4 Soruda Diş Şeffaflaşması Nedir?

dis-seffaflasmasi

Diş şeffaflaşması sorunu yüzünden dişleriniz yarı saydam bir hal mi aldı? Dişlerde mine kaybı olarak bilinen bu problem için, iyi bir diş hekiminden randevu almalısınız. Başlarda ne kadar rahatsızlık vermese de ilerde, diş ağrısı ve hassasiyeti sorunlarına sebep olabilir. Bu konunun sebepleri ve tüm tıbbi tedavi yöntemleri aşağıda yer almaktadır.

1 – Diş Şeffaflaşması Nedir?

Diş şeffaflaşması, diş minesi ile ilgili bir problemdir. Diş minesi, güçlü diş yapısı için  önemli bir savunma mekanizmasıdır. Bu savunma mekanizmasında meydana gelen aşınmalar, diş şeffaflaşması sorununa sebebiyet vermektedir. Dolayısıyla tedavi edilmezse, zamanla diş hassasiyeti ve ağrılara doğru ilerleyecektir.

dis-seffaflasmasi
Diş Şeffaflaşması

İşte tam da bu noktada Ortaca Ortodonti Muayenehanesi doktorlarından Yasin Akgül’den randevu alabilirsiniz. Muğla ve Muğla’daki şanslı hastalar başta olmak üzere, dışardan gelen hastalarına en kaliteli hizmeti vermektedir.

2 – Dişlerde Şeffaflaşma Neden Olur?

Diş saydamlığı sorunu, dişlerin mine yapısının bozulmasıyla alakalıdır. Güçsüz ve aşınmış diş mineleri yüzünden, dişlerde yarı saydam görüntüler oluşmaktadır. Peki diş minesi neden aşınır ve dolayısıyla dişler neden şeffaflaşır?

Doğal Diş Yapısı Sorunu : Her kişinin diş yapısı ve diş sağlığı birbirinden farklıdır. Dolayısıyla, bazı bireylerin diş yapılarında mine tabakası ince olmaktadır. Bu da haliyle diş saydamlığına sebebiyet vermektedir.

Diş Aşınması Sorunu: Genelde yanlış ya da eksik fırçalama teknikleri yüzünden meydana gelmektedir. Yani sert diş fırçası kullanımı, uzun süreli ya da çok sık diş fırçalama gibi sebeplerden ötürü, diş mineleri zamanla aşınır. Dolayısıyla dişlerde belli bir süre sonra şeffaflaşma meydana gelir.

Asitli Gıda Tüketimi : Asit, başlı başına diş minesine zarar veren üründür. Bunu bir de gereğinden fazla tüketirseniz, dişlerde saydamlık yaşama ihtimaliniz artacaktır. Meyve suları, turunçgiller, gazlı içecekler asitli gıdalardan sadece bazılarıdır.

dis-seffaflasmasiDiş Yaralanma Sorunları : Dişlere gelen travmalar ve darbedeler sonucu, diş altındaki dentin yapısı daha belirgin hale gelmektir. Bu da demek oluyor ki eğer tedavi edilmezse, dişlerinizde zamanla şeffaflaşma olacaktır.

Diş Erozyonu Sorunu: Dişlerde aşınmaya sebep olan diğer sorun ise mide rahatsızlıklarıdır. Yani asitli reflü, ülser gibi mide problemleri sonrasında, mide asidi dişlerde zamanla aşınmaya sebebiyet verecektir. Dolaylı olarak bunun diğer anlamı da diş şeffaflaşması demektir.

Bulantı ve Kusmayı Tetikleyen Rahatsızlıklar: Hamilelik başta olmak üzere, bulumia hastalığı sonrası kusma ve bulantı sorunu yaşanacaktır. Her kusma demek, asidin ağız içinde birikmesi ve dişleri saydamlaştırması demektir. Bunun yanında çölyak hastalığı ve ağız kuruluğu da bu soruna neden olmaktadır.

3 – Diş Şeffaflaşması Nasıl Önlenir?

Her gün aynaya defalarca kez bakarsınız. Yüzünüzün en görünür yeri olan dişlerinizde, diş şeffaflaşması yaşamak ister misiniz? Veya yaşamadan önlemek istemez misiniz? Bu noktada yapmanız gerekenleri, diş hekimi kontrolü ve tavsiyesi eşliğinde uygulayabilirsiniz.

●       Dişlerinizi düzenli ve doğru bir şekilde fırçalayın. Diş fırçalama teknikleri için, diş hekiminizden yardım alın.
●       Sert bir diş fırçası kesinlikle kullanmayın. Yani, yumuşak kıllı bir fırça dişlerinize daha iyi gelir.
●       Diş minesine zarar vermeyen gıda listesini doktorunuzla belirleyin. Böylelikle asitli gıdalardan uzak durmuş olursunuz.
●       Diş sıkma ya da gıcırdatma gibi dış minesine zarar veren problemleriniz için, doktor onaylı diş plağı kullanın.
●       Dişlerinizi, gelebilecek travma ve darbelere karşı koruyun.
●       Şekerli yiyecek ve içeceklerden uzak durun.
●       Gün içinde tüketmeniz gereken su miktarını alın.

dis-seffaflasmasi4 – Diş Şeffaflaşması Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Dişleriniz diş minesini kaybetti ise, artık bunun geri dönüşü yoktur. Yani diş minesi kaybı, dişte kalıcı olarak görülmektedir. Ancak yine de diş şeffaflaşması noktasında rahatsızlık duyuyorsanız, bunu düzeltmenin birçok yolu vardır. Yapmanız gereken tek şey, iyi bir diş hekiminden randevu almaktır.

Estetik gülüş tasarımı anlamında, daha güzel görünümlü dişlere sahip olabilirsiniz. Ayrıca zaman içinde de diş yapınız daha güçlü hale gelecektir. Size en uygun tedaviye diş hekiminiz karar verecektir. Peki bu tedavi yöntemleri sayesinde diş şeffaflaşması nasıl geçer?

A – Diş Şeffaflaşması: Kuron Tedavisi

Kuron diş, saydamlık sorunu başta olmak üzere çürük ya da diğer diş problemleri için tercih edilen diş kaplaması yöntemidir. Bu noktada zirkonyum, porselen kuron tedavisi nedir? ve metal destekli kuron tedavileri kullanılmaktadır. Böylelikle, daha estetik açıdan güzel görünümlü dişlere sahip olabilirsiniz. Yapılış aşamaları şöyledir;

●       Öncelikle diş şeffaflaşması noktasında daha sağlıklı dişler için, çürükler temizlenir.
●       Ardından dişler hazır hale getirildikten sonra ölçü, laratuvar ortamında hazırlanır.
●       Diş dizilimi ile uyumu yakalandıktan sonra, özel yapıştırıcılar sayesinde kuronlar dişe yapıştırılır.

Genelde, doğal dişe en yakın diş şeffaflaşması tedavi yöntemi olan zirkonyum kuron diş tercih edilmektedir. Bu sayede dişin yapısı bozulmadan, rengi ve şekli konusunda önemli ölçüde düzeltmeler yapılır. Bunun yanı sıra bebeklerde diş şeffaflaşması noktasında, yaş aralığına uygun olarak kuron tedavisi yapılmaktadır.

B – Kaplama Diş (Lamine)

Diş kaplamaları kuron diş tedavisine nazaran dişin tamamında değil, sadece ön yüzeyinde kullanılır. Diş minesi güçlendirme adına ikinci seçeneklerden biridir. Diş şeffaflaşması noktasında, bu konuda en iyi seçenek olan lamine diş kaplamasını doktorunuz önerecektir. Lamine kaplama diş nasıl yapılır?

dis-seffaflasmasi

●       Öncesinde hastanın ağız içi 3 boyutlu cihazlar ile taranır.
●       Ardından, ölçü için dijital ortama aktarılır.
●       Hasta ile doktor işbirliği içinde hazırlanan bu ölçüler, özel yapıştırıcılar sayesinde diş yüzeyine entegre edilir.
●       Ancak bu noktada, az miktarda diş yapılarında inceltme yapılmaktadır.
●       Diş şeffaflaşması tedavi esnasında ağrı, acı yaşanmamaktadır.

C – Bonding Tedavi

Diş şeffaflaşması tedavi aşamasının üçüncü ayağını Bonding, yani kompozit diş dolgusu oluşturacaktır. Bu sayede dişinizdeki saydamlık görüntüsü gidecek ve diş rengine en yakın doğal tonlar ortaya çıkacaktır. Ayrıca, daha dayanıklı dişler meydana gelecektir. Peki diş minesi aşınması tedavisi Bonding nasıl uygulanır?

  • İlk olarak hasta hazır hale getirirlir. Sonrasında anestezi işlemi ve dişteki aşındırma ihtiyacı değerlendirilir.
  • Ardından dişler hazırlanır. Genellikle estetik diş hekimliği noktasında, Rubber Dam da denilen lastik örgü ile dişler izole edilir.
  • Diş yüzeyi ile dolgu materyali geçişinin sağlanması adına, diş yüzeyine pürüzlendirici ve bağlayıcılar uygulanır.
  • Daha sonra Bonding materyali, dişin doğal rengine en yakın halde seçilir.
  • Ardından kat kat yerleştirilmeye başlanır.
  • Son olarak diş şeffaflaşması sorunu için, diş yüzeyine cila ve son şekillendirme yapılır. Bu noktada cila aşaması çok önemlidir. Yani dişin renk tonunu kaybetmemesi adına pürüzsüzlük şarttır. Duruma göre, doktor tarafından 7 gün sonra tekrar cila da uygulanabilir. Lekelere ve diş şeffaflaşması sorununa karşı direnç açısından, oldukça mühim bir konudur.

D – Dolgu Tedavisi

Diş minesinin aşınması bağlamında oluşan diş şeffaflaşması sorununda uygulanan diğer tedavi yöntemi ise, kompozit dolgudur. Dolgu sayesinde diş yüzeyleri koruma altına alınarak, aşınmaların önlenmesi sağlanmaktadır.

Dişlere uygulanmadan önce yumuşak formludur. Işınlar sayesinde sert ve dayanıklı hale getirilerek diş aralarına ve yüzeylerine uygulanmaktadır. Diş renginde olduğu için saydamlık sorununu kapatır. Sizde de bu sorun varsa, Estetik Diş Hekimliği konusunda uzman doktor Yasin Akgül’den randevu alabilirsiniz.