Diş köprüsü operasyonu, diş kayıplarına bağlı boşluk sorunlarında kullanılan tedavi yöntemidir. Uygulanacak olan yöntem tedavi çeşidine ve boşluk derecesine bağlı olarak değişmektedir. Burada en önemli detay, sağ ve sol sağlam dişlerden destek almaktır. Diş eksikliğinin bulunduğu yere en uygun tedavi yöntemi, doktorunuz tarafından belirlenecektir.
Diş Köprüsü Nedir?
Ağız içinde çekim ya da kayıplar sonrası boşluklar oluşmaktadır. Bu kayıpları restore etmek amacıyla, sağ ve sol komşu dişlerden destek alınarak yapılan işlemin adıdır. Bu işlemde sağlam olan iki diş, törpüleme yöntemiyle küçültülür. Sonrasında boşluk, köprü yöntemiyle kapatılmaya çalışılır. İlerde ağız ve çene yapısındaki bozulmaların önüne geçmek amacıyla, bu durum önemlidir.
Diş Köprüsü Nasıl Yapılır?
Tedavi noktasında öncelikle kaliteli ve başarılı bir diş hekiminden randevu almalısınız. Daha sonra, doktor ile verilen ortak karar sonrasında size en uygun tedavi yöntemi belirlenir. Detaylı olarak bu işlemin uygulanış şekilleri aşağıda verilmiştir;
- Diş köprüsü tedavisine karar verildikten sonra, boşluğun yanındaki sol ve sağ sağlam dişler küçültülür. Ardından pürüzsüzlük adına törpülenir.
- Daha sonra köprü için diş ölçüsü alınır.
- Bu arada hastaya geçici köprü diş takılır.
- Ölçüsü alınan kalıcı köprü diş, 3 ile 10 gün arasında hazır hale getirilir. Bu noktada da diş köprüsü ne kadar zamanda yapılır cevabını almış olursunuz. Yani ortalama olarak 2 ile 3 seansı bulmaktadır.
- Son olarak hazırlanan dişlerden sonra prova yapılıp, kalıcı köprü yapımına geçilir.
- Kalıcı dişler diş köprüsü yapıştırıcısı ile özel olarak dişlere entegre edilir.
- Köprü yerleştirildikten sonra, diş hekiminiz tarafından son kontroller yapılır. Bu noktada çiğneme, ısırma ya da konuşma gibi fonksiyonların çalışması takip edilir. Gerekli durumlarda ek işlemler yapılır.
Diş köprüsü nasıl yapıştırılır için, Ortaca Ortodonti Muayenehanesi hekimi Yasin Akgül’ün başarılı performanslarını izleyebilirsiniz.
Diş Köprüsü Ömrü Ne Kadar Olur?
Travma ya da başka sebeplerden kaybedilen eksik dişlerin tedavi sonrası diş köprüsü ömrü noktasında, size büyük pay düşmektedir. Doktor tavsiyelerine uyarak, yani gerekli ağız hijyenine dikkat ederek diş köprüsü kaç yıl dayanır sorusunun cevabını uzatabilirsiniz.
Diğer taraftan doktorun kullanmış olduğu malzeme kalitesi, tedaviye gösterdiği özen ve tecrübe de bu sürenin uzatılmasında etkilidir. Ayrıca yıllık olarak gideceğiniz düzenli kontroller, süre üzerinde belirleyici olmaktadır. Ortalama olarak 5 – 15 yıl arası görünse de bu sürecin uzaması elinizdedir.
Diş Köprüsü Çeşitleri Nelerdir?
Birden fazla diş kayıplarında, ağız içi dengesini korumak adına ve dişlerde restore amaçlı yapılan işlemlerin tümüdür. Birden fazla çeşidi bulunan bu operasyonda, hastanın diş ve çene yapısına en uygun tedaviyi doktor belirleyecektir. Bu noktada, son dönemlerde giderek artan tedavi çeşitleri vardır. Bunlar şöyle sıralanacak olursa;
1 – Porselen Köprü Diş
Geleneksel diş köprüsü ve en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Komşu dişlere sabitlenecek gövde diş sayesinde, tutuculuk ve dayanıklılık hedeflenmektedir. Peki porselen köprü diş nasıl yapılır?
● Köprü dişe destek verecek sağlam dişler törpülenir. Bu şekilde dişler küçültülerek, köprü için hazır hale getirilir. |
● Diş yapısına en uygun ölçü alınır ve laboratuvara gönderilir. |
● Kalıcılar gelene kadar geçici dişler takılır. |
● Gelen kalıcı dişler özel yapıştırıcı ile köprü görevi görecek şekilde dişe entegre edilir. |
● İç kısım metal, üst kısım porselen olduğu için ışık geçirgenliği azdır. Bu sebeple doğal diş görünümü konusunda diğer yöntemlerden daha farklıdır. |
● Genelde, estetik olarak hoş görünümlü zirkonyum destekli porselen tercih edilir. |
2 – Maryland Diş Köprüsü
Kanatlı köprü diş olarak da bilinmektedir. Özellikle diş restore işlemlerinde tercih edilir. Köprü işlemi, sağlam dişlere zarar vermeden yapıştırma yöntemiyle uygulanır. En dikkat çekici özelliği budur. Detaylı olarak nasıl yapılır?
● Boşluk dişlerin yerine geçici olarak hazırlanan köprüler, komşu sağlam dişlerin arka tarafına tutturulur. |
● Bu sayede kesilme ve törpü işlemi olmadan köprü yapılmış olur. |
● Sabitliği ve dayanıklılığı diğer yöntemlere göre daha azdır. |
● Kalıcı diş ölçüsü hazırlandığında özel yapıştırıcılar ile sağlam dişlere entegre edilir. |
3 – İmplant Köprü Diş
Çenede köprü olabilecek bir diş kalmadığında yani, gereğinden fazla boşluk bulunması durumlarında işe yaramaktadır. Ayrıca son dönem popüler tedavi yöntemlerinden biridir. Peki diş implantı köprü özellikleri nelerdir?
● Doğal dişin kalmadığı durumlarda, çene kemiği içine implant vidaları yerleştirilir. |
● Her diş eksikliği için değil; fazla sayıdaki diş eksiklikleri için, az oranda implant uygulaması ile köprü işlemi sağlanır. |
● Bu köprü sayesinde dişler birbirine bağlanır. |
● En sağlam olan teknik ise, implant üstü protezler ile köprü yapmaktır. |
4 – Dirsekli Köprü Diş
Geleneksel köprü dişe fazlasıyla benzemektedir. Ancak tek fark, yapay dişin sadece tek doğal dişe yapıştırılmasıdır. Yani bu yöntemin uygulanabilmesi için, boşluğun sağında ya da solunda tek sağlam dişin kalması gerekir. Çok güç istemeyen diş bölümleri için tercih edilen yöntemdir. Peki nasıl yapılır?
● Boşluğun ya sağında ya da solunda sağlam tek diş küçültülür ve törpülenir. |
● Geçici köprü sonrası hazırlanan kalıcı köprü işlemi, yapıştırıcı ile sağlam dişe sabitlenir. |
● Serbest sonlu diş köprüsü ile hemen hemen aynı özelliklere sahiptir. |
5 – Geleneksel Diş Köprüsü
En yaygın diş köprüsü çeşitlerinden biridir. Sağ ve sol tarafta bulunan sağlam iki diş arasındaki boşluklara uygun yoldur. İki taraflı yapıştırma işleminde, diş kronları sayesinde sabitleme sağlanır. Bunu yaparken de sağlam dişlere az da olsa törpü işlemi uygulanır.
6 – Serbest Sonlu Köprü Diş
Asma köprü diş diye de bilinir. Diş kaybının yalnızca tek tarafında sağlam diş kalması durumunda tercih edilir. Amaç, doktor tarafından hastanın hareketli protez kullanma zorunluluğunu ortadan kaldırmaktır.
Diş Köprüsünün Faydaları Nelerdir?
Diş köprülerinin, ağız ve çene yapısı dengesini koruması bakımından birçok faydası bulunur. Estetik olarak güzel görünümün yanında, diş sorunlarına da çare olan bu operasyonun avantajları şunlardır;
- Hastada diş kayıpları sebebiyle meydana gelen özgüven eksikliği ortadan kalkar.
- Bunun yanı sıra çiğneme, ısırma ya da konuşma gibi fiziksel aktivitelerde yaşanan sıkıntılar yok olur.
- Eksik diş sorunu yüzünden, yüz ve çene görünümünde meydana gelen olumsuzluklar düzene biner.
- Özellikle yemek esnasında, diğer dişler üzerine binen fazla basınç bu şekilde ortadan kaldırılmış olur. Böylelikle diğer dişlerin korunumu da sağlanmış olur.
Diş Köprüsü Fiyatları Nasıldır?
Diş hekimliğinde sık uygulanan tedavilerden biri olan diş köprüsü yapımında metal, porselen, zirkonyum, seramik gibi malzemeler kullanılmaktadır. Malzeme kalitesi fiyat üzerinde oldukça etkilidir. Bunun yanı sıra diş köprüsü fiyatları hakkında detaylı bilgi için aşağıya göz atın;
- En uygun fiyatlı tedavi yolu, geleneksel köprü diştir.
- Bunun yanında zirkonyum malzeme kalitesi bakımından daha pahalıdır.
- Ayrıca, kayıp diş oranına
- Tedavi yöntemine
- Hastane özelliklerine
- Kullanılan teknolojik cihaz durumuna
- Doktor tecrübesine vb. özelliklere göre fiyatlar değişmektedir. Bu noktada en doğru ve net bilgiye, Ortaca Ortodonti Muayenehanesi doktoru Yasin Akgül’den randevu alarak ulaşabilirsiniz. Her hastaya uygun tedavi yöntemi ve bütçe dostu fiyatlara bu muayenehanete cevap bulabilirsiniz.