Diş Minesi Nedir?

dis-minesi

Diş minesi dişin en dış tabakasıdır. İnsan vücudunun en sert maddesi olup, yüzde doksan beşi mineralden oluşur. Dişlere ışıltı katmasının yanında, tabaka kısmının kalınlığı da diş renginin belirleyici olmasında etkilidir. İdeal olan diş minesi 2 ile 3 mm arasında olur. Bu kalınlığa göre de diş rengi sarıdan maviye renklenmeye başlar.

Diş Minesi Neden Oluşur?

dis-minesi
Diş Minesi

Diş minesi yapısı mine, dentin tabakası, pulpa ve sement katmanından oluşur. Detaylı olarak açıklamalarına göz atabilirsiniz;

  • Mine: Vücudun en sert maddesidir. Dişin en koruyucu ve en dış katmanıdır. İçerisinde sinir hücreleri bulunmadığı için, dış etkenlere karşı duyarlı değildir. Çoğunluğu kalsiyum tuzundan oluşmaktadır.
  • Dentin tabakası mine altındaki katmandır. Yüzde 75’lik kısmı oluşturur. Isıya ve dokunma hissine karşı daha duyarlıdır. Diş yapısının asıl kitlesini bu kısım oluşturur. Canlı mineral tuzları ve çok sayıda kaynakcık bulunur. İçerisinde kanal tedavisi veya başka sebeplerle oyulmalara karşı açığa çıkan iplik uzantıları vardır.
  • Pulpa: Yani diş özü demektir. Orta kısımda bulunan yumuşak dokudur. Kök ucuna kadar uzanmaktadır. Uç kısmında kan damarları yer alır ve buna bağlı olarak hassasiyet fazladır. Bu kan damarları aynı zamanda dişi enfeksiyona karşı korumaktadır.
  • Sement Tabakası: Kökün etrafındaki kemiksi dokudur. Diş kökünü çene kemiğine sabitler.

Diş Minesi Aşınmasının Sebepleri Nelerdir?

Diş minesi aşınma sebepleri genel olarak gıda kökenlidir. Yani en çok tüketilen ve dişe zarar veren asitli ve şekerli gıdalar bu grupta yer alir. Bunun yanında;

  • Dişleri aşırı sert fırçalamak
  • Yanlış ya da eksik fırçalama teknikleri
  • Tırnak yeme
  • Gereğinden fazla diş taşı temizliği
  • Sert besinleri dişlerle kırmak ya da parçalamak da aşınma sebebidir.

Sayılan sebeplere bağlı olarak diş tabakasında aşınma yani korozyon meydana gelecektir. Bunun sonucu ise hassasiyet ve çürük karşınıza çıkacaktır. Dişlerde aşınma problemi, diş etlerine yakın yerlerde başlar. Yani aşınma sonucu dentin tabakası ortaya çıkar ve diş etlerinin rengi dönmeye başlar.

Diş Minesi Aşınmasının Belirtileri Nelerdir?

dis-minesiAğız ve diş sağlığına yönelik problemlerden biri olan dişlerdeki sert tabaka  aşınması oldukça rahatsız etmekte ve belirtileri gözle görülür derecede olmaktadır.

Bu belirtiler şöyle sıralanabilir;

Sıcak ve soğuğa karşı aşırı hassasiyet
Diş uçlarında oluşan tırtıklı yapı
Dişin en üst tabakasında yumuşak ve mat görünüm
Yer yer oluşan sararma ve koyu renk ortaya çıkması
Dişlerin teması sırasında çökme durumu
Diş aralarında oluşan kanama

 

Bu belirtilerin çoğu göz ardı edilemeyecek kadar önemli ve ciddidir. Ayrıca sorunlu, ağrı ve acı veren sızlamalar şeklinde kendini göstermektedir. Bu belirtiler başladığı anda, aşınma sürecine girmiş olursunuz. Acilen iyi bir diş hekimi ile irtibata geçmelisiniz. Bu noktada alanında uzman Yasin Akgül’den randevu alabilirsiniz.

Diş Minesi Nasıl Güçlenir?

İnsan vücudunda meydana gelen soyulma, kanama, aşınma gibi durumların çoğu düzelebilir. Ancak diş minesi yapısı gereği kendini asla onaramaz. Bunun için geri dönülmez hasarlar için diş aşınmasını önlemek, korumak ve güçlendirmek adına yapmanız gerekenler şöyledir;

  • Şeker, asitli gıda üretiminden uzak durun ya da tükettiğinizde mutlaka ağzınızı bol su ile durulayın.
  • Asitli ve şekerli gıdaları ağız içinde bekletmemeye önem verin ki dişlere yapışması engellensin.
  • Florür destekli diş macunu ve antiseptik ağız gargarası kullanın.
  • Orta sertlikte diş fırçası tercih edin. Dik açıyla fırçalamak yerine, fırça kullanımı çok sert olmayacak şekilde daha yatay ve eğimli bir teknikle dıştan içe doğru 45 derecelik açıyla fırçalayın.
  • Günde en az iki defa olacak şekilde dişlerinizi fırçalayın.
  • Yılda en az iki defa diş hekimi kontrolüne gidin.

Diş Minesi Kendini Yeniler mi?

dis-minesiSıkça sorulan sorulardan olan diş minesi aşınması, mine ve dentin tabakasının kendini onarma ihtimalidir. Diş koruyucu tabakası kendini yenileyemez. Aşınma belirtileri olduğunda mutlaka uygun tedavi ile düzeltilmelidir.

Diş tabakasının kendini onaramama sebebi ameloblast hücrelerinin diş patlaması esnasında ölmesidir. Yerine yeni hücreler oluşmadığı için kendini yenilemesi mümkün olmamaktadır. Bu tabakada aşınma meydana geldiğinde mutlaka iyi bir diş hekimi tarafından tedavi edilmelidir.

Diş Minesi Ne Kadar Sürede Yenilenir?

Diş minesi tabakası yenilenmez. Ancak aşınma sonrası gerekli tedavi ve ağız – diş sağlığı yönündeki bakımla güçlendirilir. Bunun için hekiminiz tarafından aşınmanın derecesine uygun olarak tedavi çeşidi belirlenir. Buna bağlı olarak da tedavi süresi uzayıp kısalabilir. Ancak ortalama güçlenme ve tedavi süresi 2 ile 3 seans arasında sürmektedir.

Diş Minesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalar tarafından dişteki mine tabakasında meydana gelen aşınma sorununda ihmalkarlık söz konusu olmaktadır. Her ne kadar önemsenmese de zaman, bu problem noktasında çok önemlidir. Yani ne kadar erken tedavi sürecine girilirse, o kadar erken iyileşme sağlanır. Dolayısıyla diş kayıplarının da önüne geçilmiş olunur. Bu noktada;

Mine tabakasının hangi oranda sorunlu olduğu belirlenir.
Mine aşınması sonrası oluşan çürüklere ya da diş kemiği çatlaklarına kanal tedavisi yöntemi uygulanır.
Ayrıca estetik gülüşler için invisalign tedavi yani şeffaf plak tedavisi uygulanır.
Bunun yanında gerekli durumlarda porselen lamine tedavisi de uygulanabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

dis-minesiDişteki mine aşınmasını engellemek, ilerde çok ciddi daha fazla diş kayıpları ve rahatsızlık yaratacak hassasiyet yaşamamak adına mühim bir konudur. Bunun için aşağıda yer alan sorulardan fikir edinebilirsiniz.

1 – Diş Minesi Aşınırsa Ne Olur?

Diş aşınması tedavi edilmediği zaman, diş çürükleri ve buna bağlı ilerleyen süreçlerde diş kayıplarına varana kadar ciddi sorunlara sebebiyet verebilir. Dentin tabakası mine kadar sert ve koruyucu değildir. Bu şekilde, zamanla biriken bakteriler dişe zarar vermeye başlayabilir.

2 – Diş Minesi Aşınması Ağrı Yapar mı?

Diş aşınması sebebi mine kaybıdır. Asitli ve şekerli gıda tüketiminden kaynaklıdır. Dolayısıyla diş minesi aşınmasına bağlı olarak dentin tabakası açığa çıkar ve hassasiyet ile ağrı oluşturur.

3 – Diş Beyazlatma Diş Minesine Zarar Verir mi?

Diş beyazlatma sırasında kullanılan solüsyonlar, diş hekimi kontrolünde belli yüzdeye göre kullanıldığında dişe zararı olmaz. Bunun yanı sıra dişte ve diş etinde yan etki oluşturmaz.

4 – Diş Minesi Neden Acır?

Mine tabakası çürük sebebiyle aşınmaya uğramış ve çatlamışsa; dış etkenler ile gelen uyaranlar sonrasında dişin içine iletilir. Aynı durum aşırı soğuk ve sıcak tüketimi için de geçerli olup, diş ağrısına ve şiddetli sızlamalara neden