Kompozit Dolgu Nedir? Nasıl Yapılır?

kompozit-dolgu

Kompozit dolgu ile doğal görünümlü dişlere kavuşmak istemez misiniz? Bu uygulama sayesinde dişinizdeki hasar gideceği gibi, oldukça estetik görünüme de kavuşabilirsiniz. İşlem sonrası kesinlikle dişten ayrı renk tonu ortaya çıkmaz. Bunda en büyük pay, yapım aşamasında kullanılan kompozit dolgu reçinesidir. Aşama aşama nasıl yapıldığına dair ayrıntılara aşağıdan göz atınız.

Kompozit Dolgu Nedir?

kompozit-dolguKompozit dolgu nedir? Dişte oluşan boşluk, çatlak, kırık, çürüme, aşınma gibi hasarları onarmak için kullanılan estetik dolgu çeşitlerinden biridir. Son dönemlerde özellikle kompozit dolgu ön diş konusunda fazlasıyla tercih edilen uygulamadır. Uygulama sırasında kullanılan malzemeler sayesinde, hastanın diş görünümünde kesinlikle bozulma olmaz. Diğer avantajları şunlardır;

●       Beyaz dolgunun en önemli avantajı, estetik kaygıyı giderir olmasıdır.
●       Ayrıca uygulama işlem süresi oldukça kısa olup, sadece bir gün içinde birden fazla dişe basitçe uygulanır.
●       Amalgam dolgulara nazaran hem ön dişte, hem de arka dişte beraber uygulanabilir.
●       Bunun yanında işlem sırasında, diş rengine en uygun malzeme olan reçineden faydalanılır. Böylelikle dişlerinizdeki orjinallik bozulmamış olur.
●       Reçine kimyasal yapısı nedeniyle, diş ile sorunsuz birleşir ve bağlanır. Diğer taraftan dolgunun olduğu yerlerde tekrar çürük oluşma ihtimali yoktur.
●       Bu dolgular ile sıkı bağlanma yöntemi sayesinde, diş kırılmaları ve hassasiyetin önüne geçmiş olur.
●       Bir başka avantajı da oldukça ağrısız ve acısız yapılmasıdır. Bu özelliği ile çoğu zaman anesteziye bile gerek kalmaz.

Kompozit Dolgu Nasıl Yapılır?

Beyaz dolgunun işlem aşamasında bazı hususlara dikkat edilmelidir. Zannedilenin aksine normal dolgu ile estetik dolgu arasında pek fark yoktur. Burada önemli olan sıraya uygun, aşamaları takip ederek uygulamayı yapmaktır. Bu da iyi bir diş hekimi ile olacaktır. Eğer;

  • Çürükleri kapatmak için kullanılacaksa, normal dolguda olduğu gibi çürükler temizlenir. Sonrasında da diş dolguya hazır hale getirilir.
  • Kırık ya da şekil bozukluğu için dolgu malzemesi kullanılacaksa, yine aynı şekilde ışın işlemiyle dolgu sertleştirilir. Sonrasında hazır hale getirilir.

Kompozit Dolgu Yapım Aşamaları Nasıldır?

kompozit-dolguDişe kompozit dolgu işlemi yaparken, diş hekimleri tarafından belirli bir sıra takibi gerçekleşir. Her şey sırasına uygun bir şekilde ilerlemelidir. Bunun için iyi bir diş hekiminden yardım almalısınız. Peki sırayla kompozit dolgu aşamaları nelerdir?

  • Öncelikle dolgu yapılacak olan hasarlı bölgenin detaylı görünümü için röntgen çekilir.
  • Hastaya anestezik işlem uygulanır.
  • Daha sonra doktorun çalıştığı hasarlı bölge iyice temizlenir ve bu bölgenin içi boşaltılır. Bunu yaparken teknolojik temizleme cihazlarından faydalanılır.
  • Daha sonra reçine dolgu için malzeme seçimi yapılıp, hazırlanır.
  • Ardından temizlenen diş içine dolgu malzemesi yerleştirilir.
  • Uygulama esnasında dolgu dişin doğal yapısına göre şekillendirilmektedir.
  • Diğer taraftan dolgu malzemesinin kısa sürede donması için, cihaz kullanımı gerçekleşir.
  • Son olarak hastayı rahatsız eden şekil bozukluğunun olup olmadığını kontrol amaçlı provalar yapılır. Yani hastadan ağzını açıp kapatması ve rahatsız eden yerlerin olup olmadığı öğrenilir.
  • Eğer rahatsızlık yaratan durumlar varsa inceltme, kesme, törpüleme vb. işlemler uygulanır.
  • Dezavantajı yok denecek kadar azdır. Sadece dolgu işleminden sonra sararmaya ve dişlerde renk değişimine karşı dikkatli olmalısınız. Çay, kahve gibi ürünleri tükettikten sonra mutlaka diş temizliğinizi yapın. Ancak bu şekilde dolgu ömrünü ve rengini koruyabilirsiniz.

Kompozit Dolgu Malzemeleri Nelerdir?

Kişilerdeki çatlak, aşınma, kırık, boşluk gibi diş hasarları için farklı şekillerde dolgu malzemeleri kullanılmaktadır. Bunlardan son yıllarda popüler olarak estetik diş görünümü anlamında, beyaz dolgu fazlasıyla tercih edilen seçeneklerden biridir. Peki genel anlamda bu dolgu malzemeleri nelerdir?

  • Kompozit Dolgu Malzemesi : Özellikle ön diş estetiği için kullanılır. Dişin orijinal renginden farklı değildir. Malzeme olarak cam ile kuvars parçacıkları ve reçineden üretilir. Oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir. Dolgu esnasında fazlasıyla kimyasal bağlayıcılık ve tutuculuk sağlar.
  • Gümüş Dolgu Malzemesi: Amalgam dolgu olarak da bilinmektedir. Cıva, gümüş, bakır, kalay karışımından elde edilir. Ekonomik ve uzun ömürlüdür. Ancak diş rengi ile uyumlu olmamasından dolayı estetik görünüm vermez.
  • Altın Dolgu Malzemesi: Altın, bakır ve diğer materyallerin karışımından oluşur. Fazlasıyla dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Ancak estetik olarak hoş durmayabilir.
  • Cam İyonomer Dolgu : Bu dolgu türü de reçine dolgusu gibi diş rengi ile uyumludur. Ancak estetik diş dolgusu kadar dayanıklı malzemesi yoktur.
  • Porselen Dolgu : Doğal görünümlüdür. Ancak maliyeti yüksek olduğu için, daha az tercih edilir. Ayrıca ışık geçirgenliği az olduğu için, reçine dolgusuna göre daha yapay durmaktadır.

kompozit-dolguKompozit Dolgu Hangi Durumlarda Yapılabilir?

Kompozit dolgu, diş hekimlerinin kullandığı en yaygın estetik dolgu türlerinden biridir. Aynı zamanda beyaz dolgu, estetik dolgu, reçine dolgu olarak da bilinmektedir. Genel itibariyle diş yapısı deformasyonları için kullanılsa da daha estetik diş görüntüleri için tercih edilmektedir. Peki hangi durumlarda uygulanır?

●       Çürük diş tedavilerinden sonra oluşan boşlukların kapatılmasında
●       Özellikle, ön dişlerde kırılma ya da çatlak oluşumunda
●       Renk kaybına uğrayan dişlerin görüntüsünde iyileştirme yapılırken
●       Gereğinden fazla diş arası boşluğu bulunması durumunda
●       Ortodontik tedavi sırasında kullanılan braketlerin yapıştırılmasında
●       Kısa dişlerin daha uzun görünümünü sağlamak için
●       Mevcut olan dış görünümünü daha estetik hale getirmek amacıyla
●       Diğer dolgu türlerine alternatif olarak da kullanılmaktadır.

kompozit-dolguKompozit Dolgu Ömrü Ne Kadardır?

Kompozit dolgu ömrü, kullanım şekline bağlı olarak değişmektedir. Eğer yaptırdıktan sonra dikkat etmezseniz, bir süre sonra kırılacak ya da düşecektir. Aynı zamanda hava da alacaktır.

Amalgam dolgulara göre daha kısa süreli kullanımı vardır. Ancak iyi bir bakımla ortalama 10 ile 15 yıl arasında dayanıklılık göstermektedir. Bu şekilde kompozit dolgu ne kadar dayanır? Sorusunun cevabını da almış olursunuz. Peki bu süreyi uzatmanın yolları nelerdir?

Kompozit Dolgu Ömrünü Uzatma Yolları

İyi bir diş hekiminin yaptığı dolgu, tek başına dayanıklılık açısından yeterli olmayabilir. Bu noktada sizlere düşen görevler olacaktır. Yani;

●       Ağız hijyenine dikkat etmelisiniz.
●       Bu noktada günde en az 2 kez, florürlü diş macunuyla dişlerinizi fırçalanmalısınız.
●       Diş ipi kullanımına gereken özeni gösterin.
●       Yılda minimum 1 defa olmak kaydıyla kontrole gitmelisiniz.
●       Kompozit dolgu sonrası yemek yerken, sert kabuklu yiyeceklerden uzak durun. Özellikle ön dişlerde bu işlem yapıldıysa, çok dikkatli olmalısınız.
●       Dolgu sonrası kola, çay, kahve gibi dişi renklendiren alışkanlıklar azaltılmalıdır.

Kompozit Dolgu Ücretleri Ne Kadardır?

kompozit-dolgu
Kompozit Dolgu

Genel olarak baktığınız zaman, reçine dolgusu fiyatlarında değişiklik meydana getiren birçok unsur vardır. Öncelikle fiyat değişikliğine sebep olan bu etkenlerin netlik kazanması ve ona göre hesaplama yapmanızda fayda vardır. Peki kompozit dolgu fiyatı 2023 üzerinde etkili değişkenler nelerdir?

  • Dişe kaç adet dolgu yapılacağı
  • Dolgu yapılacak dişin konumu (Ön diş)
  • Diş hekiminin tecrübesi ve donanımı
  • Kullanılan malzemenin kalitesi
  • Kullanılan teknolojik cihaz durumu
  • Hastane veya muayenehane özellikleri
  • Tedavi süresi
  • Yıl içi ekonomik değişimler vb. reçine dolgusu fiyatlarında etkilidir.

Öncelikle iyi bir diş hekiminden bu konu hakkında bilgi almalısınız. Bunun için genel bir muayene yaptırmalısınız. Hem fiyat, hem başarı konusunda sizlere yardımcı olabilecek Ortaca Ortodonti Muayenehanesi hekimlerinden Yasin Akgül’den randevu alabilirsiniz.