Diş Eti Büyümesi Nedir?

dis-eti-buyumesi

Diş eti büyümesi birçok sebeple meydana gelen ve kontrol altına alınması gereken ağız ve diş sağlığına sorunlarından biridir. Bunda ağız bakımının iyi yapılmaması, ilaç kullanımı, kronik hastalıklar, hatalı dolgu ve protez işlemleri, ağızdan alınan solunum vb. etkilidir.

Diş etleri, diş ve çene kemiği arasında destek ve sabitleyici görevi görmektedir. Dişler arasındaki bağa sıkıca tutunması; yemek artıklarının burada birikmesine sebep olurken, aynı zamanda daha derine gitmesine engel olur. Ancak bazen aşağıdaki sebeplere bağlı diş etlerinde hafif kırmızı ve şişkinlik şeklinde kendini gösterir.

Diş Eti Büyümesi Nedenleri Nelerdir?

dis-eti-buyumesi
Diş Eti Büyümesi

Diş etleri, yapısı gereği vücuttaki değişikliklerden etkilenmektedir. Çeşitli dış etkenler ve bazı hastalıklar bu konuda önemli sebeplerdir. Bunun yanında;

  • Gingivit: Diğer adıyla diş eti iltihabı sonucunda diş etlerinde şişme ve buna bağlı diş eti büyümesi görülebilir. Çoğunlukla kötü ağız bakımı, plak oluşumu, tartar ya da ağız içi mikroorganizmalar etkisiyle oluşur. Eğer tedavi edilmezse, diş eti çevresindeki doku iltihaplanarak diş kayıplarına yol açabilir.
  • Gıda Artıkları: Özellikle diş ve diş eti arasında kalan yemek artıkları iltihaba neden olacağından bu sorun görülebilir. Örneğin; 20’lik diş eti büyümesi, bu sebepten ortaya çıkar.
  • Hamilelik: Hormonal değişimlere bağlı olarak diş etlerinde büyüme, doku yapısında değişim ve damarlanma sorunu yaşanabilir. Buna benzer hormonal hastalıklar da aynı şekilde diş eti büyümesi üzerinde etkilidir.
  • Ağız Kuruluğu: Ağız içindeki tükürük salgısının az olması nedeniyle mikroorganizma üretimi daha çok olacağı için, diş etlerinde şişmeye bağlı büyüme görülebilir. Yetersiz su tüketimi, ağız açık uyuma ve tükürük bezinden kaynaklı hastalıklar buna sebep olmaktadır.
  • Vitamin Eksikliği: Özellikle B12 vitamini, C vitamini ya da folik asit eksikliği durumlarında şişlik, büyüme, ağrı ve kanama görülebilir.
  • Diyabet Sorunu: Kan şekerinin yükselmesine bağlı olarak diş eti yapısında bozulma görülecek ve diş etlerinde büyüme oluşacaktır.
  • Enfeksiyon: Enfeksiyona bağlı iltihaplanma sorunu diş etlerinde şişliğe bağlı iltihap oluşturacaktır.
  • Kanser Hastalığı: Hastalığa bağlı diş etlerinde tümör, kist gibi yapılar oluşacağı için ciddi dereceli diş eti büyümesi oluşabilir.
  • İlaçlar: Epilepsi, kalp ya da tansiyon ilaçları diş etlerinde şişliğe bağlı büyüme yaratacaktır.
  • Protez veya Dolgu İşlemi Sonrası: Ağız içindeki aparatların yanlış kullanılması, kötü ağız bakımı, diş etine uyumsuz oluşuna bağlı şişlik ve büyüme görülebilir.
  • Genetik Hastalıklar: Kalıtsal diş eti hastalıkları, dişin dokusunu bozarak buna sebebiyet verebilir.

Diş Eti Büyümesi Belirtileri Nelerdir?

Bu sorun enfeksiyonel sebepli olayları takiben diş etinde şişlik ile kendini gösterir. Bunun yanında diğer belirtilerine göz atacak olursanız;

Normal sağlıklı bir diş eti açık pembe renkli olurken, diş eti büyümesi yaşayan kişilerde kırmızı renkli olur.
Diş etlerinde şişmeye bağlı kanama oluşumu
Diş etinde açılma durumu
Diş eti dokusu etrafında eksuda çıkışı
Diş eti etrafinda apse ve enfeksiyon oluşumu
Hassas ve ağrılı diş eti
Diş etlerinde çekilme
Dişlerin gevşemesine bağlı sallanma durumu
Giderilemeyen ağız kokusu
Dişlerin çenede tam kapanmaması
Yapılan protezlerin tam kapanmaması

Diş Eti Büyümesi Nasıl Geçer?

Diş eti büyümesi görülen hastalarda öncelikle profesyonel tedavi almak şarttır. Bunun için iyi bir diş hekimi noktasında Yasin Akgül ile iletişime geçebilirsiniz.

Hekiminiz gerekli tanıyı koyduktan sonra, mutlaka uygun tedavi yöntemini belirleyecektir. Aşağıda hem uzman doktor eşliğinde yapılacak tedavi yolu hem de bu sorunu önlemek için yapmanız gerekenler yer almaktadır.

A – Diş Eti Büyümesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

dis-eti-buyumesiDiş eti büyümesi tedavisinde öncelikle soruna sebep olan nedenler bilinmelidir. Buna göre seçilen tedavi seçeneği, bu noktada işe yarayacaktır. Dolayısıyla uzman bir hekimi tarafından öncelikle hasta muayene edilir. Ardından;

  • Gerekli görülürse röntgen ve detaylı ek görüntüleme yapılır.
  • Sebebin kaynağına bağlı olarak tedavi seçeneği uygulanır.
  • Diş eti büyümesi, diş eti kaynaklı ise eğer öncelikle diş taşı temizliği yapılır.
  • Gerekli duruma göre ilaç ve ağız gargarası, temizleyici solüsyon desteği uygulanabilir.
  • Diyabet, lenfoma gibi sistemik hastalıklara bağlı diş etlerinde büyüme olursa öncelikle mevcut hastalığın düzene binmesi gerekir. İlaç tedavisi bu noktada işe yarayacaktır.
  • Hamileliğe bağlı görülen diş etlerinde büyüme konusunda, ağız içi hijyenine dikkat etmek çok önemlidir. İlaç tedavisi ertelenecektir.
  • Bütün bunlara rağmen düzelmiyorsa cerrahi işlem devreye girebilir. Bu bağlamda lazer, periodontal cerrahi, elektrocerrahi ya da gingivektomi uygulaması ile büyüyen diş etlerinin kesilerek alınması işlemi uygulanır.

B – Diş Eti Büyümesi Nasıl Önlenir?

Diş etlerinde oluşan rahatsızlıkların sonradan ileri derecede daha ciddi diş kaybı gibi sorunlara sebep olmaması için, diş etlerini koruyucu önlemler alabilirsiniz. Yani henüz problem oluşmaya başlamadan uygulayacağınız bu kurallarla sorunun önünü kesmiş olursunuz.

  • Günde en az 2 kez olmak kaydıyla 2 veya 3 dakika boyunca orta sertlikte diş fırçası yardımıyla dişlerinizi fırçalayın.
  • Diş fırçalarken diş etlerini tahriş etmeden hafif şekilde, yatay konumlu tekniklerle plak ve tartar oluşumunun da önüne geçebilirsiniz.
  • Diş ve diş etleri arasındaki kalıntılar için mutlaka diş ipi kullanın.
  • Ağız içindeki gıda artıklarını temizleme noktasında, florür içerikli macun ile aşınma karşıtı ağız gargaralarından destek alabilirsiniz.
  • Gün içinde bol su tüketimi önemlidir.
  • Alkol, sigara gibi alışkanlıklara son verin.
  • Senede en az iki defa olmak şartıyla diş hekimi kontrolünden geçin.

Sıkça Sorulan Sorular

dis-eti-buyumesiDiş eti büyümesi hem estetik olarak hem de ağız ve diş sağlığı yönünde ciddiye alınması gereken önemli sorunlardan biridir. Bu konudaki sorulardan yola çıkarak fikir edinebilirsiniz.

1 – Diş Eti Büyümesi Neyin Belirtisidir?

Diş etinde gözlenen büyüme yani şişlik sorunu iltihap, apse, enfeksiyon, kötü ağız bakımı, ileri derecede diş kaybı belirtisi olabilir. Bu noktada hemen diş hekimliği ile irtibata geçmelisiniz.

2 – Diş Eti Büyümesi Tehlikeli midir?

Genel olarak ergenlikte hormonların değişmesiyle kendini gösteren bu sorun, bir hastalık olarak görülmese de en kısa zamanda tedavi edilmezse diş kayıpları başta olmak üzere ağız sağlığını olumsuz etkileyebilir. Dolayısıyla bundan tüm vücut etkilenebilir.

3 – Diş Eti Büyümesine Hangi Bölüm Bakar?

Diş eti hastalıkları sinsi ve yavaş şekilde ilerleyen sorunlardandır. Diş etlerinde kanama, şişme, ağrı, sızı, çekilme, koku vb. varsa acilen periodontoloji uzmanından randevu almalısınız.

4 – Dişin İçinden Et Çıkması Neden Olur?

Hormonal değişiklik, ilaç kullanımı, kronik rahatsızlık, bakımsız ağız, yanlış yapılan protez ve dolgu işlemleri, ağızdan solunum yapma, travma gibi sebepler bu soruna neden olabilir. Doğru ağız bakımı ile kurtulabilirsiniz.