Diş taşı temizliği, diş ve diş eti arasındaki kısımda dişin yüzeyinde oluşan sert tabakanın yok edilmesi noktasında uygulanan tedavi işlemidir. Bu işlem özel cihazlar yardımıyla yapılır. Diş eti çizgisinde oluşan plak zamanla inflamasyona ve hassasiyete neden olabilir. Bunun yanında diş eti çekilmesi, kanama ve birçok diş eti hastalıklarına sebebiyet verebilir.
Diş taşının yol açacağı en hafif sorun diş eti iltihabı yani gingivitis problemidir. Rengi değişmiş diş taşları, yapısı gereği yiyecek ve içecek kalıntılarını çok çabuk tutmaktadır. Bu da beraberinde ağız kokusu başta olmak üzere, ağız ve diş sağlığını olumsuz etkileyen sıkıntılara sebep olmaktadır. Diş taşı temizliği bağlamında yapacaklarınız aşağıda yer almaktadır.
Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?
Diş taşı temizliği evde çözüm bulunacak bir sorun değildir. Uzman diş hekimlerinin tedavisi ile klinik ortamında yapılmalıdır;
- Bunun için özel ultrasonik cihazlar ve özel el aletleri ile diş eti arasında oluşan tartar ve plak temizlenir.
- Bazı durumda lazer yöntemine de başvurulur.
- Temizleme işleminden sonra dişler özel cila malzemeleri ve fırça yardımıyla pürüzsüz ve parlak hale getirilir. Pürüzsüz diş yüzeyi demek, dişlerin plak tutmasını azaltmak demektir.
Diş Taşı Temizliği Ne Kadar Sürer?
Plak temizliği, oluşan tartar derinliği ve miktarına bağlı değişiklik gösterir. Diş hekimleri tarafından sadece diş taşları temizlenmez. Ağız ve diş sağlığı yönündeki tüm bakım yapılır. Ortalama olarak 25 ile 30 dakika arasında süren bu işlem, bazı durumlarda ileri diş eti problemlerinde 1 saati de bulabilir. Ancak genel olarak tek seansta biter.
Diş Taşı Temizliği Ne Sıklıkla Yapılmalı?
Tartar oluşumu sonrası profesyonel temizliğin ne kadar sıklıkla yapılacağına diş hekimi karar verir. Diş hekimi kontrolü ve ağız içi bakımı, bu noktada oldukça önemlidir. Diş hekimleri diş eti problemi ve tehlikesi bulunan durumlarda, diş taşı temizliği süresinin 6 ayda bir ayarlanmasını önermektedir.
Ağız içinde tükürük yapısı plak oluşumuna elverişli kimseler, daha sık muayene ve temizleme işleminden geçebilir. Dişlerde taş oluşumuna yatkın kişiler şunlardır;
Genellikle yaşlılık ve ilaç kullanımına bağlı ağız kuruluğu yaşayanlar |
Ağız içi bakımını yanlış ya da eksik yapanlar |
Sigara kullanan kişiler |
Baş ve boyundan radyoterapi alan kimseler |
Ağız hijyenini düzenli olarak yapmayanlar |
Aşırı derecede asitli ve şekerli gıda tüketenler |
Diş Taşı Temizliğinin Faydaları Nelerdir?
Diş taşı temizliği başta ağız ve diş sağlığı yönünde, diğer taraftan da estetik diş hekimliği noktasında oldukça önemlidir. Bu işlem sayesinde;
- Diş çürükleri önlenir.
- Diş ve diş eti hastalıklarının önüne geçilir.
- Estetik görünüm bağlamında daha beyaz dişler ortaya çıkar.
- Diş taşına bağlı ağız içi kokusu geçer.
- Diş taşı sonrasında oluşacak diş eti çekilmesi sorunu asgariye indirilir.
Diş Taşı Temizliği Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?
Tartar ve plak temizliği için, öncelikle iyi bir uzman diş hekimi ile irtibata geçmelisiniz. Temizlik bitiminden sonra hastaların da dikkat etmesi gereken noktalar vardır. Yani;
- ünde en az 2 ile 3 kez olacak şekilde, 3’er dakikalık fırçalama yapmalısınız.
- Dişler fırçalanırken fırçayı diş eti çizgisine dik açıyla tutmayın. Daha yatay ve 45 derecelik açıyla, hem aşınma hem de tartar oluşumu sorunun önüne geçebilirsiniz.
- Dişlerin sadece görünen kısmını değil, aynı zamanda damağa ve dile bakan kısımlarını da fırçalayın.
- Orta sertlikte diş fırçası ve florür içerikli diş macunu kullanın.
- Diş ipi kullanımı tartar oluşumuna engel olan en önemli malzemedir. Çünkü diş fırçasının ulaşamadığı yerlere diş ipi ile rahatlıkla ulaşıp kalıntıları temizleyebilirsiniz.
- Antiseptik içerikli ağız gargaraları da diş fırçasının ulaşamadığı yerlerde etkilidir.
- Şekerli, nişastalı ve asitli gıdalardan olabildiği kadar uzak durun ya da sınırlı tüketin. Ardından hemen bol su için.
- Ağız içi bakteri konusunda dil fırçalama da önemlidir.
- Düzenli ağız ve diş bakımını, yılda en az iki defa olacak şekilde yaptırın. Diş eti hastalıklarının önüne bu şekilde geçebilirsiniz.
Diş Taşı Temizliği Dişe Zarar Verir mi?
Ağız içinde yaşayan 700’e yakın bakteri çeşidi vardır. Bu bakteriler diş plağı üzerinde üremeye başlar. Üreyen bu bakteriler gıda ile birleştiğinde dişe zarar veren asite dönüşürler. Düzenli olarak diş ipi kullanımı, fırçalama ve kontrol sayesinde diş taşı oluşumunun önüne geçebilirsiniz.
Diş taşı temizliği, dişlere ve ağız sağlığına zarar veren uygulama değildir. Aksine ağız içi temizliği ve diş eti hastalıklarının oluşmaması için gereklidir. İşte bu noktada iyi bir diş hekimi noktasında Yasin Akgül’den destek alabilirsiniz. Profesyonel ellerde diş minesi ve diş etleri zarar görmeden temizliğinizi yaptırabilirsiniz.
Diş Taşı Temizliği Fiyat 2023
Diş taşı temizliği ilerde diş kaybı ve ciddi dereceli diş eti hastalıklarının önüne geçmek için yapılması gereken diş tedavi yöntemlerinden biridir. Diş minesine zarar vermeden uzman ellerde yapılmalıdır. Bunun için de kaliteli bir işlem için fiyat da ona göre paralel yönde artacaktır. Peki tartar temizliğinde fiyat üzerinde etkili etmenler nelerdir?
Diş hekiminin mesleki donanımı |
Tedavide kullanılan teknolojik cihaz durumu |
Temizleme yapılacak diş sayısı |
Temizlik öncesi ek tedavi gereken durumların düzeltilmesi |
Yıl içi enflasyon değerleri |
Klinik ücret politikası |
Tedavinin süresi |
Sıkça Sorulan Sorular
Diş yüzeyinde oluşan tartar ve plak oluşumu noktasında sorulan sorular üzerinden bu konuya dair fikir edinmek için, aşağıya göz atın.
1 – Diş Taşı Temizliği Neden Yapılır?
Diş yüzeyinde ve diş eti çizgisinde oluşan bu problemden, diş minesine ve diş etlerine zarar gelmemesi için kurtulmak gerekir. Bunun yanında diş eti iltihabı, kanama, diş etlerinde renk değişimi, diş eti çekilmesi vb. yaşamamak adına yapılması gereken diş tedavisidir.
2 – Diş Taşı Temizliği Acı Verir mi?
Diş taşı temizleme, acı ve ağrı veren işlemlerden değildir. Anestezi uygulanmadan yapılan bu işlemde ufak sızlamalar dışında sorun görülmez. Sadece temizlik sonrası aşırı sıcak ve soğuğa karşı geçici olarak hassasiyet yaşanabilir.
3 – Diş Taşı Temizliğinden Sonra Dişler Sallanır mı?
Diş taşının yoğun ve diş eti hastalıklarının ileri dereceli olduğu dönemlerde yapılan temizlik sonrasında diş destek dokusunu kaybedeceği için, sallanma problemi yaşanması oldukça normal bir durumdur.
4 – Diş Taşı Temizliği Çok Kanar mı?
Diş taşı temizliği sonrasında diş etlerinde bir miktar kanama ve hassasiyet problemi olabilir. Bunun sebebi diş etrafında boşluk açılmasıdır. Ancak bu durum birkaç gün sonra geçer. Hassasiyet için de sıcak ve soğuk tüketimine dikkat etmeniz gerekecektir.
5 – Diş Taşı Temizliği için Karbonat İşe Yarar mı?
Karbonat, tuz gibi benzeri içeriklere sahip ürünler aşındırıcı özellikte olduğu için, kesinlikle dişlerinizi bu ürünlerden destek alarak fırçalamayın. Dişin mine yüzeyinde korozyona sebep olup, daha fazla tartar ve plak oluşumuna yol açacaktır.