Diş hassasiyeti tedavi sonrası, gerekli ağız ve diş bakım sağlığına yönelik uygulamalar ile bu sorunu asgariye indirebilirsiniz. Böylelikle hem bu sorunun önüne geçmiş hem de ciddi sorunlara neden olmasını engellemiş olursunuz. Peki, tedavi sonrası yemek, ağız bakımı ve yapılması gereken detaylar nelerdir?
Diş Hassasiyeti Nedir?
Diş hassasiyeti, yani dişlerde sıcak soğuk hassasiyeti aşırı sıcak veya soğuk ürün tüketiminde sızlamalar şeklinde ortaya çıkar. Keskin, ani şekilde beliren sızlamalar bazen kendiliğinden geçebildiği gibi bazen rahatsızlık derecesinde uzun süreli devam edebilir.
Diş hassasiyeti diş köklerinde ve dentin tabakasında aşınma sonrası sızlama olarak da bilinir. Tek dişte olabileceği gibi tüm dişlerde de görülebilir. Genel olarak 30 ile 40 yaş arasındaki kişilerde ve özellikle kadınlarda ortaya çıkmaktadır. Diş hassasiyeti tedavi sonrası yapılacak uygulamalar, önlenemeyen diş kayıplarını engellemek ve rahatsızlık yaratan faktörleri ortadan kaldırmaya yöneliktir.
Diş Hassasiyeti Tedavi Sonrası: Diş Hassasiyeti Tedavi Sonrasında Yapmamız Gerekenler
Diş hassasiyeti ihmal edilmemesi ve ciddiye alınması gereken konulardan biridir. İyi bir diş hekimi tarafından diş hassasiyeti tedavi sonrası yapılacak müdahalenin ardından, kişisel olarak yapmanız gerekenleri kulak arkasına atmamalısınız.
Diş hassasiyeti tedavi sonrası doktorun bizlere tavsiye ettiği şekilde ağız ve diş bakım uygulamalarına devam etmelisiniz. Ancak bu şekilde hassasiyet sorunun önüne geçer ve tedaviye destek verebilirsiniz. Peki, doktor tavsiyesine uygun yürüteceğiniz bu uygulamalar genel hatlarıyla nelerdir?
1 – Diş Hassasiyeti Tedavisinden Sonra Yemek Düzeniniz Nasıl Olmalıdır?
Diş hassasiyeti tedavi sonrası en çok dikkat edeceğiniz nokta, soruna sebep olan en önemli konudur. Yani yemek düzeninde değişimler fazlasıyla işinize yarayacaktır. Peki, bu konuda sizlere ne gibi görevler düşmektedir?
Diş hassasiyeti tedavi sonrası kesinlikle aşırı sıcak ve soğuk ürünler tüketmeyin. Oda sıcaklığında ılık olacak şekilde yemeklerinizi tüketin. |
Şekerli, asitli, tatlı, ekşi yiyeceklerden uzak durun. Diş minesini zayıflatacak ve hassasiyet sorununa neden olacaktır. |
Ağız içinde bakteri ve asit üretimi dengesi için mutlaka bolca su tüketin. |
Diş hassasiyeti tedavi sonrası diş mine yapısını güçlendirmek adına süt ve süt ürünleri kaynaklı beslenmeye önem verin. |
Ağız içi tükürük dengesi, bakteri kaynaklı sızlama sorunun önüne geçecektir. Bu noktada şekersiz sakızlar ile tükürük dengesini sağlayabilirsiniz. |
Sert ürünleri dişleriniz ile kırmayın. Kırık kaynaklı hassasiyet probleminin önüne böylece geçmiş olursunuz. |
Diş yapısında aşınmaya sebep olacak alkol, sigara gibi zararlı alışkanlıklardan vazgeçin. |
Yiyeceklerin dişlere temasını engellemek adına, mutlaka diş hassasiyeti tedavi sonrası pipet kullanın. |
2 – Diş Hassasiyeti Tedavisinden Sonra Ağız Bakım Rutininiz Nasıl Olmalıdır?
Diş ve diş eti hassasiyetinin önüne geçmenin en etkili ve kesin çözümlerinden biri, ağız ve diş sağlığı yönünde uyacağınız hijyen kurallarıdır. Peki diş hassasiyeti tedavi sonrası ağız bakım rutini nasıl olmalıdır?
- Diş hassasiyeti tedavi sonrası yapacağınız en düzenli uygulama altı ayda bir olacak şekilde ağız ve diş sorunlarına bağlı hassasiyet probleminin önüne geçmek için diş kontrolüne gitmenizdir.
- Bunun yanında florür içerikli aşınma karşıtı diş macunu ve orta sertlikte bir diş fırçası ile uygun fırçalama tekniklerini uygulayın.
- Diş hassasiyetine neden olabilecek diş sorunlarından (kanal tedavisi, dolgu, kırık, çürük vb.) kurtulun.
- Ağrılara karşı mutlaka reçeteli ilaç kullanın.
- Çürüğe sebep olacak ve dolayısıyla hassasiyet yaratacak besin artıklarına karşı mutlaka diş ipi kullanın.
- Antiseptik ağız gargarası kullanın.
- Dişlerde doktor tavsiyesi olmadan diş beyazlatma ürünleri, ağız duş ürünleri gibi gereksiz aşınmaya sebep olan malzemelerden kaçının.
3 – Diş Hassasiyeti Tedavi Sonrası: Diş Hassasiyeti için En İyi Diş Macunu
Diş hassasiyeti için en iyi diş macunu tek başına yeterli bir çözüm değildir. Çünkü hassasiyetin sebepleri birbirinden farklıdır. Ancak ağız ve diş sağlığı konusunda uygulayacağınız kurallarla beraber yürütülürse işe yarayacaktır.
Ayrıca diş macunu kullanımında kesinlikle aşınma karşıtı florürlü diş macunu tercih etmelisiniz. Bu noktada diş yapısına en uygun olanı doktorunuz belirleyecektir.
Diş Hassasiyeti Nasıl Geçer?
Diş hassasiyeti noktasında diş sorunu kaynaklı sebeplere bağlı olarak tedaviler uygulanmaktadır. Yani her kişide yaşanan hassasiyet aynı sebepli değildir. Dolayısıyla nedene bağlı olarak tedavi şekli de değişmektedir. Peki diş hassasiyeti nasıl tedavi edilir?
- Doktor önerili florür içerikli diş macunları kullanılmalıdır.
- Çürük kaynaklı tedavilerde dolgu işlemi yapılmalıdır.
- Diş kökü zarar görmüş ilerlemiş çürüklerde kanal tedavisi uygulanabilir.
- Kırık ya da çatlamaya bağlı sızlama sorunlarında da yine kanal tedavisi, dolgu ya da duruma göre zirkonyum diş kaplama yoluna gidilebilir.
- Diş hassasiyeti tedavi sonrası kapsamında diş sıkma ve gıcırdatma kaynaklı sorunlara karşı gece plağı kullanılabilir.
- Yanlış ve eksik dolgu ya da restore işlemlerinde düzeltme yapılabilir.
- Açıkta kalan diş köklerine bağlı sızlama için diş etinden yama alınarak yapılacak grefti işlemi uygulanabilir.
- Diş minelerini güçlendirmek adına florür vernik işlemi uygulanabilir.
- Doğru ağız hijyeni uygulamaları ile diş hassasiyeti tedavi sonrası ağrıları minimuma indirebilirsiniz.
- Gerek estetik diş hekimliği gerekse çocuk diş hekimliği noktasında bu tedavi yollarına başvurulur.
Diş Hassasiyeti Neden Olur?
Diş hassasiyeti tedavi sonrası noktasında ortaya çıkan ilk belirti ani ve keskin şekilde sızlamalardır. Peki diş hassasiyeti neden oluşur? Hangi diş sorunları buna sebep olur?
Diş kırığı ve çatlağı |
Hassasiyet kaynaklı diş çürükleri |
Diş minesinin aşınması |
Diş veya diş eti çekilmesi |
Yanlış uygulanan diş dolgusu sonrası hassasiyet ve restorasyon işlemleri |
Agresif fırçalama yöntemleri |
Reflü sorunu |
Gereğinden fazla ağız duş uygulamaları |
Diş gıcırdatma ve diş sıkma sorunu |
Gereğinden fazla asitli, şekerli, ekşili, aşırı sıcak ve soğuk ürün tüketimi |
Diş yüzeyinde tartar ve plak oluşumu |
Diş beyazlatma dahil olmak üzere yanlış ağız bakım ürünleri kullanımı |
Diş teli sonrası hassasiyet oluşumu |
Diş Hassasiyeti Belirtileri Nelerdir?
Diş hassasiyeti kendini ani ve keskin ağrılar ve sızlamalar ile göstermektedir. Peki diş hassasiyeti tedavi sonrası noktasında ortaya çıkan diğer sızlama belirtileri nelerdir?
- Öncelikle hastalarda tüketilen aşırı soğuk, sıcak, şekerli, asitli, ekşili gıdalar sonrasında ani ve keskin şekilde sızlamalar olur. Bunlar, diş hassasiyetinin en belirgin belirtisidir. Genelde diş hassasiyeti bu tarz yeme şeklinden dolayı kendini gösterir.
- Dış faktörlere bağlı olarak dişlerde rahatsızlık ve huzursuzluk meydana gelebilir.
- Bunun yanında şekere, sıcağa, soğuğa, tatlıya karşı hassasiyet durumu görülebilir.
Bahsi geçen tüm belirtilerden sonra diş hassasiyeti tedavi sonrası kapsamında, mutlaka bu durumun önüne geçmek için iyi bir diş hekimi ile irtibata geçmelisiniz. Yasin Akgül Diş Kliniği bu konuda en kapsamlı ve kişiye özel tedavi yöntemleriyle başarılı işlere imza atmıştır.