8 Adımda Başarısız Kanal Tedavisi Belirtileri Nelerdir?

basarisiz-kanal-tedavisi-belirtileri

Başarısız kanal tedavisi belirtileri bazı hastaların denk geldiği süreci ifade eder. Bahsi geçen semptomlar normal şartlarda oluşmaması gerekir. Ancak farklı sebeplere bağlı olarak kanal tedavisi başarısız olabilecektir. Bu durumlarda bireylerin başarısız kanal tedavisi semptomlarını gözlemleyerek hareket etmesi gerekir. Aksi durumlarda diş sağlığını tehdit eden durumlar mevcuttur.

Kanal tedavisi; hastanın çürük ve enfeksiyonun diş köküne ulaştığı durumlarda karşı karşıya kaldığı tedavi durumudur. Bu tedavinin temel amacı dişin çekilmeden kurtarılabilmesidir. Dolgunun yetersiz olduğu bu durumlarda kanal tedavisi ile birlikte hastanın daha konforlu bir ağız yapısına ulaşması hedeflenmektedir.

Peki, başarısız kanal tedavisi nasıl anlaşılır? Başarısız kanal tedavisi belirtileri nelerdir? İşte, bahsi geçen bu tedavinin olumsuz belirtileri.

Yanlış Kanal Tedavisi Sonuçları: Başarısız Kanal Tedavisi Belirtileri Hangileri?

Diş hekimleri tarafından kanal tedavisi yapılabilmektedir. Ancak bazı dişlerin tedavisinde alanında uzman bireylerin olması gerekir. Endodonti olarak adlandırılan bu bölümdeki uzmanlar detaylı ve titiz bir şekilde tedaviye başlar. Yine de kontrol edilemeyen bazı durumlar karşısında bireylerin başarısız kanal tedavisi ile karşı karşıya kaldığı görülmektedir.

Hastalar çoğu zaman ‘normal’ adlandırılan belirtileri başarısızlık olarak adlandırabilmektedir. Örneğin tedaviden sonraki 1-2 gün boyunca dişte ağrı oluşması normaldir. Hassasiyet oluşması da keza bu günler boyunca oldukça normaldir. Bu durum tedavinin başarısız olduğuna işaret etmeyecektir. Fakat yine de başarısız olarak görülen tedavi aşamaları mevcuttur. En sık görülen başarısız kanal tedavisi belirtileri şunlardır:

basarisiz-kanal-tedavisi-belirtileri

1 – Şiddetli ve Uzun Süreli Devam Eden Ağrı

Kanal tedavisinden sonra ağrı yaşayanlar yaygın olarak görülür. Ancak bu ağrının anormal sayılabilmesi için yoğunluğu ve gün sayısının farklı olması gerekir. Eğer tedaviden sonraki ilk birkaç gün ağrı yaşıyorsanız bunu normal görebilirsiniz. Fakat 1 haftayı aşan ağrıları çok şiddetli yaşıyorsanız, günlük yaşamınızı da olumsuz etkiliyorsa burada olumsuz bir durumdan bahsedilebilmektedir.

2 – İleri Düzey Hassasiyet Yaşama

Hassasiyet durumunun normal şartlarda kanal tedavisinden sonra yaşanmaması gerekir. Ancak bu durum ile karşı karşıya kalıyorsanız başarısız kanal tedavisi belirtileri arasında yer verebilirsiniz. Kanal tedavisi sonrasında bu diş hassasiyeti sıcak ve soğuk tüketiminde görebilirsiniz. Diğer taraftan kanal tedavisi sonrası diş üstüne basamama, kanal tedavisi sonrası zonklama olarak hassasiyet görülebilir.

3 – Diş ve Yanakta Şişlik

Diş üzerinde yapılacak tedavilerde ilk gün içinde diş etinde şişme meydana gelebilmektedir. Fakat bu fark edilemeyecek düzeyde az olacaktır. İlerleyen günlerde sürekli şişmeye devam etmesi ya da tedavinin üzerinden çok uzun vakit geçmesine rağmen şişerse sorun ortaya çıkar. Şişmenin sebebinin belirlenmesi ve gerekli tedaviyi uygulamak için diş hekiminin kontrol etmesi gerekiyor.

4 – Tekrarlayan İltihaplanma

Kanal tedavisi diş kökünde iltihaplanmayı sonlandırmak ve tamamen kurutmak için yapılır. Ancak bazı durumlarda kanal tedavisi bölümünde açıklık bırakma, hijyen sağlanamaması gibi durumlardan dolayı iltihaplanma tekrarlanır. Tekrarlanan bu durum kısmi olarak başarısız kanal tedavisi belirtileri olabilmektedir.

5 – Dişin Renginin Değişmesi

Dişte renk değişimi genel olarak normal olmayan bir durumdur. Kanal tedavisi sonrası eğer dişte, diş etinde normale nazaran renk değişimi varsa hemen diş hekimine başvurulmalıdır. Diş etinde normale nazaran daha kırmızı görünüm varsa tekrar uzmana görünmekte fayda var. Böylece başarısız kanal tedavisi belirtileri için sebepler saptanarak tedavi tekrarlanabilmektedir.

basarisiz-kanal-tedavisi-belirtileri

6 – Sinüste Yaşanan Problemler

Yaygın olmasa da başarısız kanal tedavisi belirtileri arasında sinüs problemleri bulunmaktadır. Kanal tedavisi sırasında sinüslere ve buradaki boşluklara etki edilir. Oluşan başarısızlık neticesinde sinüslerde dolma, burun akıntısı, geniş akıntısı gibi yaygın hastalıklar tekrarlanabilir. Fakat bu hastalıklar kanal tedavisinin hemen sonrasına denk geliyorsa şüphelenmekte fayda var.

7 – Dişteki Travmatik Yaralanmalar

Tedavi edilen dişte eğer kırılma, kırık parça kalma gibi durum söz konusu olursa travmatik yaralanmalar oluşabilir. Çevre dişler, diş eti ya da yanak bölgesinde meydana gelen bu yaralanmalar için başarısız kanal tedavisi belirtileri denebilir. Çünkü normal şartlarda bu tarz yaralanmaların oluşması beklenmemektedir.

8 – Geçmeyen Ağız Kokusu | Başarısız Kanal Tedavisi Belirtileri

Ağız kokusu sebebi iltihaplanma ya da enfeksiyon olarak gösterilebilir. Hijyeni en iyi şekilde sağlamanıza rağmen geçmeyen ağız kokusu ile karşı karşıya kaldıysanız kanal tedavisinden kaynaklanabilir. Başarılı yapılmayan kanal tedavisinden dolayı iltihaplanma devam edebilir bu da ağız kokusu olarak karşınıza çıkabilir.

Başarısız Kanal Tedavisi Nasıl Düzeltilir?

Hastaların karşı karşıya kaldığı başarısız kanal tedavisi belirtileri tedavi edildiği müddetçe sorun yaratmayacaktır. Burada hastanın öncelikle izlemesi gereken yollar şu şekilde sıralanabilir:

  • Kanal tedavisinin başarısız olduğuna emin olmak için diş hekiminden randevu almak gerekir.
  • Diş hekimine izlenen tedaviler ve varsa diğer ayrıntılar iyice aktarılmalıdır.
  • Sakin olunmalı, panik olmadan diş hekimi tarafından belirtilen aşamalar izlenmelidir.
  • Özellikle 1 haftayı geçen kanal tedavisi sonrası problemler devam ediyorsa kısa sürede muayenehanesine başvurmak gerekir.
  • Mümkünse alanında uzman bulunduran muayenehanelerden randevu almak gerekecektir.

Hastaların özellikle aşırı kaygılı durumdan ötürü yanlış davranışlara büründüğü görülmektedir. Halbuki başarısız kanal tedavisi belirtileri dönülmez sonuçlar yaratmayacaktır. Uzman tarafından belirli tedavi yöntemleri ile üstesinden gelinebilmektedir. Başarısız kanal tedavisi için şu yöntemler yapılır:

basarisiz-kanal-tedavisi-belirtileri
Başarısız Kanal Tedavisi Belirtileri

A – Yeniden Kanal Tedavisi Yapma

Diş hekimi tarafından yapılan kontrol ve tetkikler sonucunda eğer engel bir durum yoksa aynı dişe 2.kez kanal tedavisi yapılmaktadır. Bazı hastalarda aynı dişe 3.kez kanal tedavisi yapıldığı bile görülebilir. Eğer Endodonti uzmanına yaptırıyorsanız gönül rahatlığı ile tekrar bir kanal tedavisi yaptırmayı düşünebilirsiniz.

B – Diş Çekimi

Kanal tedavisi her ne kadar dişin kurtarılması adına uygulansa da başarısız kanal tedavisi belirtileri neticesinde dişin çekilmesi gerekebilir. Eğer diş özellikle arka kısımda kalan çift köklü dişlerse diş çekimine yönelebilirsiniz. Elbette burada başarısız kanal tedavisi belirtileri için kontrol yapan hekimin ve siz hastanın isteği önemlidir. Ortaklaşa verilen karara göre hareket edilecektir.

C – Apisektomi Uygulaması

Başarısız kanal tedavisi belirtileri neticesinde yeniden tedavi uygulanır ve bu tedavi de başarısız oluşa apisektomi uygulanmaktadır. Apisektomi uygulamasında bireyin çevre diş dokusundan parça alınarak gerçekleşmektedir. Parça kanal tedavisi yapılan dişe uygulanır böylece istenen şekilde kapanma sağlanarak dişin kullanması sağlanmaktadır.

Yanlış Kanal Tedavisi Hakkında Sık Sorulan Sorular

basarisiz-kanal-tedavisi-belirtileri

Başarısız kanal tedavisi belirtileri kadar bu konu hakkında farklı sorular muayenehanemize gelmektedir. Ortaca Ortodonti Muayenehanemize sık yöneltilen sorular ve cevapları sizler için bir araya getirildi.

1 – Yanlış Kanal Tedavisi Nasıl Anlaşılır?

Hasta tarafından doğrudan fark edilmesi zordur ancak imkânsız değildir. Dişte ve diş etinde renk değişimi, 1 haftadan uzun süren diş ağrısı ya da zonklama, sinüs problemleri, iltihaplanma söz konusu ise başarısızlıktan söz edilebilir. Başarısız kanal tedavisi belirtileri gözlemlendiği takdirde diş hekimine giderek kontrol ettirilirse net sonuç alınacaktır.

2 – Kanal Tedavisi Başarısız Olursa Ne Olur?

Hasta ya da diş hekimi tarafından başarısız kanal tedavisi belirtileri görüldüğü takdirde yeniden tedavi sürecine geçilmektedir. Mümkünde aynı dişe 2.kez kanal tedavisi uygulanır. Eğer dişe bu tarz bir uygulama mümkün görülmezse diş çekimi yapılarak sorunun ortadan kaldırılması hedeflenmektedir.

3 – Kanal Tedavisi Yapılan Dişim Ağrıyor Ne Yapmalıyım?

Kanal tedavisinden sonra diş ağrısı ilk birkaç gün için normaldir. Dişin ve çevresinin maruz kaldığı uygulamadan dolayı tepkisi olarak görülür. Eğer tedavi üzerinden 1 hafta geçmesine rağmen şiddetli ağrı varsa diş hekimine başvurmak gerekecektir. Çünkü başarısız kanal tedavisi belirtileri arasında geçmeyen diş ağrısı bulunmaktadır.

4 – Başarısız Kanal Tedavisi Tekrar Yapılır mı?

Evet. Yeniden tedavi kapsamında başarısız kanal tedavisi yapılan dişe uygun görüldüğü takdirde tekrar kanal tedavisi yapılır. Böylece ilk tedavide meydana gelene hatanın yok edilmesiyle hastanın konforunun artması hedeflenmektedir.

5 – Kanal Tedavisi Yapılmış Bir Diş Tekrar İltihap Olabilir mi?

Normal şartlarda hayır. Başarılı bir şekilde yapılan kanal tedavisinde tekrar iltihaplanma beklenen durum değildir. Ancak başarısız kanal tedavisi belirtileri arasında göreceksiniz ki iltihaplanma bulunur. Eğer sizin de kanal yapılan dişinizde iltihaplanma varsa bunun başarısız kanal tedavisi belirtileri arasında bulunduğunu bilmeli, diş hekimine başvurmalısınız.