Diş tedavilerinde, fonksiyonel veya estetik amaçlı olarak dişlerin yüzeyleri belirli maddelerle kaplanır. Bu işlemleri diş kaplama adı verilir. Çoğu zaman estetik amaçlı olarak yapılır ve hastanın diş yapısına, ten rengine, diş eti yapısına göre farklı maddeler kullanılır. Dişler çeşitli nedenlerden dolayı görüntü bozukluğuna ya da kayıplara uğrar. Diş kayıpları ya da çürük durumlarında bazı dişlerde dolgu yöntemi ile istenilen onarımlar yapılmaz. Bu durumlarda kaplama tekniği kullanılır ve istenilen estetik görüntü oluşturulur.
Diş Kaplama Çeşitleri
Dişlerin zarar gördüğü vaka durumlarına göre farklı diş kaplamaları yapılır. Diş hekimi muayenesi ile en uygun teknikler ve kullanılacak malzemeler belirlenir. Her hasta kaplama diş tedavilerinde yapılacak işlem türüne seçebiliyor. Hastaların diş yapılarına göre farklı teknikler kullanılır ve bu teknikler şunlardır.
- Metal destekli kaplama,
- Porselen laminate veneer,
- Empress kaplama,
- Zirkonyum kaplama,
Tedavi öncesinde hastaya hangi tekniğin daha uygun olabileceği ve özellikleri anlatılarak tercih yapması sağlanır.
Diş Kaplamaları Nasıl Uygulanır?
Diş yapısında istenilen estetik görüntünün oluşturulabilmesi için hastanın diş analizi yapılır ve yöntemler belirlenir. Hangi yöntemin kullanılacağına diş hekimi karar verir. İşlemlere başlamadan önce diş hekimi hastanın tüm diş şikayetlerini dinler ve ona göre planlama yapar. Daha sonra uygulama yapılacak bölümlerin ölçüsü alınır ve ölçüye göre kaplama işleminde kullanılacak malzemelerle kalıplar oluşturulur. Yapılacak kaplamalar hazırlandıktan sonra diş üzerine yerleştirilir ve kalıcı olması sağlanır.
Zirkonyum Diş Kaplama
Zirkonyum malzemesi ile düş yüzeyine yapılan kaplamalar daha çok çürük diş tedavilerinden kullanılıyor. Zirkon kaplama tekniği, hem ön hem de arka dişler için rahatlıkla kullanılabiliyor. Diş kaplamalarını daha çok beyaz diş görüntüsüne ve estetik gülüşe sahip olmak isteyenler talep ediyor. Ön dişlerde estetik görüntünün daha iyi olmasını sağlarken, arka dişlere yapılan kaplamalar dişlerin daha sağlam olmasını sağlıyor. Zirkonyum kaplamaların hastaya sağladığı tüm avantajlar anlatılır ve neden tercih etmesi gerektiği gösterilir.
Zirkonyum Diş Kaplamanın Özellikleri
Diş tedavilerinde her yaştaki kişiler daha beyaz ve estetik açıdan daha iyi görünümlü dişlere sahip olmak istiyor. Zirkonyum kapmalarının tercih edilmesini sağlayan özellikleri şunlardır.
- Çok sağlamdır ve kırılma göstermez,
- Doğal görünümlüdür,
- Aşınmaya karşı oldukça dirençlidir.
- Oksitlenmeye karşı dirençlidir.
- Yarı saydam yapısından dolayı ana dişlere daha uyumludur.
Hastanın diş yapısına göre daha kolay çalışmaların yapılmasını sağlar. Kolay şekil aldığı için istenilen beyaz renge kolay dönüşür.
Diş Kaplamasında Kullanılan Malzemeler
Diş tedavi yöntemlerinden birisi olan kaplamalarda farklı malzemeler kullanılıyor. Kullanılan malzeme türüne göre farklı sonuçlar elde ediliyor. Ülkemizde yapılan diş kaplama işlemlerinde en çok seramik, porselen, metal alaşımlı porselen, zirkonyum gibi çeşitli maddeler kullanılıyor. Madde seçimleri işlem yapılacak dişin yapısına ve elde edilmek istenilen estetik görüntüye göre yapılıyor. Dişler istenilen bakım yapılmadığı ya da çeşitli nedenlerden dolayı oluşan kayıp ya da yıpranmalara uğruyor. Diş kaplamaları ile bu sorunlar çözülmeye çalışılıyor.
Diş Kaplama Ne Kadar Zamanda Yapılıyor?
Diş kaplamaları işlem sürelerini etkileyen çeşitli faktörler vardır. Hastanın dişlerindeki hasar durumu, yapılmak istenilen estetik görüntü ve diş hekiminin tecrübesi işlemlerin kaç seansta tamamlanacağını gösterir. Ortalama olarak 3 seansta tüm işlemlerin tamamlandığı bilinir. Ancak hastanın diş yapısına ve işlem yapılacak diş sayısına göre 2 ya da 4 seans sürebiliyor. İstenilen estetik görüntünün elde edilebilmesi için tedavi sürecinde acele edilmemeli ve en iyi görünüm yakalanmaya çalışılmalıdır. Dişler üzerine çeşitli maddelerle kaplamalar yapılırken, hasar görmüş dişler üzerinde görünümü düzeltme ve güçlendirme işlemleri de yapılır.
Diş Kaplama Fiyatları
Diş tedavilerinde kullanılan yöntemler sürekli geliştirilmekte ve daha etkili işlemler yapılmaktadır. Diş kaplamalarında uzun yıllar seramik malzemesi kullanılmıştır. Gelişen sistemler sayesinde daha etkili ve kolay kullanılabilen zirkonyum maddesi en iyi kaplama olarak kullanılmaya başlamıştır. Diş kaplamaları için belirlenen fiyatlarda kullanılan malzeme türü ve özellikleri belirleyici olmuştur.
Diş hekimleri, hastayı muayene ettikten sonra talep edilen tedavi için en uygun malzeme seçeneklerini fiyat bilgileri ile sunar. Hasta hem istediği sonuç hem de bütçesine uygun fiyatları seçerek tedaviye başlanmasını sağlayabiliyor. Diş kaplama fiyatlarında her zaman malzeme çeşitleri belirleyici olmuştur.