştirme tedavisi yapıldığını dile getirir. Tedavi sürecinde ağız içine yerleştirilen aygıtlar ile dişlerin aynı konumda kalması sağlanır.
Ortodontik tedavi sonrasında dişler düzelmiş olsa da eski haline dönme eğilimi olabilir. İşte tam da bu noktada pekiştirme tedavisi, kalıcılık noktasında işe yarayacaktır. Bunun için sabit ya da hareketli aygıtlardan destek alınır ki bunlardan biri de şeffaf plaklardır.
2 – Diş Teli mi Şeffaf Plak mı?
Ortodontik tedaviye ihtiyacı bulunan dişlerde, birden fazla yöntem vardır. Bunların içinde en sık başvurulan, diş teli ile invisalign şeffaf plaklar yöntemidir. Şeffaf plak kullananlar ya da diş teli kullananların avantaj ve dezavantajlarına bakarak net kararı verebilirsiniz. Peki diş teli mi şeffaf plak mi yorumlar noktasında farkları şunlardır;
İnvisalign Şeffaf Plak | Diş Teli |
Plaklar çıkarılabileceği için temizliği daha rahat ve kolaydır. | Braketler sabit olduğu için yiyecek artıklarının ve bakterilerin birikme olasılığı daha yüksektir; bu nedenle iyi bir ağız temizliği yapmak hijyen sağlamak açısından daha zor olabilir. |
Estetik olarak daha güzel görünür. | Metal alt yapıya sahip olduğu için dışarıdan fark edilir. |
Şeffaf plak kullananlar için bazı hastalarda alışma sürecinde konuşmada zorluk yaşanabilir, geçicidir. | Konuşma sıkıntısı her hastada olmadığı gibi bazı hastalarda alışma sürecinde görülebilir, geçicidir. |
Muayene sırasında dijital olarak dişlerinizin son halini görmeniz mümkündür | Manuel bir tedavidir, dijital alt yapı ile sonrası halini görmeniz ve diş hareketini görselleştirmeniz mümkün değildir |
2 ile 3 ayda bir muayene sıklığı vardır. Hatta belli planlamalar ile 6-8 ayda bir kere muayenehane muayene yeterli olabilir | 4 ile 8 hafta arasında muayene sıklığı vardır. |
Plaklar gün içinde en az 20 saat takılmalıdır. Şeffaf plak kullananlar için bu durumun tedavi başarısı için gerekli olduğunu vurgular. | Sabit olduğu için çıkarma sorunu olmaz. Süre sonunda iyileşme sağlanır. |
Güncel İnvisalign Şeffaf Plak Fiyatları Ne Kadar?
İnvisalign şeffaf plak fiyatı bazı etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Bahsedilen bu etkenler şu şekildedir;
- Tedavide kullanılan malzemenin kalitesi
- Kullanılacak plakların sayısı
- Kullanılacak plak markası
- Diş hekiminin tecrübesi ve mesleki donanımı
- Hastane ya da muayenehane özellikleri
- Tedavinin türü
- Diş yapısındaki problemin derecesi
- Yıl içi fiyat politikası (Şeffaf plak tedavisi 2023 ile şeffaf plak tedavisi 2022 fiyatı aynı değildir.
[Ayrıca fiyatlar her yıl TDB (Türk Diş Hekimleri Birliği) verilerine göre de yeniden güncellenmektedir.]
Bu noktada hem uygun fiyatlı hem de dijital diş hekimliği alanında estetik gülüş tasarımlı diş yapısı için muayenehanemizden randevu alabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Şeffaf plak kullananlar tarafından yapılan yorumlara göre diş çarpıklık sorunları oldukça hızlı ve etkili bir şekilde çözüme kavuşmuştur.
Şeffaf plaklar hakkında en çok sorulan sorular ise:
1 – Diş Teli Sonrası Şeffaf Plak Ne kadar Süre Kullanılmalıdır?
Şeffaf plak kullananlar bilmelidir ki invisalign şeffaf plaklar ile diş teli sonrası retansiyon amacıyla kullanılan şeffaf plakların kullanımı birbirinden farklıdır. Diş teli sonrası şeffaf plak kullanımından kasıt, koruyucu veya pekiştirici plak dediğimiz plakların kullanılmasıdır. Bu koruyucu plaklar, aktif tedavi süresinin en az iki katı kadar kullanılmalıdır. Bu durum bazı hastalarda ömür boyu kullanımı bile gerektirebilmektedir.
2- İnvisalign Şeffaf Plak Ne Kadar Süre Kullanılmalıdır?
Günde en az 20 saat plaklar hastanın ağzında yer almalıdır, ancak bu sayede dişler hareket ettirilebilir buradaki plaklar koruma amaçlı plaklardan farklıdır.
3 – İnvisalign Ataçman Düştü ise Ne Yapılmalıdır?
Şeffaf plaklarda bu durum gayet normal olarak kabul edilir. Bir sonraki randevunuzda kopan ataçman ya da butonlar yerine yerleştirilir ve tedaviniz devam eder. Buradaki önemli nokta bazı ataçmanlar çok özeldir ve koptuğunda sonraki randevunuzu beklemeden yerine yerleştirilmesi gerekir. Hastalarımıza tavsiyemiz böyle bir durum oluştuğunda hangi ataçman ya da butonun koptuğunu bizlere fotoğraf ile bildirmesi ve sağlıklı bilgiyi bizlerden almasıdır.
4 – Şeffaf Diş Plağı İşe Yarıyor mu?
Bu sorunun cevabına şeffaf plak kullananlar noktasında kesinlikle “Evet” yanıtını alabilirsiniz. Ancak başarılı işlemler için mutlaka alanında uzman doktor ile hareket etmeli ve kullanımı sırasında dikkat etmeniz gerekenlere özen göstermelisiniz.
5 – Şeffaf Plak Ağız Kokusu Yapar mı?
Halk arasında görünmez diş teli diye bilinen şeffaf plaklarda, kesinlikle ağız kokusu durumu yoktur. Dişlerinizi fırçalarken ya da yemek yerken çıkarma imkanı ile hijyen noktasında sağlanan temizlik sonrası böyle durumlarla karşılaşmazsınız.