Gülüş tasarımı, duruş ya da gülüş anında diş, dudak ve çene yapısının yüz hattına uyumlu olmasına destek veren tüm tedavi işlemlerini kapsar. Gülüş estetiği yapılırken dijital teknolojiler yardımıyla kişiye özel estetik yöntemler kullanılır. Tedavi süreci boyunca dişlerde meydana gelen tüm olumsuzluklar düzeltilir. Yani tedavinin başından sonuna kadar planlı şekilde ilerlenir.
Gülüş tasarımı tedavi sürecinde hasta odaklı yöntem ve teknikler uygulanır. Çünkü herkesin yüz yapısı ve gülüşü farklıdır. Bunun için detaylı olarak incelenen muayene sonrasında kişiye özel tekniklerle ideal oran yakalanmaya çalışılır.
Gülüş Estetiği Hangi Dişlere Yapılır?
Gülüş tasarımı sadece görüntü açısından değil, aynı zamanda diş sağlığınız açısından da gereklidir. Çenenin kapanma şekli, dişlerin yapısı, dizilimi, diş eti tedavileri vb. noktasında oldukça önemlidir. Peki hangi dişlere sahip kişilere yapılır?
- Tek diş sorunu bulunan
- Diş teli gereken çarpık diş yapısına sahip hastalarda
- Dişler arasında boşluk oranının fazla olmasında
- Dişlerin boylarının eşitsizliğinde
- Renk değişimi olan dişlerde
- Diş ve diş eti problemi çok olanlarda
- Estetik olarak gülüşten memnun olmama durumunda
- Kırık ve çürük diş problemlerinde
- Diş aşınması yaşayanlarda
- Diş sıkma ve gıcırdatma durumlarında
Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır?
Hem estetik olarak hem de ağız ve diş sağlığınız konusunda memnun değilseniz, gülüş tasarımı yaptırabilirsiniz. 3 aşamada yapılan gülüş estetiği için planlı sıra şu şekilde işlemektedir.
Tarama ve Planlama Aşaması | 3D ağız içi taranır.
Farklı açılardan ağız içi fotoğraflaması yapılır. Alınan ölçü, bilgisayar ortamına aktarılır. Hastaya final görüntüsü gösterilir. |
İşlem ve Mock – up Uygulaması Aşaması | Öncelikle sorunlu olan diş varsa tedavisi yapılır.
Dolgu veya kanal tedavisi gibi gerekli ortodontik tedaviler halledilir. Diş ve diş etinden kaynaklı sorunlar düzeltilir. |
Kalıcı Uygulama Aşaması | Kişinin ihtiyacına en uygun gülüş tasarımı yöntemi belirlenir. Diş beyazlatma, porselen kaplama, implant, Hollywood gülüşü vb.
Kalıcı malzemeler geldiğinde, hasta üzerinde provası yapılıp diş üzerine entegre edilir. Tedavi sonrası hastanın dikkat etmesi gereken kurallar hastaya bildirilir. |
Gülüş Estetiği Öncesi ve Sonrası
Gülüş estetiği tasarımı estetik olarak kaygı yaşayan kişilere uygulanan aşamalardan oluşur. Gülüş estetiği öncesi ve sonrasında geçen süreçte neler yapılır?
- Öncesinde diş ve diş etine bağlı sorunlarda düzeltme yapılır.
- Gülüş estetiği öncesi diş aralarında boşluk bulunan kişiler için, implant ya da protez tedavisi uygulanabilir.
- Diş renginde beyazlatma noktasında gerekli işlemler yapılabilir.
- Çarpık olan dişlerde düzeltme yoluna gidilir.
- Çürük dişlerin temizlenmesi ve tedavisi yapılır.
- Dolgu kanal tedavisi gibi uygulamalar yapılır.
- Gülüş estetiği sonrasında ise ağız ve diş bakımı noktasında hijyen kurallarına uymak, soğuk sıcak tüketimine dikkat etmek gerekir. Ayrıca, sert kabuklu ürün tüketmemek, kontrolleri zamanında yapmak vb. noktalara dikkat etmelisiniz.
Gülüş Estetiği Ne Kadar Sürer?
Gülüş estetiği ile kişinin ağız, diş, dudak arasında oluşan tüm sorunları yok edilmeye çalışılır. Ayrıca buradaki oran kişiye uygun olarak ayarlanır. Yani hastanın mimikleri, yüz yapısı, cinsiyeti, karakteri vb. gülüş tasarımı ile en uygun hale getirilir.
Bu gülüşlere sahip olmak, dijital teknoloji sayesinde ilerlemiştir. Böylece hastalar hem fiziksel muayenenin verdiği stresten kurtulmuş hem de sıkıcı olan diş tedavi süresini asgariye indirmiş olur. Peki başından sonuna kadar gülüş tasarımı süresi ne kadardır?
- Hastadan alınan ağız içi fotoğraf ile ölçü elde edilir.
- Dişlere sahip olmadan önce finale en yakın görüntüyü görme şansına da sahip olursunuz.
- İlk randevuyu takiben verilen ikinci randevuda, gülüş estetiği yöntemleri yapılmaktadır.
- Ek tedavi işlemleri ile bu süre üç seansa çıkabilir. İlave tedaviyi hesaplamazsanız eğer, genel olarak 5 ile 15 gün arasında gülüş estetiği yapılabilir.
Gülüş Tasarımı Kalıcı mı?
Gülüş tasarımı yöntemlerini uzun vadeli kullanmanın ilk kuralı, iyi bir diş hekiminden geçer. Ancak bu tek başına yeterli değildir. Bunun yanında tedavi sonrası uygulayacağınız ve dikkat edeceğiniz ağız bakım hijyeni sayesinde bu süreyi uzatabilirsiniz. Gülüş tasarımı kalıcılığını ve ömrünü arttırmak için;
Sürekli ve düzenli olarak diş fırçalama |
Diş ipi kullanımına gereken özeni gösterme |
En az 6 ayda bir olacak şekilde düzenli diş hekimi kontrolünden geçme |
Sert kabuklu yiyeceklerden uzak durma ve dişlerle kırmama |
Aşırı sıcak veya aşırı soğuk ürünleri tüketmeme gerekir. |
Gülüş Tasarımı Fiyatı 2023
Gülüş estetiği fiyatları üzerinde etkili unsurlara göz atarak net fiyat çıkarmanız faydanıza olacaktır. Ayrıca en net ve kesin fiyata, muayenehane ile iletişim kurarak ulaşmanız mümkündür. Peki dijital diş hekimliği alanında estetik tasarım tedavilerini etkileyen unsurlar nelerdir?
- Tedavi sürecinde kullanılacak olan malzemenin kalitesi
- Dik hekiminin mesleki donanımı
- Kişiye özel tedavi seçeneklerinin uygulanması
- Tedavide kullanılan teknolojik cihaz durumu
- Diş sorunlarının derecesi
- Yıl içindeki enflasyon değişimi
- Tedavi süresinin ek tedavilere göre uzaması
Estetik diş hekimliği alanında uzman Yasin Akgül’den bu konuda randevu alabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Gülüş estetiği konusunda birbirinden farklı tedavi yöntem ve teknikleri kullanılır. En çok sorulan sorular üzerinden siz de yelpazesi bu kadar geniş olan diş hekimliği alanında fikir sahibi olabilirsiniz.
1 – Gülüş Tasarımı Kişiye Özel mi Yapılmalıdır?
Her hastanın ilgi ve ihtiyaçları, yaşı, yüzü, çenesi ve ağız yapısı, cinsiyeti, karakteri birbirinden farklı olacağı için uygulanacak tedavi yöntemleri de ona göre belirlenecektir. Kişiye özel tedavi demek, ayrıca bu konuda tek tip tedavi seçeneğinin olmadığının da kanıtıdır.
2 – Gülüş Tasarımında Dişler Kesilir mi?
Gülüş tasarımı yöntemleri uygulanırken, dişlerin kesilmesi ya da inceltilmesi tedavi yöntem ve tekniklerine göre değişiklik göstermektedir. Ancak ana dişlerin kesilmesi genel itibariyle olmamakta ve doğal dişler zarar görmemektedir.
3 – Estetik Gülüş Nasıl Olmalı?
Gülüş sırasında dudak kenarları kaş arasındaki düzlem ile aynı orantıda simetrik olmalıdır. Üst dudak diş eti çizgisine kadar çıkmalı ve alt dudak sadece dişlerin ucunun görüneceği biçimi almalıdır. İşte tam da bu noktada estetik gülüş tasarımı ile kişiye özel tedavi yöntemleri kullanılabilir.
4 – Gülüş Tasarımı Dişe Zarar Verir mi?
Başta kişilerde oluşan endişe, doğal dişlerin zarar göreceği noktasına yöneliktir. Yapılan estetik işlemler sonrasında gülüş tasarımı doğal dişlere hiçbir zarar vermez. Gelişen teknolojiye bağlı olarak ana dişler korunmaya ve sağlamlaştırılmaya çalışılır.