20lik Diş Nedir?

20lik-dis

20lik diş halk arasında yirmi yaş dişleri olarak adlandırılan ve en son çıkan üçüncü büyük azı dişleridir. Ortalama olarak yirmi yaş civarında çıktığı için bu isimle adlandırılır. Çenenin her iki tarafında bulunup, çeneye uyumlu çıkış sergileyemediği için, ağrı ve yapısal bozukluğa sebebiyet verebilir. Bundan dolayı ameliyat veya çekim yoluyla alınmaktadır.

Gömülü ya da yarı gömülü olarak çıkması durumunda ileri zamanlarda apse, iltihap, diğer dişlerin yapısını bozma, şiddetli ağrı vb. sorunlara sebep olmaktadır. Ancak çene yapısı uygun olan bireylerde çekilmesine gerek yoktur. Her iki durumda da 20lik diş takibi kontrol altına alınmalıdır.

20lik Diş Kaç Yaşında Çıkar?

20lik-dis
20lik Diş

20lik diş çıkması kişinin vücut yapısına, yaşına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Yani herkeste 20 yaşında çıkmak zorunda değildir. Ancak ortalama olarak 17 ile 25 yaşları arasında çıkmaktadır. Bu yaş aralığında fiziksel olarak görünmese de bu durum çıkmadığı anlamına gelmez. Çoğu kişilerde gömülü olarak da kalabilir.

Gömülü ya da yarı gömülü dişler, diş hekimi muayenesi sonrasında fark edilir. Dişlerin çıkacağı bölgede ağrı oluşumu ve bölgenin anormal yapısı sayesinde, diş hekiminin bunu anlaması çok da zor değildir. Diğer dişlerin gelişimi ve dizilimi açısından en uygun tedaviyi hekiminiz belirleyecektir.

20lik Diş Kaç Tanedir?

Diş gelişimi bebeklikten itibaren 10 alt ve 10 üst olmak üzere toplamda 20 süt dişi ile başlar. 9 ya da 10 yaşlarında dökülmeye başlayan süt dişleri, yerini artık yetişkin dişleri olan üçüncü büyük azı dişlerine yani 20lik diş yapısına bırakır.

Çocukluk ve ergenlik döneminde 28 tane diş tamamlanmış olur. Kalan 4 büyük azı dişi, 20lik diş olarak 25 en geç 30 yaşına kadar çıkmış olacaktır. Yirmi yaş dişi çenenin sağ tarafında alt ve üst olmak üzere 2 adet, sol tarafında alt ve üst olmak üzere de 2 adet ile toplamda 4 adetten oluşmaktadır.

20lik Diş Belirtileri Nelerdir?

20lik diş sorunu gözle görülür belirtilerle kendini belli eder. Özellikle gömülü ya da yarı gömülü ise oldukça şiddetli ağrılar ile ortaya çıkar. Belirtilerine detaylı olarak bakacak olursanız;

Diş çevresinde oluşan kırmızı renkli iltihap oluşumu
Dişin bulunduğu bölgede yanakta hasar oluşumuna bağlı şişlik
Diş etinde meydana gelen akıntı
Lenf bezlerinde oluşan şişlik
Ağız hareketlerinde zorlanmaya ve ağrıya bağlı kısıtlılık
Ağız içi kötü koku oluşumu
Ağız hijyeninin tam yapılamaması

20lik Diş Ağrısı Kaç Gün Sürer?

20lik-dis20lik diş ağrısı hemen herkesin korkulu rüyasıdır. Bu ağrının uzama süresi, paniğe ve korkuya sebep olmaktadır. Ancak iyi bir diş hekimi ve gerekli ağız bakım hijyeni ile bunun üstesinden gelebilirsiniz. Peki ağrı kaç gün sürer?

Ağrı süresi dişin çene kemiği içindeki durumuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Yani iki ya da üç gün dişin çıkmasına bağlı oluşacak ağrı, deri üstüne çıkmaya başlayınca yavaş yavaş dinecektir. Ancak deri altında kalan ve yüzeye çıkmayı başaramayan diş ağrısı haftaları bulabilir. Bunun için gerekli tedavi planı noktasında yardım alabilirsiniz.

20lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

20lik diş şiddetli diş ağrısının yanında çene ve kulak bölgesinde de baskı ve acıya sebep olmaktadır. Gömülü ya da yarı gömülü dişlerin ameliyatı ve çekimi öncesi veya sonrasında ağrıyı azaltacak püf noktalar sayesinde rahatlama yaşayabilirsiniz. Yani;

  • Diş çekimi sonrası soğuk kompres uygulaması ile bölgenin rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz.
  • Çekim ya da ameliyat sonrasında çiğneme hareketlerinde kısıtlılığa gitmelisiniz. Çeneyi yormayacak yumuşak ve sıvı gıda tüketimi bu noktada önemlidir.
  • Çekim öncesi ya da sonrasında kesinlikle aşırı sıcak ve soğuk ürün tüketmeyin.
  • Doktorun önerdiği ağrı kesici ilaçlardan destek alabilirsiniz.
  • Ağız içinde çekim sonrası oluşan boşluk pıhtısını bozmamak adına, bir müddet tükürük ve kanı dışarı atmayın. Gerekirse ilk saatler yutun. Pıhtının bozulması apseye neden olup, daha şiddetli ağrı yapacaktır.
  • Gün içinde yastığınızı yükseltin.
  • Bütün bunlara rağmen geçmediyse, iyi bir diş hekimi ile irtibata geçin. Estetik diş hekimliği alanında uzman Yasin Akgül bu noktada sizlere fazlasıyla yardımcı olacaktır.

20lik Dişler Nasıl Çekilir?

Yirmilik dişler konusunda doktor tarafından gerekli durumlarda gerekli tedavi yöntemleri ile çekim işlemine karar verilir. Öncelikle hastaya anestezi uygulanır.

Eğer ki çene kemiği üstüne doğru süren diş varsa normal çekim uygulanır.
Ancak gömülü ya da yarı gömülü dişler için cerrahi işlem uygulanır.
Dişi çıkarmak için kesi yöntemine başvurulur. Parçalar halinde diş çıkarılmaya çalışılır.
Son olarak kanayan bölgeye tampon yerleştirilir.

20 Yaş Dişleri Çekilmezse Ne Olur?

20lik-dis20lik diş genel itibariyle ağız içinde yer her bulamamasına bağlı olarak çarpık çıkma, diğer dişlerin gelişimini ve yapısını bozma, yarı gömülü ya da gömülü kalmaya bağlı apse, iltihap durumu gibi sorunlara sebep oluyorsa mutlaka alınmalıdır. Eğer bu durumda çekilmezse;

  • Komşu dişlere gereğinden fazla baskı uygulayıp aşırı dereceli ağrıya sebep olabilir.
  • Komşu dişlerin kaymasına ve yanlış şekillenmesine yol açabilir.
  • Çarpıklığa bağlı dişler arasında boşluk oluşacak ve besin kalıntıları buraya dolacaktır. Bu da diş çürümesi demektir.
  • Çene kemiğinde baskıya bağlı erime meydana gelebilir.
  • Diğer dişlerde diş ve diş eti problemleri oluşabilir.
  • Gerekli ağız hijyeni tam anlamıyla sağlanamadığı için kanama, diş eti çekilmesi vb. durumlar yaşanabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

20lik diş çekimi  ya da ağrısının neden olabileceği durumlar noktasında sıkça sorulan sorular üzerinden fikir almak için aşağıya göz atabilirsiniz.

1 – 20lik Diş Ağrısı Kola Vurur mu?

20lik diş ağrısı oldukça şiddetli olup, yalnızca tek bölgeye yayılmaz. Bunun yanında yaygın olarak başa, boyuna, yüze, çeneye vursa da nadiren kolda da ağrı oluşabilir. Hemen diş hekiminden destek almalısınız.

2 – 20 Yaş Dişi Çekilmek Zorunda mı?

17 ile 25 yaşları arasında sürme gösteren üçüncü büyük azı dişleri olan 20lik diş, sorun yaratmıyorsa çekilmek zorunda değildir. Ancak yine de ilerde ciddi problemlerin önüne geçmek için rutin diş kontrolü takibini yaptırın.

3 – 20lik Diş Sinire Yakınsa Ne Olur?

Sinire yakın yapılan cerrahi operasyonlarda sinirlerin zarar görme olasılığı vardır. Özellikle alt çene tedavilerinde sinirlerde zedelenme ihtimali daha fazladır. İyi bir diş hekimi ile bu riskin önüne geçebilirsiniz.

4 – 20lik Diş Çekimi Kaç Dakika Sürüyor?

Ameliyat gerektirmeyecek işlemlerde süre 15 ile 30 dakika arasında değişirken, cerrahi operasyonlarda bu süre 1 saate kadar çıkabilir. Özellikle gömülü 20lik diş ameliyatı normal çekime nazaran daha zor olacağından süre de paralel olarak artacaktır.