Diş hassasiyeti tedavisine karar verme, yaşadığınız belirtiler ve neden olan etkenler sonrasında iyi bir diş hekimi ve muayenehane ile gerçekleşebilir. Son dönemlerde neredeyse 10 kişinin 8’i bu sorun ile karşı karşıya kalmaktadır. Ancak hafife alınmayacak kadar ciddi sonuçlar doğurabilir. Bunun için hemen alanında uzman bir doktor ile irtibata geçmelisiniz.
Diş Hassasiyeti Nedir?
Dişte sıcak soğuk hassasiyeti olarak da bilinen bu problem, diş hassasiyeti tedavisine karar verme sürecinde ani ve keskin sızlamalar ile başlar. Kimi zaman yanlış beslenmeye bağlı kimi zaman da eksik ve yanlış ağız hijyeni noktasında kendini gösterir. Belirtiler ortaya çıkmadan anlaşılacak bir rahatsızlık değildir.
Öncelikle dişleri kaplayan dentin tabakasında aşınma olur. Zamanla bu aşınma, ani şekilde yeme ya da içme esnasında aşırı soğuk ya da sıcağa karşı sızlama şeklinde kendini gösterir. İlerde ciddi diş ve diş eti problemlerine varana kadar sıkıntılı süreçlerle uğraşmamak adına önlem almakta fayda vardır.
Diş Hassasiyeti Tedavisine Nasıl Karar Verebiliriz?
Diş hassasiyeti tedavisini karar verme sürecinde etkili birçok etken vardır. Öncelikle belirtilerin rahatsızlık verecek dereceye ulaşmış olması gerekir. Yani aşırı soğuk ya da sıcak besinlerde, aniden ve ağrılı bir şekilde sızlama sorunu yaşıyorsanız tedavi olmanız kaçınılmaz hale gelmiştir. Yoksa diş kaybına varana kadar ciddi sorunlarla baş etmek zorunda kalabilirsiniz.
Diş hassasiyeti tedavisine karar verme sürecinde tercihlerinizi hızlandıracak etkenler vardır. Rahatsızlığın başlangıcından sonuna kadar iyi bir tedavi süreci geçirmenizde araştıracağız noktalar nelerdir?
Etkili ve hızlı çözümler üreten donanımlı diş hekimi |
Teknoloji temelli ilerleyen muayenehane |
Uygun fiyatlı tedavi yöntemi |
Diş hassasiyeti tedavisine karar verme üzerinde etkili başarısı yüksek alanında uzman hekim |
Kliniğin bulunduğu konum (Ulaşım kolaylığı) |
Hasta memnuniyetini ilke edinen hastane ya da muayenehane özellikleri vb. sayabilirsiniz. |
Diş hassasiyeti tedavisine karar verme sürecinde üstün başarı ve ayrıntılı tedavi yöntemleriyle kendini ispat etmiş alanında uzman Yasin Akgül’den randevu alabilirsiniz.
1 – Diş Hassasiyeti Tedavisine Karar Verme Sürecinde Etkili Diş Hassasiyeti Belirtileri Nelerdir?
Diş hassasiyeti tedavisine karar verme noktasında, belirtilerin kendini iyice göstermesi en etkili faktördür. Peki aniden ve keskin şekilde ortaya çıkan bu rahatsızlığın en belirgin özellikleri nelerdir?
Diş ve diş etlerinde sızlama |
Diş ve diş etlerinde beliren ağrı ve hassasiyet |
Belirli aralıklarda oluşan ani ve keskin acı |
Aşırı soğuk ve sıcak ürünlere karşı hassasiyet |
Asitli ve şekerli gıdalara karşı sızlama |
Diş hassasiyeti tedavisine karar verme sürecinde etkili ekşi besinlere karşı ani sızlama durumu |
2 – Diş Hassasiyeti Neden Olur?
Dişlerin yüzeyi güçlü mine tabakası ile korunmaktadır. Zamanla yanlış beslenme ve eksik ağız hijyeni sonrasında, aşınma ve diş mine tabakasında hasar meydana gelir. Belirli süre sonrasında bu aşınma diş köklerine kadar ulaşır. Bu noktada diş hassasiyeti tedavisi almanız gerekir. Peki diş hassasiyeti tedavisine karar verme sürecinde etkili dişte soğuk hassasiyeti neden olur?
- Dişin yüzeyini koruyan dentin tabakasında sert diş fırçalama sonrası aşınma olacaktır. Zamanla aşınma, sızlamaya ve dişlerde hassasiyete dönüşecektir.
- Ekşili ve şekerli yani dolayısıyla aşırı asit barındıran gıda tüketimi, zamanla diş tabakasında aşınma yaratacak ve diş hassasiyetine sebep olacaktır.
- Doktor tavsiyesi dışında kullanılan yanlış ve gereğinden fazla uygulanan ağız bakım suları, zamanla aşınmaya ve buna bağlı hassasiyete neden olacaktır.
- Yine aynı şekilde doktor önerili olmayan diş beyazlatma işlemi ve ürünleri de diş hassasiyeti tedavisine karar verme sürecinde etkili nedenlerden biridir.
- Ağız içinde çürümüş ve çürümeye yüz tutmuş diş yapıları, pulpaya ulaşan ciddi tahribatlara neden olacaktır. Pulpa aşınması demek sızlama ve hassasiyet olarak karşınıza çıkacaktır.
- Diş ve diş etinde oluşan tartar ve plak oluşumu temizlenmesine bağlı olarak zamanla diş yüzeyi zayıflar.
- Diş ve diş etlerinde meydana gelen tartar ve plak oluşumu iltihaba ve buna bağlı şişmeye neden olur. Bu da diş hassasiyeti nedenlerinden biridir.
- Diş etlerinde oluşan çekilmeler sonrası koruyucu diş tabakası zamanla zayıflar. Bu da diş hassasiyeti tedavisine karar verme sürecinde etkili unsurlardan biridir.
- Özellikle uyurken bilinçdışı yapılan sıkma ya da gıcırdatma sorunu, diş yüzeyinde tahribat yaratır. Haliyle bir zaman sonra dişlerde yıpranmaya bağlı hassasiyet görülecektir.
- Ağız kuruluğuna sebep olan diş ilaçlarına bağlı olarak tükürük miktarı azalabilir. Bu durum bakteri artışına ve diş yüzeyinde aşınmaya sebep olur.
- Yeni yapılmış ya da yapılmakta olan diş tedavileri sonrasında geçici olarak diş hassasiyeti yaşanabilir. Ancak bu hassasiyet 1 ile 10 gün içinde kendiliğinden geçecektir.
- Mide suyunun ağız içine ulaşmasına bağlı olarak yani reflü sorunu ile zamanla dişlerde aşınma oluşur.
- Dişlerde kırık ya da çatlama sonrası aşınma, zamanla diş köklerini ortaya çıkarır. Bu da normal olarak hassasiyet demektir.
Diş Soğuk Hassasiyeti Nasıl Geçer? Sizin için En Uygun Diş Hassasiyeti Tedavi Yöntemi Hangisidir?
Diş sızlaması şeklinde kendini gösteren diş hassasiyeti tedavisine karar verme, oldukça erken olmalıdır. Evde çözüm aramak yerine diş hekiminden randevu almalısınız. Diş hekimi tarafından hassasiyete sebep olan faktörlere bağlı olarak, sizin için en uygun tedavi yöntemi uygulanacaktır. İleri dereceli diş hassasiyeti ile hafif boyutlu diş hassasiyeti tedavisi tabi ki de aynı olmayacaktır.
- Diş hassasiyeti tedavisine karar verme sürecinde sızlama derecesi hafif düzeyli sorunlarda, aşınma karşıtı özel diş macunu sayesinde bu süreci rahat atlatabilirsiniz.
- Diş hassasiyeti tedavisine karar verme sonrası profesyonel olarak yapılacak uygulamalardan biridir. Yani diş minesini güçlendirme çalışması da denilebilir.
Hassasiyete ve buna bağlı sızlamaya sebep olan dişlerdeki sorunları gidermek de iyi bir çözüm olacaktır. Daha çok, yeni diş işlemlerinde oluşan boşluğu doldurma çalışmaları yapılan kişilere uygulanır.
- Dişlerinde kırık, çürük, çatlamaya bağlı diş kökünün zarar görmesi sonucu hassasiyet yaşayanlar için diş hassasiyeti kanal tedavisi yapılacaktır. Diş hassasiyeti tedavisine karar verme bu noktada önemlidir.
- Diş kökleri açıkta kalan kişiler ve buna bağlı hassasiyet yaşayanlar için grefti işlemi uygulanır. Doktor tarafından hastanın damağından parça alınıp, diş etine yapıştırılır. Bu sayede hassasiyet azalır ve zamanla yok olur.
- Eksiksiz ve doğru uygulanacak ağız bakım hijyeni sayesinde, özellikle kökeni temizlik kaynaklı hassasiyet yaşayanlar için iyi bir tedavi yöntemidir. Diş hassasiyeti nasıl geçer konusunda herkese uygulanması gereken işlemlerin genel adıdır.
Diş Hassasiyeti Tedavisine Karar Verme Öncesi Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?
Diş hassasiyeti tedavisine karar verme süreci yaşamamak adına en etkili yol, sorun gelmeden önlem almaktır. Yani genel olarak ağız ve diş sağlığı noktasında bazı kurallara uyarak bu problemin önüne geçebilirsiniz.
- Aşınma karşıtı, antiseptik özellikli, doktor tavsiyeli ağız içi gargarası kullanın.
- Yıl içinde en az iki defa diş hekimi kontrolünden geçin. (6 ayda bir)
- Doktor tavsiyesine uygun florürlü diş macunu kullanabilirsiniz. Bunun yanında ağız bakım ürünleri ile de bu sürece destek verin.
- Fazla asit ve şeker içeren gıdalardan uzak durun. Bu şekilde diş hassasiyeti tedavisine karar verme durumunun önüne geçebilirsiniz.
- Dişlerinizde kırık veya çatlak oluşur oluşmaz önleminizi alın. Çünkü bu durum ilerleyen süreçlerde diş minesi ve diş köküne kadar inerse, diş hassasiyeti ile başlayıp diş kayıplarına neden olabilir.
- Diş koruyucu tabakasını güçlendirmek için, mutlaka süt ve süt ürünleri tüketimine önem verin.
- Kalıntılara bağlı tartar ve plak oluşumunun önüne geçmek için diş ipi kullanın.
- Ağız içindeki asit oranını dengelemek için bol su tüketin. Bu işlem bakteri oluşumuna da engel olacaktır.
- Ağız kuruluğuna bağlı diş hassasiyeti tedavisine karar verme süreci yaşamak istemiyorsanız, tükürük arttırıcı çalışmalar yapabilirsiniz. Yani şekersiz sakız bu konuda işinize yarayacaktır.
- Aşırı soğuk, sıcak, şekerli, asitli ürünlerin dişlere temasını engellemek için pipet kullanın.