Diş Hassasiyeti Tedavi Yöntemleri

dis-hassasiyeti-tedavi-yontemleri

Diş hassasiyeti tedavi yöntemleri; hastalarda hassasiyetin nedenine ve durumun ciddiyetine göre değişmektedir. Bu rahatsızlık en çok yaşanan diş problemlerinden olmaktadır. Dişler, vücudun en dayanıklı yerleri olsa da bazen kişileri zorlayan hassasiyet problemleri yaratabilmektedir. Ancak diş hassasiyeti tedavi yöntemleri ile çözülmektedir. Peki, ama nasıl?

Diş Hassasiyeti Nedir?

dis-hassasiyeti-tedavi-yontemleri
Diş Hassasiyeti Tedavi Yöntemleri

Çoğu hastada görülen diş hassasiyeti; soğuk veya sıcak tatlı, yiyecek ya da içeceklerin tüketilmesi sonrasında hissedilen ağrı ve huzursuzluk hissi olmaktadır. Ayrıca soğuk havada nefes alırken de ağrı ve huzursuzluk hissedilebilmektedir. Diş hassasiyeti; kök hassasiyeti ya da dentin aşırı duyarlılığı olarak da bilinmektedir.

En yaygın dental rahatsızlıklarından biri olan hassasiyet, tek bir dişte hissedilebildiği gibi dişlerin tümünde de ağrıya neden olabilmektedir. Bu ağrı; kısa süreli, keskin ve lokal bir şekilde yaşanmaktadır.

Diş hassasiyeti tedavi yöntemleri ile hissedilen ağrı ve huzursuzluk azaltılmaktadır. Genellikle bu rahatsızlık erkeklerden daha çok kadınlarda görülür. Ayrıca rahatsızlığın en sık yaşandığı yaş aralığı ise 30-40 yaş aralığıdır.

Diş Hassasiyetinin Belirtileri Nelerdir?

Bu rahatsızlık hastalarda belirti olarak iki şekilde ortaya çıkmaktadır. Açıklanacak olursa;

  • İlk belirti, hastalarda aniden yani dışarıdan herhangi bir etken olmadan geçmeyen diş sızlaması veya ağrısı görülmesidir. Böyle bir durumda diş hassasiyetinden bahsedebilmek mümkündür. Hastalar hiç bir sebep yokken aniden ortaya çıkan ağrıları mutlaka ciddiye almalı ve uzman bir doktora muayene olmalıdır. Sonrasında diş hassasiyeti tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.
  • İkinci olarak ise dış etkenler sebebiyle dişlerde oluşan huzursuzluk hissi ve ağrıdır. Yani bu durumlar; sıcak ve soğuk tatlı, içecek, yiyecek veya ekşi gıdaların tüketilmesi sonucu oluşmaktadır. Eğer diş hassasiyeti problemi olan kişilerde; belirtilen gıdaların tüketilmesinden sonra hassasiyet kendini gösterecektir.
  • Her iki durumda da sızlama yani huzursuzluk hissi ortak belirti olmaktadır. Diş hassasiyeti tedavi yöntemleri ile bütün bu belirtiler giderilmektedir.

Hangi Ağız ve Sağlık Sorunları Diş Hassasiyet Ağrısının Belirtisidir?

Kişileri oldukça rahatsız eden ve yaşam kalitesini düşüren diş hassasiyeti ağrısı; çeşitli ağız ve sağlık sorunlarının bir sonucu olarak ortaya çıkabilmektedir. Peki, hangi rahatsızlıklar diş hassasiyet ağrısını tetiklemektedir?

  • Diş kırıkları
  • Diş çürükleri
  • Mine çatlakları
  • Sert bir diş fırçasıyla fırçalama sonucu meydana gelen diş aşınmaları
  • Diş sıkma
  • Diş eti çekilmesi
  • Düzgün yapılmayan dolgu ve restorasyon işlemleri

Bahsedilen tüm bu sebeplerden dolayı dişlerde hassasiyet kaynaklı ağrı ve sızı yaşanabilmektedir. Hastalar Yasin Akgül Diş Kliniği’nden randevu alarak; diş hassasiyeti tedavisi için iletişime geçebilirler. Böylelikle uzman hekimlerin uyguladığı etkili diş hassasiyeti tedavi yöntemleri ile meydana gelen ağrı ve sızı durumları çözümlenmektedir.

Diş Hassasiyetine Neden Olan Durumlar Nelerdir?

dis-hassasiyeti-tedavi-yontemleriDiş hassasiyeti; hastalarda travmatik alışkanlıklara bağlı olarak meydana gelen diş eti çekilmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Yani, diş kronlarında ve diş köklerinde hassasiyet olarak iki farklı şekilde meydana gelir. Diş hassasiyeti tedavi yöntemleri ile hassasiyetin neden olduğu huzursuzluk hissi giderilmeye çalışılır. İşte, bu rahatsızlığa neden olan durumlar!

Diş köklerinde meydana gelen hassasiyetin nedenleri Diş eti hastalıkları

Sert fırçalamanın neden olduğu kök yüzeyinin aşınması durumu

Diş kronlarında meydana gelen hassasiyetin nedenleri Asitli gıda tüketimi

Diş gıcırdatma alışkanlığı

Sert fırçalama

Kürdan gibi ağız bakım ürünlerini yanlış kullanma

Kıl yapısı sert olan diş fırçasının kullanılması

Aşındırıcı özelliğe sahip diş macunu kullanılması

Diş Hassasiyetini Hangi Durumlar Artırmaktadır?

Günümüzde birçok hastada görülen diş hassasiyeti; ağrıya ve sızıya neden olmaktadır. Ayrıca bu belirtileri artıran durumlarda mevcuttur.

  • Diş hassasiyetini arttıran durumların başında çürük dişler gelmektedir. Yani çürümüş bir dişte madde kaybı oluşur. Böylelikle dişteki sinirler dışarıdan gelen soğuk veya sıcak yiyecek ve içeceklere, tatlıya karşı aşırı duyarlı olur. Uzman bir diş hekimi tarafından diş hassasiyet tedavisi uygulanarak bu sorun düzeltilebilir.
  • Ayrıca dişlerde oluşan kırıklar ve aşınmalarda; dişte madde kaybına neden olur. Bu sebepten dişlerde hassasiyet artırmaktadır. Hassasiyetin neden olduğu ağrı ve sızı için mutlaka diş hekimi tarafından diş hassasiyeti tedavi yöntemleri uygulamalıdır.
  • Aşırı derecede soğuk ve sıcak gıdaların birbiri ardına tüketilmesi ise, dişlerde şok etkisi yaratır. Bunun sonucunda hassasiyet artış gösterir.
  • Tüm bunların yanında diş sıkan hastalarda da bu rahatsızlığın arttığı görülmektedir. Çünkü diş sıkma sonucu kök yüzeylerinin ve diş minesinin aşınması meydana gelir. Bu da hassasiyetin artmasına neden olur.
  • Ayrıca hastalarda görülen diş eti çekilmeleri de hassasiyete artıran rahatsızlıkların başındadır. Uygun diş hassasiyeti tedavi yöntemleri ile diş etlerinin çekilmesi engellenmektedir.
  • Diş hassasiyeti için ilaç kullanımı da dikkat edilmesi gereken noktalardır. Ağız kuruluğuna neden olan ilaçların kullanılması tükürük miktarını azaltır. Bu durumsa bakteri ve plak artışına neden olur. Sonrasında ise diş hassasiyeti gelişir. Bunun sonucunda ise diş hassasiyeti tedavi yöntemleri uygulanması gerekir.

Diş Hassasiyeti Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

dis-hassasiyeti-tedavi-yontemleriGünümüzde diş hassasiyeti tedavi yöntemleri hastalara uygulanırken, hassasiyetin sebebini ve durumuna bakılmaktadır. Çünkü bu muayene göre uygulanacak olan hassas diş tedavisi dişe göre değişir. Peki, hassasiyeti neden olan durumları tedavi edebilmek için hangi yöntemler uygulanır?

  • Çürük diş hassasiyeti tedavi yöntemleri arasında dolgu işlemi yer almaktadır. Ayrıca diş ve çenede şiddetli hassasiyete veya ağrıya neden olan derin çürüklerde ise kanal tedavisi dişe uygulanır.
  • Diş kırıklarının neden olduğu diş hassasiyeti tedavi yöntemleri için kaplama ve dolgu uygulamaları yapılmaktadır.
  • Ayrıca diş sıkma sonrasında meydana gelen aşınmanın yarattığı diş hassasiyeti nasıl tedavi edilir? Aşınmaları kapatabilmek için gece plağı tedavisi yapılmaktadır.
  • Diş eti çekilmesinin neden olduğu diş eti hassasiyeti nasıl geçer? Bu durumun düzeltilmesi için uygulanan diş hassasiyeti tedavi yöntemleri; etkili diş eti tedavileridir.
  • Düzgün yapılmayan dolgu ve restorasyonlarda hassasiyete sebep olabilmektedir. Bu durumun düzeltilmesi için de yapılan işlemleri yenilemek gerekir.
  • Mine çatlakları sonrasında meydana gelen diş sıcak, soğuk hassasiyeti nasıl geçer? Uzman hekimlerce özel tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Hem çocuk diş hekimliği hem de estetik diş hekimliği tarafından bu yöntemlerin hepsi yapılır.

Diş Hassasiyeti İçin Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Eğer hastalar tarafından diş hassasiyeti önlenmek isteniyorsa; hassasiyete neden olan sebebin en iyi şekilde anlaşılabilmesi için mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır. Böylelikle hassasiyet sorununu ortadan kaldırmak için en uygun diş hassasiyeti tedavi yöntemleri uygulanmış olur.

Diş hekimleri hastalara yaptıkları muayenehane muayene sonrasında hassasiyetin sebebine göre; restorasyon ve dolgu işlemleri uygular. Ayrıca hekimler diş hassasiyeti tedavi yöntemleri ile birlikte hastalara; hassas dişler için diş ipi vb. bazı koruyucu ürünlerde önermektedir.

1 – Diş Hassasiyeti Tedavi Yöntemleri | Diş Hassasiyeti İçin Jel Kullanımı

Diş hassasiyeti tedavi yöntemleri uygularken, tedaviye ek olarak doktor tarafından önerilen jel kullanımı tercih edilebilir. Kullanılan jelin yapısı; dişteki hassasiyeti gidermeye yardımcı olmaktadır. Bu noktada hastalar diş hassasiyeti tedavi yöntemleri ile birlikte hızlı bir tedavi süreci için jel kullanabilirler.

2 – Diş Hassasiyeti İçin Piyasadaki Macunlar Etkili mi?

dis-hassasiyeti-tedavi-yontemleriDiş hassasiyeti tedavisi için piyasadaki bir diş macununun kullanılması yeterli olmamaktadır. Çünkü hassasiyete neden olan sebep bilinmeden ve uygun diş hassasiyeti tedavi yöntemleri uygulanmadan; ağrı ve sızı durumlarının giderilmesi noktasında sadece macunların bir etkisi yoktur. Ancak hassasiyetin oluşmaması için koruyucu olarak kullanılabilmektedir.

Diş Hassasiyeti Kendiliğinden Geçer mi?

Pek çok kişi, sıcak ve soğuk gıdaların, içeceklerin neden olduğu diş hassasiyetinden dolayı muzdarip olmaktadır. Peki, diş soğuk hassasiyeti nasıl geçer, kendiliğinden geçmesi mümkün mü? Bazen hassasiyet sorunu kendi kendine geçebilmektedir. Ancak bu durum uzun süreli bir şekilde yaşanırsa; daha ciddi ağız ve diş sağlığı sorunlarına işaret edebilmektedir.

Bu noktada hastalarda 2 veya 3 günden daha uzun süre ciddi hassasiyet problemleri görülürse, mutlaka uzman bir diş hekimine başvurulması gerekir. Ardından muayene sonrasında diş hassasiyeti tedavi yöntemleri, hastalara uygulanacaktır. Yasin Akgül Diş Kliniği’nden diş hassasiyeti konusunda uzman bir destek alabilir ve rahatsızlığın neden olduğu durumlara kısa sürede çözüme kavuşturabilirsiniz.