Diş Hassasiyeti Nedir?

dis-hassasiyeti

Diş hassasiyeti, aşırı soğuk ya da aşırı sıcak ürünlere karşı dişlerde oluşan sızlama sorunudur. Neredeyse 10 kişiden 8 kişide bu probleme rastlanmaktadır. Dişleri kaplayan dentin tabakasının zamanla aşınması ve zarar görmesi anlamına gelen hassasiyet sorununun çeşitli sebepleri vardır.

Sızlama ve zamanla ağrı yaratan diş hassasiyeti, kimi zaman yanlış beslenme kimi zaman eksik diş hijyeni noktasında kendini belli etmektedir. Hafife alınacak bir sorun değildir. İleri derecede sorunlara neden olmamak adına acilen diş hekimi ile irtibata geçmelisiniz.

Diş Hassasiyeti Belirtileri Nelerdir?

dis-hassasiyeti
Diş Hassasiyeti

Dişlerinizde aşağıdaki belirtilerden çoğunu yaşıyorsanız, hassasiyet olabileceğini göz önüne getirip acilen diş hekimi ile irtibata geçmelisiniz. Peki, ani ve keskin bir acı ile rahatsız edici şekilde ortaya çıkan diş hassasiyeti belirtileri nelerdir?

Dişlerde hassasiyet ve ağrı
Diş hassasiyeti sızlaması
Ara ara oluşan ani ve keskin acı
Soğuğa karşı dişlerde sızlama
Sıcağa karşı dişlerde sızlama
Şekere karşı hassasiyet
Ekşi yiyeceklere karşı hassasiyet oluşumu

Dişlerin dış yüzeyi, güçlü tabakalar tarafından korunmaktadır. Hasar sonrası diş minesinde zayıflamalar olacaktır. Bu da diş köklerinin açığa çıkması anlamına gelir. Aşırı soğuk, sıcak ya da yapışkan maddeli ürünlerin tüketimi sonrası kendini açığa çıkarmaktadır. Peki dişte soğuk hassasiyeti yani diş hassasiyeti neden olur?

  • Dişin dentin tabakası agresif fırçalama sonrasında aşınabilir ve buna bağlı olarak sızlamalar meydana gelebilir.
  • Asitli ve şekerli ürünler, diş etinin yapısında bulunan enamel tabakasını zamanla aşındırmaktadır.
  • Bilmediğiniz yerlerden aldığınız merdiven altı ağız hijyeni ürünleri asit içerikli olduğu için, yine aynı şekilde aşınmaya ve hassasiyete sebep olacaktır.
  • Doktor tavsiyesi olmadan dişlere yönelik uygulanan beyazlatma ürünleri, zamanla dişlerde aşınmaya sebep olacaktır.
  • Eğer çürük dişleriniz varsa, zamanla diş etlerinde sızlamaya sebep olacaktır.
  • Plakların temizlenmesine bağlı olarak belirli süre sonunda tartar ve diş taşı oluşumu gözlenebilir. Bu durum diş etlerinde hassasiyet demektir.
  • Dişlerde oluşan tartar ve bakteriler iltihaba neden olur. Buna bağlı olarak şişmiş diş etleri de hassasiyete sebep olur.
  • Diş etlerinde meydana gelen çekilmeler koruyucu tabakayı zayıflatır ve hassasiyete neden olur.
  • Özellikle uyurken dişlerini istemsiz sıkan kişilerin dişlerindeki enamel tabakası zarar görebilir. Bu da haliyle zaman içinde diş sızlamasına neden olur.
  • Ağız kuruluğu yapan diş ilaçları tükürük miktarını azaltacağı için, bakteri artışına ve dolaylı olarak hassasiyete sebep olur.
  • Dişlere uygulanan işlemler sonucu hassasiyet oluşmaktadır. Geçici bir durumdur. 1 hafta ile 10 gün arasında düzelme görülmektedir.

Diş Eti Hassasiyeti Neden Olur?

dis-hassasiyeti

Diş eti hassasiyeti sorunu, toplumda sıkça görülen problemlerden biridir. Sıcak ya da soğuk, ekşi ya da asitli ürünlerin yenmesine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Diş eti hassasiyetinin birçok sebebi vardır. Bunları şöyle sıralamak gerekirse;

Soğuk veya sıcağa karşı sızlama
Diş eti rahatsızlıkları
Diş gıcırdatma sorunu
Diş eti çekilmesi
Yeni diş tedavisi
Reflü
Diş çürüğü
Diş kırığı veya çatlağı
Diş taşı ya da plakları
Gereğinden fazla ağız duşu yapmak

Diş Hassasiyetinin Tedavisi Var mıdır?

Diş sızlamasına bağlı olarak ortaya çıkan dişte soğuk hassasiyeti nasıl geçer noktasında, diş hekiminiz profesyonel olarak durumun ciddiyetine ve kişiye uygun tedavi yolları uygulayacaktır. Peki diş hassasiyetine ne iyi gelir?

  • Doktor önerili florür destekli, aşınma karşıtı diş hassasiyeti için diş macunu desteği alabilirsiniz.
  • Özellikle sıvı tüketiminde hassas olan dişleri pas geçme özelliği ile pipet oldukça işlevseldir.
  • Doktorunuz tarafından diş minesini güçlendirmek adına florür vernik uygulaması yapılabilir.
  • Genelde kaplama işlemlerinde çürük temizlendikten sonra, sızlama problemi için kompozit dolgu vb. ajanlar uygulanmaktadır. Bu şekilde sızlama problemi asgariye indirilmiş olur.
  • Açıkta kalan diş köküne, hastanın damağından alınacak olan diş eti parçasıyla yama yapılarak, diş sızlaması hafifletilir.
  • Hassasiyete enfeksiyon veya iltihap neden oluyorsa, diş hekimi tarafından diş pulpasına zarar veren doku çıkarılır. Yani kanal tedavisi işlemi uygulanabilir.
  • Eksiksiz ve doğru ağız bakımı sayesinde diş ve diş eti hassasiyeti nasıl geçer şikayetinden kurtulabilirsiniz.
  • Ayrıca diş hassasiyeti kendiliğinden geçer mi konusunda yeni diş tedavisi olduysanız, doktorunuz tarafından diş hassasiyeti için ilaç

1 – Diş Hassasiyeti Kendiliğinden Geçer mi?

dis-hassasiyeti

Bu sorunu yaşayanlar için en çok merak edilen sorulardan biri de diş ve diş eti hassasiyetinin kendiliğinden geçip geçmeyeceğidir. Diş hassasiyeti bazı hastalarda kendiliğinden geçeceği gibi belli bir süre yeniden ortaya da çıkabilir. Özellikle yiyecek ve içecek tüketilmesi sırasında tekrar baş gösterebilir.

Yeni diş tedavisi yaptırmış olan kişilerde diş hassasiyeti 1 ile 10 gün arasında kendi kendine geçmektedir. Ancak diğer zamanlarda kendiliğinden geçmesini beklemek mantıklı bir çözüm değildir. Sadece gereksiz zaman kaybı olacaktır. Bu noktada hemen diş hekimi ile irtibata geçmelisiniz.

2 – Diş Hassasiyeti Önleme Yolları Nelerdir?

Bu sorunla başa çıkmanın en etkili yolu gelmesini önlemektir. Yani bunun için uygun beslenme düzeni ile ağız ve diş sağlığı noktasında bazı kurallara dikkat etmelisiniz. Yani;

  • Diş hassasiyeti için gargara noktasında antiseptik ve aşınma karşıtı ağız gargarası kullanın.
  • Daha sonra 6 ayda bir olacak şekilde düzenli ağız ve diş sağlığı muayenesine gitmelisiniz. Bunu hayatınızın bir rutini haline getirin.
  • Doktor önerili florürlü diş macunu ve ağız bakım ürünleri kullanmaya özen gösterin.
  • Ne çok sert ne de çok yumuşak olmayacak şekilde orta sertlikte diş fırçaları kullanın. Nazik hareketlerle diş fırçalama tekniklerini uygulayın.
  • Asitli, şekerli yiyeceklerden uzak durmaya çalışın.
  • Diş kırığı ve çatlağı noktasında acilen tedavi olun. Çünkü ileri derecelerde pulpa zarar göreceği için, sızlama ve buna bağlı hassasiyet şikayetleri artacaktır.
  • Diş minesini güçlendirmek adına süt ve süt ürünleri tüketin.
  • Diş minesini korumak adına, tükürük üretimini arttırıp bakteri üretimini engelleyen şekersiz sakız çiğneyin.
  • Atıklardan etkilenen diş çürüğü yaşamamak ve dolayısıyla diş minesine zarar vermemek için, mutlaka dişlerinizin arasını diş ipi ile temizlemeye önem verin.
  • Ağız içi asit dengesini sağlamak için mutlaka bol su için. Bu şekilde hem asit dengesi sağlanacak hem de bakteri oluşumu engellenecektir.

Diş Hassasiyeti Yaygın Bir Problem midir?

Diş hassasiyeti özellikle son dönemlerde fazlasıyla yaygınlaşmış ağız ve diş sağlığı sorunlarındandır. Ortalama olarak popülasyonun yarıdan çoğunda görülen bu rahatsızlık, eğer ki tedavi edilmezse zaman içinde şiddetlenebilir. Ancak bazı zamanlarda durumun ciddiyetine göre de kendiliğinden azalıp zamanla yok olabilir.

Kadınlarda belli dönemlerde hormonal değişimlere bağlı olarak erkeklere nazaran daha çok görülmektedir. Rahatsızlık noktasında en şiddetli boyuta ulaşan yaş aralığı 30 ile 40 arasında değişmektedir. Bu konuda yaşayacağınız problem için başarılı işlere imza atmış, alanında uzman Dr. Yasin Akgül’den randevu alabilirsiniz.