Diş Çürüğü Nedir, Sebepleri Nelerdir?

dis-curugu

Diş çürüğü konusunda ağız ve diş sağlığında belirleyici faktörlerden en önemlisi, tüketilen besinlerdir. Bundan dolayı dişlere zarar veren besinler yerine, sağlığa olumlu katkıda bulunan yiyecekleri tüketmenizde fayda vardır. Bunun yanında, çürüğe sebebiyet veren birçok etkene detaylı olarak aşağıdaki yazıdan bakabilirsiniz.

Diş Çürüğü Nedir?

Her yaş grubunda ortaya çıkabilen bu sorun, dişin sert yüzey tabakasının çeşitli sebeplerle tahrip edilmesidir. Diş yüzeylerinde bakteri plakları sonucu oluşur. Bu, diş minesine zarar veren ve saldıran asit üretimine neden olur. Plakların yapısının yapışkan yüzeyli olması, zamanla diş minesinin parçalanmasına yol açar. Bu da dişlerde boşluk ve çürük oluşumu demektir.

dis-curugu
Diş Çürüğü

Diş kökleri yüzeye göre daha hassas olup, çürümeye yatkındır. Çocuklarda ve gençlerde daha yüzeysel çürükler, orta yaş ve üstünde derinsel çürükler meydana gelir. Bu noktada yapmanız gereken ilk iş, bir diş hekiminden randevu almaktır.

Diş Çürüğü Neden Olur?

Diş çürüğü başlangıcı, öncelikle dişte küçük delik halinde meydana gelir. Sonrasında derin oyuklar ve diş çürüğü kokusu sorununa varana kadar ilerler.

Diş çürümesinin gözle görülür ilk nedeni, düzenli ağız ve diş sağlığı bakımının yapılmamasıdır. Peki detaylı olarak diş çürüğü neden olur?

●       Dişlere yapışan plaklar ( Bakteri, tükürük, asit, yiyecek kalıntıları)
●       Reflü gibi mide sorunları (Mide asidi ağıza gelerek diş minesini yıpratır.)
●       Anoreksiya ve bulimia tarzı hastalıklar
●       Aşırı şekerli ve asitli gıda tüketimi
●       Yeteri kadar florür almamak
●       Düzenli diş kontrolüne gitmemek
●       Ağız kuruluğu sorunu yaşamak
●       Düzenli olarak ağız ve diş sağlığına önem vermemek
●       Ayrıca, diş ipi kullanımını ihmal etmektir.

Diş Çürüğü Ağrısı Neden Olur?

Dişlerde soğuk sıcak hassasiyeti belirtisiyle çürükler kendini belli etmeye başlar. Bu hassasiyet ağrıyla karıştırılmamalıdır. Ancak çürükler ilerlediği zaman, yani diş sinirine vardığında diş ağrısı oluşur. Bu aşamaya gelmeden, acilen diş hekimiyle irtibata geçmelisiniz.

Çürük sebebiyle dişlerin yüzeyinde boşluklara yemek artıklarının dolmasıyla basınç artacağı için, ağrı oluşacaktır. Bu ağrının sebebi, diş etinde oluşan sıkışmadır. Diş araları temizlenerek, ağrı asgariye indirilebilir. Bunun yanında ağrıya sebep olan diğer faktörler nelerdir?

●       Diş çürüğü diş köküne ulaştı ise
●       Diş yüzeyinde olan bakteri ve enfeksiyonlar sonucunda diş apsesi oluştuysa
●       Dişte çatlak veya kırık durumu varsa
●       Önceden yapılmış dolguda hasar olduysa
●       Sakız çiğneme, diş sıkma ve gıcırdatma sonrasında dişlerde tahribat oluştuysa
●       Diş etinde enfeksiyon varsa
●       Yeni bir diş patlaması durumu yaşanıyorsa
●       Yirmilik diş problemi sorunları oluştuysa, ağrı meydana gelecektir.

Diş Çürüğü Çeşitleri Nelerdir?

dis-curuguDüzenli olarak ağız ve diş bakımı sağlanamadığı takdirde, diş çürükleri meydana gelecektir. Bu noktada ilk olarak diş hekimi ile beraber hareket etmelisiniz. Doktorunuz ön muayene sonrası, ne türden çürük olduğunu sizlere söyleyecektir. Ayrıca bunun yanında daha detaylı çürük bilgisi için, röntgen çekecektir. Bu noktada dişlerde oluşan üç çeşit çürük vardır;

Kökte Meydana Gelen Çürük : Genelde orta yaş ve üstünde meydana gelir. Diş etlerinin çekilme olasılığı daha yüksek olan hastaların diş kök yüzeyinde oluşur.

Pit ve Fissür Diş Çürüğü :  Bu çürükler daha çok arka dişlerde meydana gelir. Çiğneme yüzeylerinde oluşan bu sorunu, iyi bir ağız hijyeni sayesinde engelleyebilirsiniz.

Pürüzsüz Yüzey Diş Çürüğü : Bu tür çürükler plak ve kalıntı temizliği yapılmadığı zaman dişin yüzeyinde oluşur. En nadir ve hafif türdür. Doğru diş ipi kullanımıyla önüne geçilebilir.

Bunun yanında dişlerin farklı bölümlerinde meydana gelen çürümelere bağlı olarak isimlendirmeler yapılmaktadır. Bunlar;

  • Mezial Okluzal Çürükler : Ağzın ön yüzeyinde bulunan yan yüzey dişlerde görülen çürüklerdir.
  • Distal Okluzal Çürükler : Ağzın arka kısmında bulunan yan yüzey dişlerde meydana gelir.
  • Mezial Okluzal Distal Çürükler : İki yan yüzeyde de meydana gelen çürüklerdir.
  • Kole Çürükler : Ön yüzey çürükler de denilir. Diş eti ile ön dişlerin arasının çürümesidir.

Diş Çürüğü Nasıl Geçer?

Diş çürüğüne ne iyi gelir bu sorunun cevabı, çürüğün derecesine göre değişim göstermektedir. Bu sebeple, öncelikle 4 derecede bulunan çürük türlerinden bahsetmek gerekir. Bu noktada derecelerine göre diş çürüğü ağrısına ne iyi gelir?

  • Birinci derece çürükler başlangıç aşamasıdır. Bu aşamada sadece küçük delikler ve renk değişimi olur. Yoğun diş bakımı uygulaması ile çürük önlenebilir.
  • İkinci derecede net şekilde görülen çürükler meydana gelecektir. Bu aşamada çürük henüz sinire kadar inmediği için, ağrı oluşumu söz konusu değildir. Bu aşamada dolgu tedavisi gerekebilir.
  • Üçüncü derecede çürükler, dişin daha yumuşak tabakasına kadar ulaşır. Bu aşamada hafif sızlama ya da ağrılar görülebilir. Kanal tedavisi ile diş anotomisi kurtarılabilir.
  • Son aşamada ise artık çürük, derin noktalara gelmiş ve sinire ulaşmıştır. Şiddetli ağrı kendini göstermiştir. Herhangi bir tedavi yapılamaz. Diş çekimi gerçekleşir.

Diş Çürüğü Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

dis-curuguYukarıda bahsedilen belirtilerden herhangi biri varsa, hemen diş hekiminden randevu almalısınız. Doktorunuz fiziksel muayene ya da röntgen sonucunda gerekli yöntemi belirleyecektir. Çürük derecesine göre en çok tercih edilen tedavi yöntemleri şunlardır;

1 – Erken Tedavi

Çürümenin başlangıç aşamasında, dolgusuz ya da kanal tedavisiz şekilde sorun giderilebilir. Doktor tavsiyeli basit florür uygulaması ile önüne geçilmiş olur. Çürümenin erken evresinde yapılacak müdahale ile diş minesi eski haline gelebilir.

2 – Diş Çürüğü Dolgusu

  1. ya da 3. dereceli diş çürüklerinde, tahrip olan doku dişten çıkarılarak yerine dolgu malzemesi ile diş restore edilir. Bu şekilde, öncelikle diş çürüğü temizlenir. Sonrasında boşluk olan yere diş dolgusu malzemesi yerleştirilir. Günümüzde kompozit dolgular oldukça estetik ve işlevseldir.

3 – Kuron İşlemi

Kuronlar, üst derece çürük tedavisinde kullanılan yöntemlerden biridir. Çürümenin çok ileri aşamalarında diş içindeki hasarlı doku oranı fazladır. Diş hekimi bu noktada, diş üzerine özel kapak yerleşimi tercih edebilir. Bu sayede diş rengine en uygun yöntem belirlenmiş olur. Tabi ki de bu aşamada diş çürüğü temizleme işlemi yapılır.

4 – Kanal Tedavisi Operasyonu

Diş çürüklerinin 3. aşamasında kanal tedavisi gerekebilir. Diş hekiminiz diş köklerini kurtarmak adına sinir dokusunu ve çürümüş kısımları çıkarır. Peki tedavi, detaylı olarak nasıl yapılır?

●       Öncelikle hastaya anestezik işlem uygulanır.
●       Ardından özel cihazlar ile çürüyen kısımlar ve sinir dokuları çıkarılır.
●       Ardından diş boşluğu sterilize edilir.
●       Oluşan boşluk içine dolgu ve gerekli durumlarda kuron uygulaması yapılır. Bu şekilde diş kurtarılmış olur.
●       Sonrasında enfeksiyon riskine karşı antibiyotik ve ağrı kesiciler verilebilir.

5 – Diş Çekimi

Diş çürüklerinin son aşamasında, artık dişin kurtulma şansı kalmamıştır. İşte bu durumda diş çekilmek zorunda kalabilir. Ancak bu şekilde, şiddetli ağrı ve koku oluşumu yok edilir. Son aşamaya bırakmadan mutlaka erken teşhis dönemi için, diş hekiminden randevu almalısınız.

dis-curuguDiş Çürüğü Fiyatları Nasıldır?

Diş çürüğü fiyatları belirlenirken tedavi süresi, sorun derecesi ve yönteme göre fiyat aralığı değişmektedir. Ayrıca kullanılan malzeme kalitesi de fiyatı etkiler. Bunun yanında tecrübeli ve donanımlı diş hekimi de fiyat üzerinde belirleyicidir. En uygun fiyatla, en kaliteli hizmeti almak adına Yasin Akgül’den randevu alabilirsiniz.