Protetik diş tedavisi bir veya birden fazla diş kayıpları için uygulanan işlemlerin tümüdür. Hastalar, bu şekilde kaybettikleri yaşam konforuna yeniden kavuşmaktadır. Birbirinden farklı durumlar için değişik şekillerde uygulanabilmesi, tercih edilmesinin en büyük nedenlerinden biridir.
Protetik Ne Demek?
Protetik kaybedilen dişlerde ağız bütünlüğünü korumak amacıyla yapılan estetik görünümlü proteze verilen isimdir. Halk arasında protez diş tedavisi diye de bilinir. Protetik işlemlerin tamamı prostodontist tarafından yapılır. Bireyleri tamamen rahatsız eden diş kayıpları protetik diş tedavisi ile yerine konulabilir.
Protetik Diş Tedavisi Nedir?
Protetik diş, diğer adıyla protez diş tedavisidir. Yani eksik dişlerin yerini tutan işlemlerle, ağız içi dokuların yeniden oluşturulmasına yönelik yapılan süreci kapsar. Protetik diş tedavisi uzmanı, hastasına kaybetmiş olduğu estetik görünümü yeniden kazandırmayı amaçlamaktadır. Protetik diş tedavisi nedir hakkında bilgi için aşağıya göz atınız.
Restoratif Diş Tedavisi Nedir?
Estetik olarak gülüş tasarımlı dişlere kavuşmak için uygulanan tüm çalışmalara “Restoratif Diş Tedavisi” denir. Aynı zamanda ağız ve diş sağlığı yönünde yapılacak tüm iyileştirmeleri de kapsar. Bu sebeple yüz, çene, dudak, ağız yapısına uygun olan, kişiye özel yapılacak protetik diş tedavisi başta olmak üzere tüm işlemleri kapsar.
Protetik Diş Tedavisi Ne Yapar?
Protetik diş tedavisi genellikle tedaviye geç kalan hastalarda uygulanan işlemleri kapsar. Estetik diş hekimliği noktasında kaybedilen ve eksik dişlerin yerine, ağız bütünlüğünü uygun protetik diş tedavisi yapılır. Dolayısıyla işlem esnasında implant, zirkonyum, seramik ya da porselen kaplama, kuron, köprü, plak gibi işlemler uygulanır.
Böylelikle en hızlı ve en etkili şekilde hem ağız ve diş sağlığı restore edilmiş hem de hasta psikolojik olarak rahatlamış olur. Bunun yanında estetik gülüş tasarımlı diş ve diş yapıları ortaya çıkmış olur.
Protetik Diş Tedavisi Dolgu Yapar mı?
Protez diş tedavilerinde bilgisayar teknolojisi ile CAD/ CAM olarak bilinen dijital diş hekimliği alanında porselen dolgular yapılabilmektedir. Ayrıca çene ve çene eklemi tedavisi ve yüz protezi, diş ya da implant üstü hareketli ya da sabit protezlerin yapımı da bu işlemler sırasında gerçekleşebilir.
Protetik Diş Tedavisi Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?
Protez diş tedavilerini uygulayan kişiye ve bu alanda uzmanlık alanlara “Prostodontist” denir. Protetik diş uzmanı, dişlerin tamamı ya da bir bölümünün kayıp olması durumlarında kişiye özel gerekli olan tüm işlemlerin yapılmasından ve takibinden sorumludur. Peki bunun yanında protez uzmanı diş hekimi ne yapar?
- Hastanın sağlık hikayesini dinleme, diş çizelgesi, tükürük testi, ağız kanseri ve hayati belirtileri belirleme
- Tedavi planını geliştirme
- Hastaları karmaşık dental işlemlerinde gerekli alanlara yönlendirme
- Protez diş yapımı için ölçü alma
- Tam ya da geçici takma dişler için, yapay olan dişleri seçme ve bunun yanında düzenleme
- Prova aşamasında protez dişi deneme
- Tamamlanan diş protezini takıp çıkarabilme
- Protez dişlerin bakımı ve onarımını sağlama
- Doğal dişlerin sağlığı noktasında hastaları bilgilendirme
- Plak kontrolü, beslenme, sistematik sağlık sorunları ve zararlı alışkanlıklar konusunda hastaları bilgilendirme
- Kişiye özel tedavi yöntemlerini en uygun şekilde belirleme
- Teknik bilgilerin yanı sıra klinik bilgileri sergileme
Protetik Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?
Protetik diş tedavisi için seçenek sayısı fazladır. Farklı yöntemlerle tedavi işlemleri gerçekleşmektedir. Bunlardan en çok tercih edilenleri aşağıda verilmiştir. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda, doktorunuz ile birlikte en uygun tedaviyi belirleyebilirsiniz.
- Köprü Yöntemi: Köprü diş tedavisinde, kaybedilen dişlerin sağ ve sol taraflarında bulunan sağlam dişler önemlidir. Bu dişler törpü ve küçültme sonrası, köprü protezine oturtularak yapılır. Geleneksel bir uygulama olup, diş hekimlerinin en çok kullandıkları yöntemlerden biridir. Mümkün olduğu kadar diş dokusu korunmaya çalışılır.
- İmplant Yöntemi: Protetik diş tedavisi işlemlerinde, çene kemiğine uygulanan yöntemdir. Destekleyici vidalama işidir de diyebilirsiniz. Diş implant tedavisinde komşu dişlere asla zararı olmayıp, doğal dişe en yakın görüntüyü vermektedir.
- Lamine Kaplama Yöntemi: Dişlerde meydana gelen kayıp, kırılma, çatlak, aşınma vb. durumlar sonrasında başvurulan yöntemlerden biridir. Protetik diş tedavisi kaplama için uygulama sırasında, malzemesi lamine olan kaplamalar tercih edilir. Diş ufak bir küçültme işleminden sonra, bu kaplama ile entegre edilir. Oldukça dayanıklıdır.
- Gece Plağı: Gece plağı, uyku sırasında gıcırdatma ve sıkmaya bağlı olarak diş ve çene eklemi bozuklukları için kullanılır. Şeffaf olup, estetik açıdan güzel görünürler. Ağız içi; tarama sonrasında alınan ölçüye uygun, yani kişisel yapılmaktadır.
- Protetik Diş Tedavisi Kaplama: Bu tedavi yönteminde zirkonyum destekli kaplama, ışık geçirgenliğinden dolayı sıklıkla tercih edilir. Dolayısıyla doğal diş yapısına en yakın görünüm sağlanır. Yapım aşamasında dişin gözle görünen kısmına porselen, iç kısmına da zirkonyum yerleştirilir.
Protetik Diş Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Protetik diş tedavisi, travma veya farklı sebeplerden ötürü kaybedilen dişlerin yerine konması noktasında işe yaramaktadır. Genellikle tedaviye geç kalmış kişilere uygulanır. Bu durumu yaşamamak adına, düzenli diş kontrolüne gitmelisiniz. Peki protetik diş tedavisi neye bakar?
Protez Diş Tedavisi Uygulanması Gereken Durumlar | |
Çene ve Çene Kemiği Problemleri | Çene kemiğinin hatalı yerleştiği kişilerde, bu tedavi yöntemine başvurulabilir. Bu şekilde hem dişler hizalanır, hem de işlevselliğini korur. |
Diş Bozuklukları | Çeşitli hastalıklara ya da darbe gibi travmalara bağlı olarak ortaya çıkan diş bozukluklarında uygulanır. |
Kayıp Diş Durumu | Birden fazla eksik diş durumunda tercih edilir. |
Diş Kusurları | Diş kusurları sebebiyle, psikolojik ve fiziksel sorunlar yaşayan hastalarda uygulanmaktadır. |
Protetik Diş Tedavisinde Kullanılan Protez Türleri Nelerdir?
Protetik diş tedavisi için, iki tür protez kullanımı vardır. Bunlar sabit ve hareketli protezler olarak bilinmektedir. Bunun yanında implant üstü protezler protetik diş tedavisi kapsamında ele alınmaktadır. Uygulanacak olan protez türüne, doktor karar verir. Böylelikle kişiye özel tedavi planlaması yapılmış olur. Tedavide kullanılan farklı protez türleri neler?
A – Sabit Protezler
Sabit protezler, sağlıklı dişlerden veya implantlardan destek alınarak yapılan protezlerdir. Ağız içine farklı kimyasallar kullanılarak yapılmaktadır. Birden çok sabit protez türü vardır. Bunlar;
1 – Kuron: Kaplama olarak da bilinmektedir. Büyük çürüklerin ve diş kırıklıklarının neden olduğu olumsuz durumları ortadan kaldırmada etkilidir. Ayrıca diş boşluklarını kapatmak için de kullanılır. Kuron uygulanacak diş bir miktar küçültülür. Sonrasında özel yapıştırıcılar ile dişe entegre edilir.
2 – Metal Destekli Porselen Kaplamalar: Dışardan porselen, iç kısımdan metal desteklidir. Işık geçirgenliği oldukça azdır. Yani estetik olarak güzel görünümlü olsa da doğallık açısından daha yapaydır.
3 – Zirkonyum Kaplama: Metal destekli kaplamalara oranla, doğal diş görünümüne en yakın estetik görüntüyü vermektedir. Zirkonyum destekli porselen kaplama olarak da bilinir. Yani diş yüzeyi porselen, iç kısımlar zirkonyumdan oluşmaktadır.
4 – Seramik Kaplama: Sağlam dişlerde aşırı küçültme yapılmadan uygulanır. Kompozit lamine veya seramik kuron yöntemlerinden oluşmaktadır. Estetik olarak, fazlasıyla gelişmiş modern kaplama türlerinden biridir. Genelde ön diş estetiğinde çok sık tercih edilir.
5 – Köprü: Bir veya daha fazla diş kayıpları için en çok kullanılan geleneksel yöntemlerden biridir. Sorunlu dişin yanındaki sağlam dişler, uygulama sırasında köprü ayağı olarak kullanılmaktadır. Kanatlı ve asma, protetik diş tedavisi kuron köprü gibi çeşitleri bulunur. Kaybedilen dişe fonksiyonellik kazandırılır.
6 – İmplant: Birden fazla diş kayıplarında, hatta köprü yapılamayan diş durumlarında bu yola başvurulur. Çene kemiğine yapay diş kökü yerleştirilerek yapılan implant üzerine protez dişler takılarak uygulanır. Son dönemlerin en popüler farklı protez türleri içinde yer alan protez diş tekniklerinden biridir.
B – Protetik Diş Tedavisi : Hareketli Protezler
Halk arasında damak protezi olarak bilinmektedir. Bütün kayıp dişlerin tedavisinde uygulanmaktadır. Tüm diş eksikliği sorununda dudak yapısı bozulmaktadır. Bunun yanında;
- Hasta, daha yaşlı bir görünüme bürünmektedir.
- Bunun yanında konuşmada zorluk ve bazı seslerin çıkışında imkansızlık görülmektedir.
- En büyük problemlerden biri ise beslenme bozukluğuna yol açmasıdır.
- Çiğneme fonksiyonundaki bozukluk nedeniyle besin tüketimi zorlaşmaktadır.
İşte tam da bu noktada, hareketli protezler damak yapısına uygun şekilde üretilir. Ağız içi dokusundan destek alma sağlanır. Böylelikle tüm dişlerin fonksiyonu protez dişler ile geri kazandırılır.
C – İmplant Üstü Protezler
Protetik diş tedavisi noktasında kullanılan protez türlerinden biridir. İmplant üstü protezler, implant üstüne sabit ya da hareketli protezlerin yerleştirilmesi sonucu yapılır. Amaç çene kemiği üstüne hareketli ya da sabit protez tutumunu gerçekleştirmektir.
- Protez, çene kemiği içindeki implantların üstüne sabitlenir.
- Çene boyutuna ve işlevselliğine göre; alt çenede 4 veya 6, üst çenede ise 6 veya 8 implant yerleşimi yapılır.
- İmplant üstü sabit veya hareketli protezlerde metal, seramik ya da zirkonyum malzemesi kullanılır.
- İmplant üstü protezler ile kemik kaybı önlenebilir. Bu sayede, uzun yıllar dayanıklı gülüş estetiği ortaya çıkar.
Protetik Diş Tedavisinde Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
Protetik diş tedavisi için, köprü ya da kuron yöntemine göre malzeme seçimi gerçekleşir. Genel olarak en çok tercih edilen malzeme listesi şöyledir;
- Metal
- Kuron
- Porselen( Tam porselen ya da metal destekli porselen)
- Zirkonyum
- Seramik
- Lamine
- İmplant
Bunun yanında malzemeleri en etkili şekilde kullanmak için, protetik diş tedavisi sırasında kullanılan aletler şunlardır;
- Dişli veya dişsiz kalıp,
- Diş alçısı
- Parsiyel silikon kalıp
- Baz plak
- Aljinat ölçü
- Ölçü kaşığı
- Basınca dayanıklı siman maddesi ile yukarıdaki malzemeler en etkili şekilde kullanılmaktadır.
Protetik Diş Tedavisi Kimlere Uygulanır?
Bu tedavi yöntemi, çoğunlukla tedaviye geç kalan hastalara uygulanmaktadır. Bu şekilde kaybedilen dişler, diş protezi türleri sayesinde işlevsellik kazanır. Bunun yanında, hastanın estetik olarak iyi hissetmesine olanak verir. Peki bu tedaviye dahil kişiler kimlerdir?
Protez Diş Tedavisi Uygulanacak Kişiler | |
Hasarlı Diş Yapısına Sahip Kişiler | Çene kemiği darbe ya da travma sonrası hasar görmüş kişilerde uygulanır. |
Eksik Diş Durumu Yaşayanlar | Bir ya da daha fazla diş kaybı oluşan kişilerde tercih edilir. |
Estetik Görünüm Eksikliği Yaşayanlar | Diş sorunlarından dolayı önce fiziksel, dolaylı olarak da psikolojik rahatsızlık yaşayan hastalarda oldukça işe yarar. |
Çene Kemiği ve Çene Eklemi Problemi Yaşayanlar | Genetik olarak çene eklemi ve çene kemiği sorunu olan kişilerde başarılı sonuçlar doğurur. |
Sorunlu Diş Yapısı Bulunanlar | Dişlerde aşınma, çatlak, kırıklık, maksimum derecede boşluk oranı bulunan tüm hastalarda bu tedavi yoluna başvurulmaktadır. |
Birden fazla seçeneğin olduğu bu yöntem ile sizler de konforlu tedavi süreçleri geçirmek istiyorsanız, diş kliniklerine göz atabilirsiniz. Bu noktada Galaksi Diş Kliniği ve diş hastanesi kapsamında hizmet veren kaliteli ve başarılı diş hekimi Yasin Akgül’den randevu alabilirsiniz. Böylelikle hem dayanıklı, hem de sorunlardan arındırılmış ağız ve diş yapısına kavuşmuş olursunuz.
Protetik Diş Tedavisi için Hangi Bölümden Randevu Alınır?
Protetik diş tedavisi randevu için Ağız, Çene ve Diş Cerrahi Bölümü’nden randevu alınmalıdır. Bu bölümde diş, yanak, dudak, çene ve çene eklemine bağlı tüm rahatsızlıkların tedavisi yapılır. Uzman hekimlerden randevu için Alo 182’yi arayarak ya da MHRS internet sayfası üzerinden öncelikle diş hekimliği alanında alacağınız randevuda, gerekli durumlarda doktorunuz sizi yönlendirecektir.
Sıkça Sorulan Sorular
Protetik diş tedavisi esnasında yapılan tüm işlemler kişiye özel olup, ağız, yüz, çene, dudak, diş uyumu sağlanmaktadır. Bu şekilde çiğneme ve konuşma gibi fonksiyonel hareketlerde kısıtlılık yaşanmaz. Bu kadar gelişmiş olan protez diş tedavileri için en çok merak edilen sorular aşağıda yer almaktadır. Buradan da fikir edinebilirsiniz.
1 – Ağız Kapalıyken Dişler Nasıl Olmalı?
Ağız kapalıyken sağlıklı diş yapısı, tam olarak alt çene ile üst çenenin oturması şeklinde olmalıdır. Bununla birlikte istatistiklere göre, insanların sadece yüzde yirmisi sağlıklı ağız yapısına sahiptir. Çoğu insan için ya tek tek olarak dişlerin dizilimi ya da tüm çene dizilimi yanlış hizalanmıştır.
2 – Protetik Diş Tedavisi Tel Takar mı?
Protetik diş tedavisi tel takmaz. Tel takma ortodontistlerin görevidir. Ancak protez diş tedavilerinde implant, köprü, kaplama ve lamine öncesinde restore edilecek diş ya da komşu dişlerin konumunu düzenlemek amacıyla belli bir süre diş teli takılabilir. Bunun için diş hekiminiz sizi ilgili alana yönlendirecektir.
3 – Ağızda Hiç Diş Yoksa Ne Yapılmalı?
Eğer ağız içinde birden fazla diş eksikse, diş hekiminiz tarafından protetik diş tedavisi önerilebilir. Protez dişler, takma dişlerden oluşan ve duruma göre sabit ya da hareketli şekilde yapılan işlemlerdir. Yeni nesil diş protezleri doğal dişlerden ayırt edilemeyecek şekilde ve işlevselliktedir.
4 – Protez Dişlerin Ömrü Ne Kadardır?
Ortalama olarak 5 ile 10 yıl arasında dayanabilen protez dişlerde, iyi bir diş hekimi ve tedavi sonrasında uygulanacak ağız bakım hijyeni sayesinde bu süre uzatılabilir. Ancak ağız içinde ağrı yapmasa dahi, ilerde hem estetik hem de protez yapısının bozulma ihtimaline karşı mutlaka değiştirilmelidir.
5 – Takma Diş Yerine Ne Yapılır?
Takma diş yerine yeni nesil protetik diş tedavisi uygulamalarından biri olan implant işlemi yapılabilir. Son yıllarda artık gelişen teknolojiye bağlı olarak kuron, köprü ya da takma dişler yerini, sabit protez diş kapsamında implant tedavisine bırakmıştır.