Ortodontik tedavi, hastanın diş yapısında oluşan bozuklukları yok etmek için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Hastanın var olan diş düzenini değiştirmek ve estetik diş görünümü ve diş sağlığı için tercih edilmektedir. Günümüzde gülüş tasarımı kapsamında estetik diş tedavisi yöntemi olarak da bilinir. Alanında uzman doktorlar tarafından hastanın diş yapısı incelendikten sonra uygun tanı koyması yerine getirildikten sonra tedavi başlatılır.
Ortodontik Tedavi Nedir? Ortodontik Ne Demek?
Diş hekimi tarafından uygulanan tedaviye bağlı olarak dişlerin çarpıklığı, yamukluğu ve çene yapısındaki bozulmayı gideren bir tedavi yöntemidir. Hastanın küçük yaşlardan itibaren; uzun süre biberon ve emzik kullanması, parmak emmesi, tırnak yemesine bağlı olarak ağız diş yapısında bozulma meydana gelir.
Dişte çarpıklık ve yamulmalar estetik anlamda bir şekilde rahatsızlık yaratır. Diş estetiği kapsamında var olan dişlerin bir düzen içerisine getirilmesi adına tedavi yöntemleri ortodontik tedavi kapsamında uygulanır.
Ortodontist Nedir?
Ortodonti nedir sorusunun cevabı kısa yaygın olarak kullanılan diş düzeltme tedavisidir. Ortodontist ise ortodontik tedavi sırasında aktif olarak rol oynayan uzman kişiye denir. Diş Hekimliği Fakültesi mezunu olup daha sonra ortodonti tedavi yöntemleri kapsamında uzmanlık almış diş hekimleridir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması dışında ayrıntılı olarak diş teli tedavisi ve diğer ortodontik uygulamaları yaptığı bilinir.
Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?
İlk aşamada kesinlikle hekimin hastasını incelemesi, diş yapısını ve çene yapısını kontrol etmesi gerekir. Gereken durumlarda ortognatik cerrahi uygulaması da yapılmaktadır. Hastaya dişlerini istenen şekle getirmek adına kullanılabilecek ortodontik tedavi yöntemleri hakkında bilgi verilir. Klasik diş telleri kullanımın yanı sıra şeffaf plak, porselen braketler ve teller kullanılabilir.
Tercih edilen tedavi yöntemine göre hastanın önce diş eti ve genel diş yapısı temizlenir. Temizleme sonrası önce braket tedavisi uygulanacaksa braketler dişlere yapıştırılır. Bu braketler üzerine kullanılacak tel geçirilir. Kullanılan tel bir düzen koruyucu gibi olup dişlerin kaymasını ve şekil almasını sağlar. Tel geçirildikten sonra genel kontrol ve değişimler yapılarak süreç yönetilir. Gerektiği durumlarda braketler yapıştırılmadan önce hastanın dişlerinde çekim de yapılabilir.
Ortodontik Tedavi Çeşitleri Nelerdir?
Ortodontik tedavi yöntemleri için sabit ortodontik tedavinin var olduğunu söylemek yanlıştır. Teknoloji alanında sağlanan gelişmeler estetik diş hekimliği kapsamında değişimlere neden olmaktadır. Güncel olarak elde tutulur olan birden fazla ortodonti tedavisi bulunmaktadır. Doktorun uygun gördüğü ve hastanın talebine bağlı olarak tedavi süreci başlatılmaktadır.
1- Metal Braketler (Klasik Diş Telleri)
Braket ve bu brakete takılacak tel ile dişlerin düzeni sağlanmaktadır. Çoğu zaman metal rengi ile bulunur ve en yaygın kullanılan yöntemdir. Braketlerin hepsi diş üzerine yapıştırılır. Dişin bozukluk durumuna bağlı olarak tel kalınlığı belirlenerek tedavi sürdürülmektedir.
2- Porselen Tel Uygulaması
Ortodontik tedavi yöntemleri kapsamında metal braketler estetik anlamda tatmin etmeyecektir. Kötü görüntü oluşuğunu düşünüyorsanız porselen tel tedavisi tercih edebilirsiniz. Saydam yapıda olan bu teller diş üzerinde kendini belli etmeyecek şekildedir. Dayanıklılık açısından diğer yöntemle farkı bulunmaz diş yapısında düzelmeyi sağlayacaktır.
3- Lingual Ortodonti (İç Tel Uygulaması)
Her ne kadar estetik ortodonti tedavileri bulunsa da görünmeyen bir yöntem arayanlar için iç tel uygulaması uygulanmaktadır. Adından da anlaşılacağı üzere bu uygulamada dişlerin iç kısmına braket yapıştırılır ve tel geçirilir. Böylece dışarıdan görünmeyecek şekilde tedavi tamamlanır.
4- İconic Braketler
Uygulanacak tedavi yöntemini kişiselleştirmek ve daha farklı görünmek isteyenler için yapılır. Braketler, kullanılan lastik ve teller değişik renkte kullanılır. Tek renk olabildiği gibi rengarenk bir görünüm de elde edilebilmektedir. Estetik anlamda sadece değişik görüntüye sahiptir aynı amaca hizmet eder.
5- İnvisalign | Ortodontik Tedavi Yöntemleri
Yeni nesil ortodontik tedavi yöntemleri arasında Invısalign bulunuyor. Braket, tel ve lastik kullanımı oluşmadan şeffaf plaklar ile tedavi süreci yönetilmektedir. Oluşturulan tedavi yönteminde hastanın ağız yapısına uygun özel şeffaf plaklar üretilir. Bu plaklar dişlerin kaymasında rol oynayarak düzelmeyi sağlar.
Ortodonti Tedavi Ne Kadar Sürer?
Ortodontist tarafından uygulanan tedavi yöntemine, hastanın ağız ve diş yapısına bununla birlikte doktor tarafından belirtilen kurallara uymasına göre süre değişiklik gösterir. Ciddi bir diş yamukluğu ya da çarpıklığı yoksa hastanın 6 ay içinde tedavisi yapılabilir. Ortalama ortodonti süresi 1,5-2 yıl kadar uzayabilmektedir.